Οδηγίες των ειδικών για την Αφρικανική σκόνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού κάνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, με αφορμή το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που έχουν δημιουργήσει η αφρικανική σκόνη και η άνοδος της θερμοκρασίας.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια, από το φαινόμενο είναι πιθανότερο να επηρεαστεί η υγεία των παιδιών και των βρεφών, καθώς και των ηλικιωμένων αλλά και όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Η ίδια προειδοποιεί ότι, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, η συνύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης και γύρεως από κωνοφόρα δένδρα μπορεί να αυξήσει τις εξάρσεις αλλεργικών φαινομένων, και μάλιστα του αλλεργικού άσθματος.

«Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης είναι δυνατόν να δημιουργήσει μεταξύ άλλων και προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Συχνά αναφέρεται σαν καταιγίδα σκόνης που προέρχεται από την Σαχάρα. Το νέφος αυτό περιέχει τόσο μεγάλα όσο και μικρότερα σωματίδια», ανέφερε η καθηγήτρια και συνέχισε:

«Λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας το νέφος μπορεί να περιέχει σωματίδια περισσότερο επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι βαρέα μέταλλα, ακόμα και μικροοργανισμοί. Το νέφος και βεβαίως τα σωματίδια που περιέχει μπορούν να μεταφερθούν σε τεράστιες αποστάσεις ακόμα και πέρα από τον ατλαντικό ωκεανό. Σε χώρες που βρίσκονται σχετικά μακριά από την περιοχή της Σαχάρας τα σωματίδια είναι συχνά μικρότερου μεγέθους και δημιουργούν διαφορετικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία. Τα μεγάλα σχετικά σωματίδια συνήθως προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια. Τα μικρότερα σωματίδια όμως μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνα γιατί εισπνέονται και έτσι μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο αναπνευστικό αλλά και στο κυκλοφοριακό σύστημα. Συνήθως επηρεάζονται περισσότερο τα άτομα που έχουν αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα και η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και η καρδιακή ανεπάρκεια».

«Η χρήση μάσκας είναι δυνατόν να περιορίσει τον αριθμό των σωματιδίων»

Η Αθηνά Λινού προέτρεψε τους πολίτες κατά την διάρκεια έξαρσης του φαινομένου, να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ύπαιθρο. Η ίδια εξηγεί πως ο κίνδυνος αυξάνεται ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλης συγκέντρωσης σωματιδίων και υψηλής θερμοκρασίας, ενώ στους εσωτερικούς χώρους η έκθεση είναι μικρότερη και συνεπώς η παραμονή εκεί είναι ασφαλέστερη ιδιαίτερα για τους περισσότερο ευάλωτους.

«Επίσης καλό θα είναι να περιοριστεί η άθληση και η έντονη σωματική εργασία στο ύπαιθρο γιατί αυξάνει την ένταση της αναπνοής και τον αριθμό των σωματιδίων που εισπνέονται. Η χρήση μάσκας είναι δυνατόν να περιορίσει τον αριθμό των σωματιδίων που εισπνέονται και έτσι να περιορίσει και τις εξάρσεις αναπνευστικών προβλημάτων ιδιαίτερα στα άτομα που πάσχουν από αλλεργικό άσθμα», σημειώνει και συμπληρώνει:

«Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο η συνύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης και γύρεως από κωνοφόρα δένδρα είναι δυνατόν να αυξήσει τις εξάρσεις αλλεργικών φαινομένων και μάλιστα του αλλεργικού άσθματος. Δεδομένου ότι το φαινόμενο δημιουργεί έντονα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι απαραίτητο η πολιτεία να παρακολουθεί με μετρήσεις το επίπεδο της ρύπανσης και να αξιολογεί την ποιότητα της ατμόσφαιρας ενώ αντίστοιχα οι δημόσιες υπηρεσίες οφείλουν να ενημερώνονται για τη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα και να εκδίδουν αντίστοιχες οδηγίες για την προστασία του πληθυσμού και μάλιστα του ιδιαίτερα ευάλωτου πληθυσμού».

Τέλος, η καθηγήτρια υπογραμμίζει πως υπηρεσίες αρμόδιες για την προστασία της υγείας και την ασφάλεια των εργαζομένων πιθανόν να πρέπει να διερευνήσουν τους κινδύνους για εργαζόμενους στο ύπαιθρο με έντονη καταπόνηση (όπως σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες) και να εκδώσουν κατάλληλες οδηγίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ