Ρώσος στρατηγός: Το λάθος που έκαναν οι Ιρανοί πιλότοι του ελικοπτέρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια πιθανή αιτία της συντριβής του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αμίρ Αμπντολαχιάν θα μπορούσε να ήταν ένα αρκετά κοινό λάθος – οι πιλότοι αμέλησαν να διατηρήσουν ένα ασφαλές ύψος στα βουνά.

Ο πρώην αρχηγός της Στρατιωτικής Αεροπορίας, επίτιμος στρατιωτικός πιλότος, Αντιστράτηγος Ανατόλι Σουρτσούκοφ ανέφερε την εκτίμησή του.

Να θυμίσουμε ότι την Κυριακή 19 Μαΐου, ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραήμ Ραΐσι πέθανε σε συντριβή ελικοπτέρου στα βουνά κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν. Το προεδρικό ελικόπτερο Mi-171 συνοδευόταν από δύο ακόμη ελικόπτερα, τα οποία έφτασαν με ασφάλεια. Το προεδρικό αεροσκάφος ανακαλύφθηκε μόνο τη νύχτα, 30 χιλιόμετρα από το χωριό Ταβάλ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έπεσε σε βουνό και πήρε φωτιά. Όλοι όσοι επέβαιναν στο ελικόπτερο πέθαναν. Υπάρχουν εννέα άτομα στη λίστα επιβατών.

Ο Ανατόλι Σουρτσούκοφ, δήλωσε είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της καταστροφής:

«Μέχρι να διεξαχθεί ολοκληρωμένη έρευνα με τη χρήση όλων των στοιχείων που παρέχονται από τεχνικά μέσα, μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων κ.λπ., είναι αδύνατο να μιλήσουμε για τα αληθινά αίτια του αεροπορικού ατυχήματος. Μπορούμε να συζητήσουμε μόνο υποθέσεις με βάση τα λιγοστά διαθέσιμα δεδομένα αυτή τη στιγμή».

– Ανατόλι Βασίλιεβιτς, και όμως από αυτά που έχουμε, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα;

« Όπως γνωρίζετε, τα αεροπορικά ατυχήματα συμβαίνουν για τρεις τύπους αιτιών. Το πρώτο οφείλεται σε υπαιτιότητα του προσωπικού – εκείνοι που οδηγούν το αεροσκάφος, το προετοιμάζουν τεχνικά για πτήση και συμμετέχουν στη διαχείριση της ικανότητας ή της πτήσης. Ακολουθούν λόγοι που σχετίζονται με την αστοχία του αεροσκάφους και άλλοι λόγοι. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, το μόνο που ξέρω είναι ότι το ελικόπτερο βρίσκεται στην πλαγιά ενός βουνού, πιο κοντά στην κορυφή του. Αυτό είναι όλο.

Το παρακάτω περιλαμβάνει την πολυετή εμπειρία μου στη λειτουργία ελικοπτέρων διαφόρων τύπων και ηγετικών μονάδων ελικοπτέρων τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.

Έχω περάσει τέσσερις πολέμους και η εμπειρία μου λέει ότι το πιο πιθανό πράγμα να συμβεί είναι μια πτήση υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες σε ορεινές περιοχές.

 Ταυτόχρονα, οι πιλότοι μπορεί να αμέλησαν να διατηρήσουν το λεγόμενο «ασφαλές υψόμετρο». Αυτό το ύψος υπολογίζεται με βάση το υψηλότερο υψόμετρο του εδάφους, στο οποίο προστίθεται ένα ασφαλές κενό. Μόνο αυτό το ύψος θεωρείται ασφαλές στην περιοχή αυτή.

– Πόσο συχνό είναι το σφάλμα που περιγράψατε;

– Στην πρακτική μου έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις που σε ορεινές ή λοφώδεις περιοχές, με μεταβλητή ορατότητα πτήσης, το πλήρωμα πιστεύει ότι θα περάσουν ανάμεσα σε σύννεφα, ανάμεσα σε περιοχές με κακή ορατότητα. Φαίνεται στα μέλη του πληρώματος ότι τώρα θα ξεπεράσουν αυτή τη σύντομη περίοδο κακής ορατότητας, και μετά όλα θα πάνε πάλι καλά… Ο στρατηγός Αλεξάντερ Λεμπέντ πέθανε σε μια τέτοια συντριβή του ελικοπτέρου Mi-8. Στις ίδιες ακριβώς συνθήκες, μπροστά στα μάτια μου, κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Τσετσενίας, συνέβησαν αρκετές καταστροφές όταν, ενώ έκαναν ελιγμούς σε ορεινό έδαφος, τα πληρώματα συγκρούστηκαν με ορεινό όγκο.

– Θα μπορούσε μια τεχνική βλάβη να προκάλεσε αεροπορικό δυστύχημα;

– Δεν νομίζω ότι πρόκειται για τεχνική βλάβη, γιατί θα υπήρχαν άλλα φαινόμενα. Κρίνοντας από το γεγονός ότι έγινε η έκρηξη και κανείς δεν κατάφερε να επιβιώσει, το ελικόπτερο συγκρούστηκε με την πλαγιά του βουνού με ταχύτητα πλεύσης, με την οποία γίνεται μια μεγάλη πτήση. Αυτό υποδηλώνει ότι ο εξοπλισμός λειτούργησε κανονικά. Και ο ίδιος ο τύπος της τεχνολογίας δεν έχει σημασία εδώ αν ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων οδήγησε σε αυτά τα γεγονότα.

Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε καταστροφή δεν συμβαίνει για έναν λόγο – κατά κανόνα, είναι ένας συνδυασμός παραγόντων που οδηγεί σε ένα μοιραίο αποτέλεσμα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο αυτό το πενιχρό γεγονός, με βάση το οποίο μπορούμε να χτίσουμε μια τέτοια υπόθεση, η οποία φυσικά είναι υποκειμενική, μάλιστα πολύ υποθετική.

– Ανατόλι Βασίλιεβιτς, μπορούν τα «μαύρα κουτιά» να βοηθήσουν στη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής;

– Ασφαλώς. Να γιατί. πρώτα απ ‘όλα, μετά την παροχή βοήθειας σε επιζώντες, εάν υπάρχουν, τα άτομα που έφτασαν στο σημείο της καταστροφής προσπαθούν να αφαιρέσουν αντικειμενικά μέσα ελέγχου, τα λεγόμενα «μαύρα κουτιά», από ειδικά διαμερίσματα. Στην πραγματικότητα είναι πορτοκαλί.

– Τι είναι τα «μαύρα κουτιά» σε ένα ελικόπτερο;

– Στα ελικόπτερα είναι συνήθως μία κασέτα ή συσκευή αποθήκευσης πληροφοριών. Οι παράμετροι πτήσης είναι γραμμένες σε αυτά, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών του πληρώματος μεταξύ τους, με το έδαφος και με τις αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας. Βρίσκονται είτε σε θωρακισμένη κασέτα, είτε δοχείο, ή κάψουλα, η οποία προστατεύεται από φορτία κραδασμών, υψηλές θερμοκρασίες, έκθεση σε νερό και άλλους επιθετικούς παράγοντες. Τα αντικειμενικά χειριστήρια βρίσκονται συνήθως στη θέση που είναι λιγότερο επιρρεπής σε φορτία κραδασμών. Κατά κανόνα, κάπου στην ουρά.

-Πόση ώρα χρειάζεται για την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων;

-Αν βρεθούν, δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την αποκρυπτογράφηση τους. Για εκπαιδευμένο προσωπικό, το πολύ μία ημέρα. Το γεγονός είναι ότι διαφορετικά μέσα αντικειμενικού ελέγχου καταγράφουν από 12 έως αρκετές εκατοντάδες παραμέτρους πτήσης – ύψος, ταχύτητα, στροφές, βήμα προπέλας, θερμοκρασία και πολλά άλλα δεδομένα.

«Moskovskiy komsomolets»

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ