Η Λαγκάρντ «άδειασε» τον Έλληνα πρωθυπουργό για την αδυναμία ελέγχου του πληθωρισμού που πλήττει την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίσθηση προκάλεσαν, προ δεκαημέρου, οι οργισμένες δηλώσεις και το ύφος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η εξήγηση που τότε δόθηκε, αφού υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά του στην Ουκρανία, ήταν ότι ο πρωθυπουργός είχε γίνει έξαλλος με το tweet του προέδρου Β. Ζελένσκι για τα περί συμφωνιών ασφαλείας και συστημάτων αεράμυνας.

Ωστόσο, όπως συζητείται στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης εκνευρίστηκε και για έναν δεύτερο λόγο. Γιατί, αντίθετα με τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου τα πήγε σχετικά καλά, υπέστη συντριβή στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης την ίδια μέρα.

Ο πρωθυπουργός, όταν έλαβε τον λόγο, φέρεται ότι σχολίασε αρνητικά τις τοποθετήσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ. Η ισχυρή κυρία της ΕΚΤ είχε υπογραμμίσει την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών -συμπεριλαμβανομένων, προφανώς, των Ελλήνων- στις ανεπαρκείς προσπάθειες των κυβερνήσεων για τιθάσευση του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της ασυδοσίας των τραπεζών. Η κυρία Λαγκάρντ αξίωσε, μάλιστα, μεγαλύτερη διαφάνεια, μέσω ενιαίων διαδικασιών ελέγχου των κεφαλαιαγορών, γκρεμίζοντας ταυτόχρονα τον μύθο των μεγάλων δημόσιων επενδύσεων.

Ακούγοντας όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης, επιχείρησε να κάνει κάτι σαν μάθημα στην κυρία Λαγκάρντ. Πρόβαλε τη θεωρία ότι οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν τη μάχη των κυβερνήσεων κατά του πληθωρισμού, επειδή οι ίδιοι έχουν τον νου τους (μόνο) στην αύξηση των μισθών.

Η κυρία Λαγκάρντ, η οποία διαθέτει μεγάλη πείρα και από τον ιδιωτικό τομέα (διεθνής δικηγορική εταιρία Baker McKenzie κ.λπ.) και από τον δημόσιο τομέα (διαδοχικά υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Γεωργίας και Οικονομικών της Γαλλίας, διευθύντρια του ΔΝΤ), απάντησε ευθέως στον πρωθυπουργό. Αρχικά, ήταν ήπια, μη δίνοντας μεγάλη σημασία στα περί μισθών, αλλά στη συνέχεια άστραψε και βρόντηξε. Υπογράμμισε ότι η βενζίνη είναι πανάκριβη και το μέσο νοικοκυριό ταλαιπωρείται από τις τιμές των ειδών διατροφής, ενώ οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία και δεν υπάρχει αρκετή διαφάνεια.

Ο κ. Μητσοτάκης, που -δυστυχώς για την εικόνα της Ελλάδας- υπέστη ήττα ενώπιον των ομολόγων του, δεν ανταπάντησε και δεν είπε τίποτε για την κυρία Λαγκάρντ και την ευρωζώνη στις δημόσιες δηλώσεις του. Σαν αυτή η σύνοδος να μην είχε συγκληθεί ποτέ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ