Ο «αιματηρός πόλεμος της τρούφας» στην έρημο της Συρίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφιέρωμα στον πρόσφατα ανακαλυφθέντα θησαυρό της συριακής ερήμου

Μόλις εμφανιστεί η τρούφα στην απέραντη έρημο του Λεβάντε, χιλιάδες Σύροι, μεγάλοι και νέοι, ακονίζουν τα εργαλεία τους για να βγάλουν και να θερίσουν ό,τι είναι διαθέσιμο σε αυτούς από αυτήν την ευλογημένη από τις βροχές του ουρανού σοδειά.

Ωστόσο, τα μαχαίρια των καραδοκούντων και τα πυρομαχικά του πολέμου που δεν εξερράγησαν μετατρέπουν αυτή την πηγή βιοπορισμού βουτηγμένη στο αίμα…

Ένας «θησαυρός» μεγαλώνει σε τεράστιες εκτάσεις που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της έκτασης της χώρας. Είναι ο θησαυρός που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας σε χιλιάδες φτωχές και άπορες οικογένειες. Ωστόσο, άνοιξε και την όρεξη των πολέμαρχων για «επένδυση» που τώρα έχει αποφέρει εκατομμύρια δολάρια μέχρι να γίνει άλλη μια αιτία σύγκρουσης μεταξύ των μερών που μάχονται για κομμάτια της επικράτειας της Συρίας.

Ο γύρος του θανάτου

2 7

Ο γύρος του θανάτου δεν σταματά να γυρίζει στη Συρία, παρά το πέρασμα 13 ετών από την έναρξη της κρίσης σε αυτή τη χώρα, η οποία γνώρισε τα χειρότερα είδη φόνων και καταστροφών.

Παρά τη σχετική ηρεμία στα μέτωπα από το 2018 και τη σταθεροποίηση των περιοχών ελέγχου μεταξύ των διαφόρων αντιμαχόμενων δυνάμεων, ο θάνατος συνεχίζει να στοιχίζει τη ζωή εκατοντάδων Σύριων ετησίως, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό το φως της χειρότερης οικονομικής κρίσης που έχει βιώσει η χώρα από την ανεξαρτησία της.

Στην έρημο της Συρίας, ή σε αυτό που έχει γίνει γνωστό ως «μαύρη τρύπα», η έκρηξη ναρκών και πυρομαχικών που άφησε πίσω του ο πόλεμος σκοτώνει τους πρωτοπόρους αυτών των τεράστιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων βοσκών προβάτων και μανιταροσυλλεκτών τρούφας, που αναζητούν μια πηγή βιοπορισμού αυτή την εποχή του χρόνου.

Αιματηρή η αναζήτηση της τρούφας

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι 18 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στη Συρία τον περασμένο μήνα, κατά τη συγκομιδή τρούφας, ενώ ένας Σύρος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών από την περασμένη σεζόν μέχρι σήμερα είναι πάνω από 170 νεκροί.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει επανειλημμένα περιστατικά θανάτων κατοίκων της ερήμου και των πόλεων και κωμοπόλεων που γειτνιάζουν με αυτήν στην ανατολική Συρία κατά την αναζήτηση τρούφας ως αποτέλεσμα εκρήξεων ναρκών ξηράς ή επιθέσεων από το ISIS και πολιτοφυλακών που συνδέονται με το Ιράν.

Το ταξίδι για την αναζήτηση τρούφας στη Συρία ενέχει κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο για να φτάσουμε σε αυτό το προϊόν, το οποίο αναπτύσσεται κατά μήκος της ερήμου της Συρίας στην ύπαιθρο της Χομς και της Χάμα (κεντρική) και του Ντέιρ εζ- Ζορ και Ράκα (ανατολικά), των οποίων η έκταση είναι περίπου 60 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

6

Δεδομένου ότι η συλλογή τρούφας ήταν διαθέσιμη στους κατοίκους της ερήμου και των πόλεων και κωμοπόλεων που γειτνιάζονταν με αυτήν, και συνήθως συνοδευόταν από βροχή κάθε χρόνο, αυτός ο καιρός επηρεάστηκε από τον αγώνα για τη στρατιωτική επιρροή μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών σε αυτή τη χώρα.

Σύμφωνα με πηγές που εργάζονται στη συλλογή τρούφας, η αναζήτηση και η συλλογή της απαιτεί εγκρίσεις ασφαλείας από αρχή που ελέγχει τη γη, που είναι οι Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας, που συνδέονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις .

Αλλά αυτές οι εγκρίσεις δεν προστατεύουν τον κάτοχό τους από το θάνατο από νάρκες ξηράς ή από την κλοπή χρημάτων και τρούφας, στην καλύτερη περίπτωση.

Επικίνδυνη η συγκομιδή τρούφας χωρίς ενημέρωση σε άγνωστες περιοχές

Ο Σύρος στρατιωτικός ειδικός Αλί Μακσούντ είπε στο «Erm News» ότι οι τρούφες είναι ένα σπάνιο τρόφιμο και έχουν μια εποχή που δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες.

3 5

Φυτρώνουν στην έρημο της Χάμα και στην ανατολική Παλμύρα μέχρι το Ντέιρ εζ Ζορ. Αυτή η περιοχή δεν κατοχυρώνεται υπό την προστασία του κράτους και ως εκ τούτου στοχοποιούνται όσοι εργάζονται σε αυτήν.

Ο Μακσούντ προσθέτει έναν ακόμη λόγο για τους θανάτους κατά τη συγκομιδή τρούφας.

Λέει, «Όσοι τις μαζεύουν μετακινούνται χωρίς να ενημερώσουν καμία υπηρεσία ασφαλείας ή αστυνομία. Στόχος τους είναι να συλλέξουν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα και να την πουλήσουν για να εξασφαλίσουν τις οικογένειές τους, αλλά εκθέτουν τον εαυτό τους στο θάνατο χωρίς έλεος».

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας επισημαίνει ότι «το κράτος παρέχει προστασία στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και σε μέρη υπό τον έλεγχό του, αλλά το ISIS εκμεταλλεύεται την ευκαιρία της ανάγκης αυτών των ανθρώπων και προχωρά να τους διώξει, να τους κόψει την πηγή διαβίωσης και να τους αποτρέψει από το να δουλέψουν ξανά εκεί».

Εξηγεί ότι τα μέλη του ISIS και οι πράκτορές τους παρακολουθούν τις περιοχές που περιέχουν τρούφες, για να κερδίσουν τη σοδειά και να αρπάξουν την παραγωγή της, όπως έκαναν προηγουμένως με τις πηγές ενέργειας που κατέλαβαν, όπως πηγάδια πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Μακσούντ εκτιμά ότι ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν κατά την αναζήτηση του καρπού από πέρυσι έως τώρα σε περισσότερους από 170 τρουφοσυλλέκτες.

 Νέα πηγή βιοπορισμού η «Οικονομία της Τρούφας»

4 2

Ο Σύρος οικονομολόγος Αμάρ Γιούσεφ εφιστά την προσοχή στην οικονομική πτυχή, ή αυτό που αποκαλεί «οικονομία της τρούφας», και στον μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών για «έναν θησαυρό που ανακαλύφθηκε» τα τελευταία δύο χρόνια.

Ορισμένα ανεπίσημα στατιστικά στοιχεία υπολογίζουν το μέγεθος της «οικονομίας της τρούφας» στη Συρία σε περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια, που είναι τεράστιος αριθμός σε μια χώρα της οποίας το ακαθάριστο προϊόν μειώθηκε απότομα κατά τα χρόνια του πολέμου και πάνω από το 90% του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αν και ο ειδικός Γιούσεφ δεν παρέχει ένα κατά προσέγγιση αριθμό για τα κέρδη που δημιουργούνται από τις τρούφες, περιγράφει τα κέρδη τους ως «τεράστια».

Ο Γιούσεφ αποκαλύπτει ότι η καλλιέργεια τρούφας σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση επενδύθηκε από ένα από τα πρόσωπα με επιρροή που διαχειρίζεται εργολάβους που με τη σειρά τους διαχειρίζονται ομάδες εργαζομένων, προσθέτοντας ότι όταν ο επενδυτής διαφωνεί σχετικά με την τιμή πώλησης της καλλιέργειας από τους συλλέκτες, μπορεί να είναι ακόμη και θάνατος, συνδέοντας το θέμα με το ISIS, το οποίο δεν αποτυγχάνει επίσης να τους στοχεύσει.

Ο οικονομολόγος εξηγεί ότι αυτή η επιχείρηση είναι πολύ κερδοφόρα, με «μικρά κεφάλαια και πολύ μεγάλα κέρδη», σημειώνοντας ότι οι τιμές της τρούφας είναι πολύ υψηλές λόγω των συνθηκών παραγωγής και συλλογής της καλλιέργειας.

Λέει, «Την προηγούμενη περίοδο δεν δόθηκε σημασία στη σημασία αυτής της καλλιέργειας και παρέμεινε στο έδαφος λόγω των γεγονότων που συνέβησαν στις περιοχές εξάπλωσής της. Ωστόσο, από πέρυσι έχει δοθεί προσοχή ως αποτέλεσμα των «τεράστιων» κερδών του και η παραγωγή έχει διπλασιαστεί πολύ».

Ο Γιούσεφ αναφέρει ότι η έρημος της Συρίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά και καθαρότερα μέρη για τις τρούφες στον κόσμο, καθώς εξάγονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες χώρες του Κόλπου, καθώς και στη Γαλλία και την Ιταλία, όπου η τρούφα απαραίτητο συστατικό της ιταλικής κουζίνας.

Παρά τον κίνδυνο…

5

Παρά όλα τα περιστατικά δολοφονίας και στόχευσης που σημειώθηκαν στον βιότοπο της «τρούφας», αυτό δεν εμπόδισε τους φτωχούς Σύρους να βγαίνουν πάντα για να την αναζητήσουν στην έρημο, λόγω της υψηλής τιμής της, με την τιμή ενός κιλού ορισμένων τύπων που φθάνει τα $25 (350 χιλιάδες λίρες Συρίας).

 Αυτό ωθεί ορισμένους από αυτούς, υπό το πρίσμα των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης, να επιχειρήσουν ένα «ταξίδι θανάτου» για να αποκτήσουν μέρος από αυτό και να το πουλήσουν στις αγορές.

Επειδή οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι στην έρημο της Συρίας, οι ερευνητές ή οι θεριζοαλωνιστικές εταιρείες κινούνται με εξαιρετική προσοχή, όπως είπε ένας από αυτούς: «Φέρουμε τα ατομικά όπλα μαζί μας για να προστατευτούμε από κάποιες επιθέσεις που μπορεί να εξαπολύσουν κλέφτες και ληστές».

Αλλά η μεταφορά όπλων, είπε, ακόμη και αν είναι για αυτοπροστασία σε περιοχές που ελέγχονται από τις SDF  ή  τις πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν, εκθέτει ορισμένους ανθρώπους σε σύλληψη με την κατηγορία ότι ανήκουν σε «κύτταρα του ISIS», ενώ ο πραγματικός στόχος είναι να κατασχεθούν όλες οι ποσότητες τρούφας που έχουμε μαζέψει, όπως επιβεβαιώνεται.

Οι νάρκες θερίζουν τους ανθρώπους της υπαίθρου

7

Οι νάρκες και τα εκρηκτικά θεωρούνται μία από τις πιο κοινές αιτίες θανάτου και αναπηρίας στη Συρία μετά τη διακοπή των μαχών στα μέτωπα, και οι αγρότες, οι βοσκοί προβάτων και οι αναζητητές τρούφας αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων.

Στα μέσα του 2022, το Γραφείο του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο: «Εκρηκτικοί Μηχανισμοί στη Συρία – Επίδραση και Απαιτούμενη Δράση», στην οποία ανέφερε ότι ο μισός πληθυσμός της Συρίας είναι σε κίνδυνο από εκρηκτικά.

Η έκθεση ανέφερε ότι περίπου το 50% των κατοίκων εντός της Συρίας κινδυνεύουν να εκτεθούν στην έκρηξη περίπου 300.000 εκρηκτικών πυρομαχικών που απέτυχαν να εκραγούν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε στην έκθεσή του που εκδόθηκε με την ευκαιρία της «Διεθνούς Ημέρας για την Ευαισθητοποίηση των Ναρκών», στις αρχές Απριλίου 2022, ότι η Συρία είναι μια από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό των ναρκών που έχουν τοποθετηθεί και είναι άγνωστη η τοποθεσία τους, σημειώνοντας ότι 2.829 άμαχοι – μεταξύ των οποίων 699 παιδιά – σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν, από τον Μάρτιο του 2011 βαδίζοντας σε αγροτικές περιοχές.

EremNews

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ