Κεραυνοί απο το Euractiv κατά του υπουργείου Υγείας μετά τις αποκαλύψεις για φωτογραφικό διαγωνισμό των τεστ HPV

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλήθος ερωτημάτων θέτει το Euractiv σχετικά με τη στάση που τηρεί το υπουργείο Υγείας μετά τις αποκαλύψεις του Documento περί εκκολαπτόμενου σκανδάλου φωτογραφικού διαγωνισμού με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν.

Το Euractiv σημειώνει ότι στο υπουργείο «αποφεύγουν τα κρίσιμα ερωτήματα για τον διαγωνισμό σε σχέση με τα τεστ HPV».

«Ο Άδωνης Γεωργιάδης αντέδρασε σχετικά με τα ρεπορτάζ που καταγγέλλουν τον διαγωνισμό για τα τεστ, σημειώνοντας ότι ακολουθήθηκαν οι συστάσεις των ειδικών αλλά και το παράδειγμα άλλων χωρών της ΕΕ, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερωτήσεις ζωτικής σημασίας», σημειώνεται.

Το Euractiv επικαλείται επίσης το ρεπορτάζ του Documento της περασμένης Κυριακής, στο οποίο τέθηκαν σημαντικά ερωτήματα προς το υπουργείο Υγείας σχετικά με το πρόγραμμα. Στο δημοσίευμα του Euractiv παρατέθηκαν οι δηλώσεις που έκανε ο πρώην υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο Documento, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν είχε παρακολουθήσει την πορεία του προγράμματος καθώς δεν ήταν πλέον στο εν λόγω υπουργείο, παραπέμποντας στην Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Από την πλευρά του, ο νυν υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, δήλωσε από την πλευρά του στο Documento πως: «είναι αρμοδιότητα της κ. Αγαπηδάκη. Επειτα από έρευνα που έκανα στην υπόθεση, δεν προκύπτει κανένα ζήτημα. Ο διαγωνισμός δεν είναι φωτογραφικός. Μπορούν πλείονες της μίας εταιρείας να συμμετάσχουν».

«Το Euractiv αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι το εν λόγω πρότζεκτ, που έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από το 2022, πήρε αναβολή χωρίς εξηγήσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορούσε 2.5 εκατ. γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τον Ιούλιο του 2022. Τέσσερις μήνες αργότερα, η κυβέρνηση έδωσε τις τεχνικές προϋποθέσεις σε εταιρείες και εργαστήρια για τη συμμετοχή στο πρότζεκτ, αλλά ο ΕΟΠΥΥ το κράτησε μέχρι τον Απρίλιο του 2023 χωρίς περαιτέρω εξήγηση. Σε σχετική ενημέρωση, τον περασμένο Απρίλιο, ο ΕΟΠΥΥ σημείωνε ότι αυτό έγινε έπειτα από αίτημα της Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Στις 15 Μαρτίου του 2024, η κυβέρνηση εξέδωσε νέο σημείωμα σχετικά με το πρότζεκτ, αλλάζοντας τις τεχνικές προϋποθέσεις για τον διαγωνισμό. Πηγές από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ανέφεραν στο Euractiv ότι οι νέοι όροι ήταν “φωτογραφικοί”».

documentonews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ