Αλεξάνδρεια Εσχάτη: Η άγνωστη ελληνιστική πόλη στο τέλος της πολιτισμένης οικουμένης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αλεξάνδρεια Εσχάτη (Alexandria Ultima ή Alexandria Eskhata), ήταν ελληνιστική πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, τον Αύγουστο του 329 π.Χ. ως έδρα για το βορειότερο μακεδονικό στρατόπεδό του στην Κεντρική Ασία. Η Αλεξάνδρεια Εσχάτη κατασκευάστηκε στο νοτιοδυτικό τμήμα της κοιλάδας Φεργκάνα, (Fergana Valley) στη νότια όχθη του ποταμού Ιαξάρτη (Syr Darya), στη θέση της πόλης σημερινής Xουτζάντ (Khujand), που βρίσκεται στο Τατζικιστάν.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, έχτισε ένα τείχος μήκους έξι χιλιομέτρων (6 Km), γύρω από την πόλη, που σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, ολοκληρώθηκε μόνο σε περίπου είκοσι (20) ημέρες. Αφού ο Αλέξανδρος διέσχισε την οροσειρά του Ινδικού Καυκάσου, έφτασε στη Σογδιανή και στην πόλη Μαρακάντα (σημερινή Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν). Από εκεί συνέχισε βορειοανατολικά και, όταν έφτασε στον Ιαξάρτη ποταμό, αμυντικοί λόγοι τον ανάγκασαν να ιδρύσει μια πόλη, το 329 π.Χ., την οποία εποίκισε με ντόπιους και Έλληνες μισθοφόρους που είχε μαζί του. Είναι πολύ πιθανό μετά το θάνατό του η πόλη να άλλαξε όνομα από τον επόμενο κυρίαρχο της, τον Σέλευκο το Νικάτορα.

Όπως και στις άλλες ελληνικές πόλεις, με παρόμοια χαρακτηριστικά (δηλαδή: ελληνιστικό φυλάκιο στην Κεντρική Ασία), που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος, εγκαταστάθηκαν βετεράνοι (συνταξιούχοι ή τραυματίες) του Μακεδονικού Στρατού. Η Αλεξάνδρεια η Εσχάτη βρισκόταν περίπου τρακόσια χιλιόμετρα (300 Km) βόρεια της πόλης Αλεξάνδρεια η επί του Ώξου της Βακτρίας ή Βακτριανής, μέσα σε εδάφη της Σογδιανής και οι κάτοικοι της πόλης είχαν να αντιπαρέλθουν αρκετές αψιμαχίες με τον υπόλοιπο τοπικό πληθυσμό.

Μετά το 250 π.Χ., η πόλη πιθανότατα παραμένει σε επαφή με το Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής, ειδικότερα όταν ο βασιλιάς Ευθύδημος Α΄ της Βακτρίας επεκτείνει τον έλεγχο του στη Σογδιανή.

Η πόλη της Αλεξάνδρειας της Εσχάτης βρίσκεται επίσης περίπου τετρακόσια χιλιόμετρα (400 Km) δυτικά του Λεκανοπέδιου Ταρίμ, σήμερα περιοχή της Σιντσιάνγκ (Xinjiang) στην Κίνα, όπου εδράζεται η περιοχή καταγωγής της λευκής ινδοευρωπαϊκής νομαδικης φυλής Γιουέζχι (Yuezhi ή Rouzhi).Υπάρχουν ενδείξεις ότι ελληνικές αποστολές από την Αλεξάνδρεια Εσχάτη, οδηγήθηκαν ως το Κασγκάρ (Kashgar), στην περιοχή της Σιντσιάνγκ (Xinjiang).

Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Στράβωνα, οι Έλληνες «είχαν επεκτείνει την αυτοκρατορία τους, ακόμη και πιο πέρα από τους Σήρες (Seres) και τους Φρύνες (Phryni)», πρόκειται για τις πρώτες γνωστές – ιστορικά καταγεγραμμένες – εμπορικές ή άλλες επαφές μεταξύ της Κίνας και της Δύσης, τουλάχιστον από την περίοδο γύρω στο 200 π.Χ.

Οι απόγονοι των Ελλήνων στην Φεργκάνα μπορεί να είναι οι αναφερόμενοι ως Μεγάλοι Ίωνες (Dayuan ή Ta-Yuan), που προσδιορίζεται στην κινεζική ιστορική καταγραφή για τη Δυναστεία Χαν, αρχής γενομένης με τις πρεσβείες του Τζανγκ Τσιάν (Zhang Qian), περίπου το 130 π.Χ. Πρόκειται για τους πρωταγωνιστές της πρώτης μεγάλης αλληλεπίδρασης μεταξύ της αστικοποίησης του ευρωπαϊκού και του κινέζικου πολιτισμού, η οποία οδήγησε στο άνοιγμα του εμπορικού δρόμου, που είναι γνωστός ως Δρόμος του Μεταξιού, από τον 1ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με την «Ιστορία Μεγάλου Αλεξάνδρου», που έγραψε ο Ρωμαίος συγγραφέας Κουίντος Κούρτιος Ρούφος, οι απόγονοι των Μακεδόνων βετεράνων στρατιωτών διατηρούσαν ακόμα στοιχεία του ελληνιστικού πολιτισμού τους κατά τη στιγμή της γραφής του, γύρω στο 30 π.Χ.

Η Αλεξάνδρεια Εσχάτη δεν είναι η τελευταία πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι όμως η πιο βορεινή. Οι περισσότεροι ιστορικοί δέχονται ότι ιδρύθηκε στη νότια όχθη του Ιαξάρτη (Syr Daria), εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η πόλη Khujand του Τατζικιστάν.

Ο Ιαξάρτης ποταμός ήταν το βόρειο σύνορο της επικράτειας του Αλεξάνδρου. Πέρα από το ποτάμι ήταν οι νομάδες Σκύθες. Ο Αλέξανδρος τους είχε νικήσει αλλά δεν προχώρησε στην περιοχή τους. Και οι Σκύθες κρατούσαν στάση επιφυλακτική. Η Αλεξάνδρεια Εσχάτη, μας λένε οι ιστορικές πηγές, είχε περίμετρο 6 χιλιόμετρα. Το περιμετρικό τείχος χτίστηκε σε… 20 μόλις μέρες και ήταν πλινθοδομή! Μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι Σκύθες, βλέποντας ότι οι Έλληνες δημιουργούσαν ολόκληρη πόλη, και μάλιστα οχυρή, ακριβώς στα σύνορα, προσπάθησαν να συγκεντρώσουν στρατό για να εμποδίσουν τα έργα, αλλά η εξαιρετική ταχύτητα με την οποία πραγματοποίηθηκε η ανοικοδόμηση, δεν άφησε περιθώριο επέμβασης…

Η πόλη αυτή, στην οποία ο Αλέξανδρος εκτός από φρουρά είχε εγκαταστήσει παλαίμαχους και τραυματίες, έμεινε ελληνική για 500 χρόνια!… Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο Ηφαιστίων ήταν ειδικός ή είχε με τα χρόνια αποκτήσει εμπειρία σε θέματα επιμελητείας.

Ο Αλέξανδρος ίδρυσε σύμφωνα με τον Πλούταρχο 70 πόλεις και έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία του Ελληνιστικού κόσμου αλλά και του Ελληνοβακτριανού και του Ελληνοϊνδικού που θα κυριαρχήσουν στην Ασία για πολλούς αιώνες. Οι πόλεις αυτές ήταν κέντρα οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας με μεγάλη σχέση με το εμπόριο τη βιοτεχνία αλλά και τη γεωργία.

Στην κεντρική Ασία πριν την Ελληνική κατάκτηση υπήρχαν μικρές αγροτικές κοινότητες, αλλά μετά την έλευση των Ελλήνων αρχίζουν να δημιουργούνται πόλεις, οι οποίες ως αποτέλεσμα της τακτικής των Μακεδόνων Βασιλέων να ελέγξουν αποτελεσματικότερα τις αχανείς αλλά και αναξιοποίητες εκείνες εκτάσεις, αρχικά είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αργότερα πνευματικά κέντρα πολιτισμού.

Ο επικεφαλής της Ελληνιστικής πόλης είναι ο Επιστάτης που συνήθως διορίζονταν από το Βασιλιά και ήταν και στρατιωτικός και πολιτικός αρχηγός της πόλης. Η δομή και τα θέσμια των νέων πόλεων έμοιαζαν με αυτά των πόλεων της κλασικής εποχής αλλά παράλληλα τα τοπικά ήθη και έθιμα είχαν και αυτά τη θέση τους. Οι πολίτες των πόλεων κατείχαν τα πολιτικά και στρατιωτικά αξιώματα, είχαν πλήρη πολιτικά δικαιώματα και κατείχαν εκτάσεις γης που τους είχε παραχωρήσει ο Βασιλιάς.

Ένα βασικό στοιχείο που ξεχώριζε τις νέες πόλεις που συνεχώς αναπτύσσονταν, από τις αγροτικές κοινότητες ήταν η ανάπτυξη της βιοτεχνίας που με τον πλούτο που παρήγαγε ενδυνάμωνε συνεχώς τις ελληνιστικές πόλεις. Το χτίσιμο πόλεων και στρατιωτικών οικισμών βέβαια εξυπηρετούσε πρωτίστως στρατιωτικούς σκοπούς και δευτερευόντως οικονομικούς. Μια ματιά στη γεωγραφική θέση των πόλεων αυτών θα μας πείσει για του λόγου το αληθές.

Οι πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια Εσχάτη ήταν χτισμένες σε θέσεις ιδιαίτερα σημαντικές για το εμπόριο αλλά και για τον αποτελεσματικό έλεγχο των περιοχών αυτών. Η αντίσταση που αντιμετώπισε ο Αλέξανδρος στη Βακτριανή και τη Σογδιανή υπαγόρευσε τη δημιουργία πόλεων και στρατιωτικών οικισμών σε απόσταση μιας ημέρας η μια από την άλλη έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος αλλά και η άμυνα από αιφνιδιαστικές επιδρομές πράγμα τόσο σύνηθες άλλωστε στους ηρωικούς κατοίκους εκείνων των ανυπότακτων περιοχών.

Πάντα υπάρχει η διάσταση των απόψεων των ερευνητών αν οι πόλεις αυτές ήταν πραγματικές πόλεις οι στρατιωτικοί οικισμοί- Φρούρια. Ο Τσερικόβερ γράφει πως κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής εποχής ιδρύθηκαν 176 πόλεις από τις οποίες αμφισβητούνται οι 23, ενώ ο Ταρν πιστεύει ότι οι περισσότερες δεν ήταν κάτι παραπάνω από απλά φρούρια.

Οι Ελληνιστικές πόλεις οργανωτικά μοιάζουν με τις πόλεις της κλασικής εποχής αλλά βέβαια δεν είναι πλέον οι ανεξάρτητες πόλεις κράτη με τη δική τους εσωτερική και εξωτερική πολιτική, καθώς ανήκουν στα μεγάλα κράτη των διαδόχων του Αλεξάνδρου. Έχουν όμως Βουλή, Δήμο, διαίρεση πολιτών σε φυλές αλλά και μικτό πληθυσμό καθώς αυτή την εποχή μάλλον αρχίζει μια στενότερη επαφή των Ελλήνων με τους λαούς της Ανατολής.

Ο Αππιανός πιστεύει πως ο Σέλευκος ίδρυσε 55 πόλεις, αριθμός που είναι πολύ κοντά στον αριθμό 70 που παραθέτει ο Πλούταρχος για τις πόλεις που ίδρυσε ο Μ. Αλέξανδρος. Βέβαια οι διάδοχοι του Αλεξάνδρου μπορεί φαινομενικά να συνέχιζαν το έργο του αλλά αυτοί στηρίζονταν κυρίως στους Έλληνες και λιγότερο στους ντόπιους. Οι πόλεις που αναφέραμε είχαν κυρίως ελληνικό πληθυσμό, ελληνικά θέσμια και ελληνικές συνήθειες.

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος

Κοντά στο Ασχαμπάντ (πρωτεύουσα της Τουρκμενίας, Τουρκμενιστάν) ανακαλύφθηκε η αρχαία Νύσα και η Νέα Νύσα. Η νέα Νύσα ήταν πόλη ενώ η αρχαία Νύσα ήταν φρούριο. Η διάρθρωση της πόλης ήταν: ακρόπολη, κυρίως πόλη, αγροτική περιφέρεια. Υπάρχουν τείχη και πύργοι στις γωνίες και στην ακρόπολη κατοικεί ο Κυβερνήτης, υπάρχει οπλοστάσιο και στρατώνες.

Στη Βακτριανή κοντά στον ποταμό Καφιρνιγκάν βρίσκεται ο κωμόπολη Κέη-Κοπάτ-Σαχ. Εκεί βρέθηκε Ελληνιστική πόλη σε ορθογώνιο σχήμα, τείχη, και πύργους 12 -13 μ. που εξέχουν 6 μέτρα από το τείχος με καθαρή ελληνική επίδραση.

Οι πόλεις των Ελλήνων στην ανατολή ήταν πολύ περισσότερες από ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος που δεν έχει μελετήσει επισταμένα την ιστορία της εποχής. Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης είπε πως θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 5.000 γι αυτή την εποχή που ο Ελληνισμός της Ανατολής μεσουρανούσε και μεταλαμπάδευε τον ελληνικό πολιτισμό και τρόπο ζωής στη Μέση Ανατολή, στην κεντρική Ασία και στην Ινδία.

Ας ελπίσουμε η εποποιία αυτή του Ελληνισμού να πάρει τη θέση που της αξίζει στην ελληνική ιστορία γεμίζοντας περηφάνια και νοσταλγία τους ερευνητές και μελετητές της ελληνιστικής εποχής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΚΑΒΑΦΗΣ ΠΟΙΗΜΑ : «Aλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων—»

Μπορούμε κάλλιστα να φαντασθούμε
πως θ’ αδιαφόρησαν παντάπασι στην Σπάρτη
για την επιγραφήν αυτή. «Πλην Λακεδαιμονίων»,
μα φυσικά. Δεν ήσαν οι Σπαρτιάται
για να τους οδηγούν και για να τους προστάζουν
σαν πολυτίμους υπηρέτας. Άλλωστε
μια πανελλήνια εκστρατεία χωρίς
Σπαρτιάτη βασιλέα γι’ αρχηγό
δεν θα τους φαίνονταν πολλής περιωπής.
A βεβαιότατα «πλην Λακεδαιμονίων».
Είναι κι αυτή μια στάσις. Νοιώθεται.
Έτσι, πλην Λακεδαιμονίων στον Γρανικό·
και στην Ισσό μετά· και στην τελειωτική
την μάχη, όπου εσαρώθη ο φοβερός στρατός
που στ’ Άρβηλα συγκέντρωσαν οι Πέρσαι:
που απ’ τ’ Άρβηλα ξεκίνησε για νίκην, κ’ εσαρώθη.
Κι απ’ την θαυμάσια πανελλήνιαν εκστρατεία,
την νικηφόρα, την περίλαμπρη,
την περιλάλητη, την δοξασμένη
ως άλλη δεν δοξάσθηκε καμιά,
την απαράμιλλη: βγήκαμ’ εμείς·
ελληνικός καινούριος κόσμος, μέγας.
Εμείς· οι Aλεξανδρείς, οι Aντιοχείς,
οι Σελευκείς, κ’ οι πολυάριθμοι
επίλοιποι Έλληνες Aιγύπτου και Συρίας,
κ’ οι εν Μηδία, κ’ οι εν Περσίδι, κι όσοι άλλοι.
Με τες εκτεταμένες επικράτειες,
με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών.
Και την Κοινήν Ελληνική Λαλιά
ώς μέσα στην Βακτριανή την πήγαμεν, ώς τους Ινδούς.
Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα!

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΒΙΒΛΙΟ «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΥΧΗΣ Ή ΑΡΕΤΗΣ»:
«Αν εξέταζες την παιδεία, που επέβαλε ο Αλέξανδρος, θα έβλεπες ότι έμαθε στους Υρκανούς να παντρεύονται και στους Αραχώσιους να καλλιεργούν τη γη, πως έπεισε τους Σογδιανούς να τρέφουν τους γονείς τους και να μην τους σκοτώνουν, τους Πέρσες να σέβονται τις μητέρες τους, αλλά να μην τις παντρεύονται. Ω η θαυμαστή εκείνη φιλοσοφία του, μέσω της οποίας οι Ινδοί προσκυνούν τους ελληνικούς θεούς, κι οι Σκύθες θάβουν τους νεκρούς και δεν τους τρώνε… Πιο ευτυχισμένοι, λοιπόν, είναι αυτοί που υποτάχθηκαν στον Αλέξανδρο από εκείνους που ξέφυγαν την εξουσία του, γιατί αυτών την άθλια ζωή κανείς δεν τη σταμάτησε, ενώ τους άλλους ο νικητής τους να ζουν ευτυχισμένοι τούς ανάγκασε».

Πηγή : https://el.m.wikipedia.org/wiki/Αλεξάνδρεια_η_Εσχάτη
https://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/414005/poses-poleis-ehtise-o-megas-alexandros
http://xenikos.blogspot.com/2014/07/18.html


http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=71&cat=1
https://www.politeianet.gr/books/9789603980261-ploutarchos-sugchronoi-orizontes-peri-tis-alexandrou-tuchis-i-aretis-194593

greekhistoryandprehistory

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Ορφικά –Κοσμογονία: Η Αρχή των Πάντων κατά τον Ορφέα

Ένα σύντομο, ποιητικό και μυστηριακό ταξίδι στην Ορφική κοσμογονία Από το αρχέγονο Σκότος και τον αιώνιο Χρόνο γεννιέται το Κοσμικό Αυγό. Από αυτό εκκολάπτεται...

Η διάκριση ανάμεσα σε νόημα ζωής και προσωπική ευημερία και πώς επηρεάζει τις επιλογές μας

Όταν σκεφτόμαστε τι σημαίνει να ζούμε μια «καλή ζωή», η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη Ο φιλόσοφος Matthew Hammerton επισημαίνει ότι μια ζωή που είναι σημαντική...

Άγιος Χαράλαμπος: Πολιούχος, προστάτης, θαυματουργός

Ο Άγιος Χαράλαμπος υπήρξε Ιερομάρτυρας της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 10 Φεβρουαρίου Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες...

Καταδικαστηκε για βιασμο πασιγνωστος ηθοποιος, ασκησε εφεση και αφεθηκε ελευθερος

Ένοχος για βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών κρίθηκε γνωστός ηθοποιός Το δικαστήριο επέβαλε κατά πλειοψηφία (4-3) ποινή φυλάκισης...

35χρονη νηπιαγωγός εφυγε απο τη ζωη ενώ θήλαζε το μωρό της

Η 35χρονη μητέρα άφησε την τελευταία της πνοή λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της Σύμφωνα με το τοπικό μέσο patratora.news, πρόκειται για...

43χρονο παλικαρακι βρεθηκε ξαφνικα νεκρος

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Λαμίας από τον αιφνίδιο θάνατο ενός 43χρονου αστυνομικού, πατέρα δύο μικρών παιδιών Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας είχε ρεπό...

Ποιοι ηθελαν στην φυλακη τον Γιαννη Σμαραγδη – Η αποκαλυψη του κορυφαιου σκηνοθετη στον Γρηγορη Αρναουτογλου

Στην εκπομπή The 2Night Show εμφανίστηκε ο Γιάννης Σμαραγδής, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της ζωής του Ο σκηνοθέτης στάθηκε στην επιτυχία της ταινίας «Καποδίστριας», ενώ παράλληλα...

Για τον Μαρκο Βαμβακαρη

Σαν χθες, το 1972, έφυγε από τη ζωή ο μέγας Μάρκος Βαμβακάρης «Ελα, Δημητράκη, θα πάμε στον Μάρκο» μου έλεγε ο γιατρός και με...

Η ενημερωση του υπουργου υγειας Αδωνι Γεωργιαδη για την πορεια της υγειας της Μαρεβα Μητσοτακη

«Χειρουργήθηκε, όλα πήγαν καλά. Εμπιστεύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ήρθαν από την Ιταλία κατευθείαν εδώ και χειρουργήθηκε στο ΚΑΤ» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Άδωνις...

Το τελευταιο νησι: Η νεα καθηλωτικη σειρα της ΕΡΤ εκανε πρεμιερα και ελεψε τις εντυπωσεις απο το πρωτο επεισοδιο

Η νέα δραματική σειρά της ΕΡΤ, «Το Τελευταίο Νησί»αφηγείται την ιστορία του Παύλου, ενός ταλαντούχου απόφοιτου Ιατρικής, του οποίου η ζωή ανατρέπεται δραματικά έπειτα από την...

Μάρκος Βαμβακάρης – Ο «πατριάρχης» του ρεμπέτικου

Ο Μάρκος Βαμβακάρης (Άνω Σύρος, 10 Μαίου 1905 – Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 1972) υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός Έλληνας μουσικός του ρεμπέτικου τραγουδιούΘεωρείται ο «Πατριάρχης» του...

Νίκος Ξυλούρης – Ο «Αρχάγγελος» της ελληνικής μουσικής

Ο Νίκος Ξυλούρης (Ανώγεια Ρεθύμνου, 7 Ιουλίου 1936 – Πειραιάς, 8 Φεβρουαρίου 1980) γνωστός και με το παρατσούκλι Ψαρονίκος ή τον τιμητικό χαρακτηρισμό Αρχάγγελος της...

Νεες πληροφοριες για την κατασταση της υγειας της Μαρεβα

Ατύχημα είχε το Σάββατο στην Ιταλία η Μαρέβα Μητσοτάκη, γεγονός που κατέστησε αναγκαία τη μεταφορά της σήμερα στο νοσοκομείο ΚΑΤ στην Αθήνα Η σύζυγος του...

Χειρουργηθηκε εκτακτως στο ΚΑΤ η συζυγος του πρωθυπουργου Κυριακου Μητσοτακη, Μαρεβα

Συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες στο νοσοκομειο ΚΑΤ νοσηλεύεται η Μαρέβα-Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη Η συζυγος του πρωθυπουργου είχε ένα ατύχημα χθες στην Ιταλία και χρειάστηκε να χειρουργηθεί και...

Η εκκλησία με τα δέντρα στη στέγη: Το πιο σπάνιο Θρησκευτικό Θαύμα

Η Αγία Θεοδώρα Βάστα είναι ένα από τα πιο μοναδικά και εντυπωσιακά θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας Βρίσκεται στην Βάστα της Αρκαδίας, στην καρδιά της Πελοποννήσου,...

Πότε πέφτουν φετος η Τσικνοπέμπη και η Καθαρά Δευτέρα

Η φετινή Τσικνοπέμπτη πέφτει στις 12 Φεβρουαρίου ημέρα κατά την οποία οι παραδοσιακές ψησταριές και τα πλούσια τραπέζια θα γεμίσουν τις πόλεις και τα...

Συγκλονιστικό εύρημα στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά: Παγκόσμιο χρονικό 1300 ετών

Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά της Αιγύπτου φημίζεται για την εκτεταμένη συλλογή χειρογράφων που εκτείνεται σε πολλούς αιώνες – και πάντα επιφυλάσσει εκπλήξεις: ο...

35χρονη κατέρρευσε μέσα στο σπίτι της λίγες μέρες μετά τη γέννηση του δευτέρου παιδιού της και έφυγε από τη ζωή

Βαρύ πένθος έχει προκαλέσει στην Άρτα ο αιφνίδιος θάνατος μίας 35χρονης γυναίκας, μητέρας δύο παιδιών, η οποία έχασε τη ζωή της λίγες ημέρες μετά...

8 Φεβρουαρίου 1981: Η τραγωδία στη Θύρα 7 στο γήπεδο Καραϊσκάκη

Υπάρχουν ημερομηνίες που ξεπερνούν τα όρια ενός συλλόγου και χαράσσονται ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη μιας ολόκληρης χώρας Η 8η Φεβρουαρίου 1981 είναι μία από αυτές.Εκείνο...

Αρχίον: Ο μόνος Ολυμπιονίκης που κέρδισε ενώ ήταν νεκρός

Το παγκράτιο ήταν από τα πιο βίαια αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων Στον τελικό, ο Αρχίον βρέθηκε να πνίγεται από τον αντίπαλό του.Απο το arxaiaellinika.grΤη στιγμή που...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ