Η σιωπή της Ούρσουλα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιχάλης Ψύλος naftemporiki.gr

Μετά το σκάνδαλο Qatargate , ένας νέος δικαστικός σεισμός συγκλονίζει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Με απρόβλεπτες επιπτώσεις στις μελλοντικές δομές της ΕΕ, σχεδόν δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το νέο σκάνδαλο το έχουν ήδη ονομάσει Pfizer-gate ή και Leyen- gate και βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Πρόκειται για τις κατηγορίες που ερευνούν εδώ και μήνες οι δικαστικές αρχές του Βελγίου για πιθανά ποινικά αδικήματα στη μυστική διαπραγμάτευση για τα εμβόλια κατά του Covid μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer , Αλμπερτ Μπουρλά.

Η φον ντερ Λάιεν έχει επιλεγεί πριν ένα μήνα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως υποψήφια για την επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν, αλλά πλέον όλα μπορεί να συμβούν!

Οι έρευνες αφορούν τέσσερις υποθέσεις εγκλήματος: παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, διαφθορά, σύγκρουση συμφερόντων και καταστροφή γραπτών μηνυμάτων. Ωστόσο, ουδείς έχει κατηγορηθεί επίσημα, μέχρι στιγμής.

Η πρώτη έρευνα ξεκίνησε από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, στις αρχές του 2023 κατά της φον ντερ Λάιεν, με την κατηγορία ότι η πρόεδρος της Κομισιόν διαπραγματεύθηκε μυστικά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer για την αγορά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρόμοιες αναφορές έχουν φτάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, αλλά και από τους New York Times, την εφημερίδα που πρώτη αποκάλυψε την υπόθεση. Η αμερικανική εφημερίδα έχει μάλιστα μηνύσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή «σφυρίζει αδιάφορα» και δεν έχει αποκαλύψει το περιεχόμενο των μηνυμάτων της φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά, παρά το επίσημο αίτημα.

Το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ ανέφερε επίσης στην έκθεσή του για το 2022 ότι «τον Μάρτιο του 2021 ο πρόεδρος της Κομισιόν διεξήγαγε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για μια σύμβαση με την Pfizer» και ήταν «η μόνη σύμβαση στην οποία δεν συμμετείχε η κοινή διαπραγματευτική ομάδα» . Με λίγα λόγια, η φον ντερ Λάιεν τα έκανε όλα μόνη της!

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διεξάγει πανευρωπαϊκές έρευνες για οικονομικά εγκλήματα και θα μπορούσε να κατασχέσει τηλέφωνα και άλλο σχετικό υλικό από τα γραφεία της Επιτροπής.

Η υποψηφιότητα του Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία και της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αρχίσει να «τρίζει». Και η πρόεδρος της Κομισιόν δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει σιωπηλή για το θέμα και να προσποιείται ότι δεν συνέβη τίποτα.

Είναι θέμα διαφάνειας, μια αξία στην οποία πρέπει να βασίζεται όλο το έργο της ΕΕ και αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Η δικαστική οδός που έχει ανοίξει θα μπορούσε να αποτελέσει το «εναλλακτικό κλειδί» για το μπλοκάρισμα της διαδικασίας επανεκλογής της φον ντερ Λάιεν, καθώς μάλιστα το ΕΛΚ μπορεί να κινδυνεύσει να υποστεί συρρίκνωση στις εκλογές του Ιουνίου, λόγω του σκανδάλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ