Εντι Ραμα: Η Αλβανία θα κάνει εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από το 2030

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα κάνουμε στρατιωτικές εξαγωγές που θα γράφουν «Made in Albania», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Καινοτομίας Ασφάλειας και Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός Ράμα υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών ενώ είπε ότι το κράτος θα είναι μέτοχος στις ιδιωτικές επενδύσεις στον στρατό. Αποκάλυψε, μάλιστα, τη φιλοδοξία εντός του έτους 2030 ο αλβανικός στρατός να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που δημιούργησε ο ίδιος, ενώ η χώρα στοχεύει και σε στρατιωτικές εξαγωγές.

Το νέο Κέντρο Καινοτομίας Ασφάλειας και Άμυνας άνοιξε σήμερα τις πόρτες του σηματοδοτώντας το άνοιγμα μιας νέας εποχής τεχνολογικής ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

2 16

Αυτό το κέντρο, το οποίο εγκαινιάστηκε σήμερα, συνδέεται με τη Στρατιωτική Μονάδα Κυβερνοασφάλειας, ένα άλλο σημαντικό έργο για την άμυνα στον ψηφιακό κόσμο, με βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο και στην προστασία των συστημάτων πληροφοριών, που ιδρύθηκε χάρη στο την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Τους νέους χώρους του Κέντρου επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μαζί με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Πελέσι και ανώτερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκσυγχρονίζεται ο αλβανικός στρατός

3 10

«Ανοίγει άλλη μια σελίδα στον εκσυγχρονισμό του αλβανικού στρατού, καθώς και δημιουργεί τις βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, αλλά και στη λειτουργία του εκσυγχρονισμού της διακυβέρνησης και της υποστήριξης του τον ιδιωτικό τομέα», λέει ο Ράμα.

Ο πρωθυπουργός Ράμα βλέπει τις επενδύσεις και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στον στρατό ως μια διαφορετική εποχή, για την οποία δεν κρύβει την περηφάνια του για την εποχή που, σύμφωνα με τον ίδιο, έφερε η κυβέρνηση που ηγείται.

«Το κράτος θα είναι εταίρος, εταίρος, μέτοχος. Από όλες αυτές τις διαδικασίες οικονομικής ανάπτυξης, το κράτος θα πάρει το μερίδιό του. Αυτό είναι αποτέλεσμα του χρόνου που το φέραμε».

Τα μη επανδρωμένα αεροχήματα Bayraktar

Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας που διοργανώθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Καινοτομίας, Ασφάλειας και Άμυνας, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σταμάτησε στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar με τα οποία έχει εξοπλιστεί η Πολεμική Αεροπορία.

«Θα μπορέσουμε να επιτηρούμε, επιτέλους, χωρίς κόσμο στο έδαφος, αλλά με μάτια από ψηλά χάρη στα drones Bayraktar».

Πελέσι: Νέα σελίδα εκσυγχρονισμού

4 4

Κατά την τελετή έναρξης του νέου Κέντρου Καινοτομίας, Ασφάλειας και Άμυνας, ο υπουργός Άμυνας Νίκο Πελέσι το χαρακτήρισε ως το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο Υπουργείο Άμυνας.

«Είναι μια σελίδα εκσυγχρονισμού, είναι μια μετάβαση σε μια νέα φάση ανάπτυξης της Αλβανίας στην οποία συμμετέχουμε και εμείς. Είναι η ενσάρκωση του οράματος του πρωθυπουργού Ράμα για την εισαγωγή των εξελίξεων στην Αλβανία στο κίνημα για την καινοτομία», είπε ο υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Πελέσι, «μια αναπτυσσόμενη χώρα όπως η Αλβανία πρέπει να ξεπεράσει και να αυξήσει το ρυθμό με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, με τη βοήθεια της πνευματικής δύναμης του αλβανικού έθνους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, το αλβανικό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης εκπαιδεύεται σε αυτό το κέντρο, χρησιμοποιώντας δύο τεχνολογίες,  τους δύο δορυφόρους Αλβανία 1 και Αλβανία 2 και τον στολίσκο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, οι εικόνες των οποίων αναλύονται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των τομέων.

Shqiptarja

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ