Οι αναφορές δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο σύναψης ενός τεράστιου πακέτου όπλων με τη Σαουδική Αραβία, το οποίο ενδεχομένως θα αποτιμηθεί σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η πιθανή συμφωνία έρχεται στο πλαίσιο της ιστορικής και ισχυρής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Όπως και με την επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Βασίλειο το 2017, όταν ανακοινώθηκαν σημαντικές συμφωνίες, αυτή η αναμενόμενη κίνηση αντικατοπτρίζει τη συνέχιση της βαθιάς στρατηγικής συνεργασίας.
Η συμφωνία αναμένεται να περιλαμβάνει μια ποικιλία προηγμένων στρατιωτικών συστημάτων, καλύπτοντας τις αυξανόμενες αμυντικές ανάγκες του Βασιλείου και αντιμετωπίζοντας τις τρέχουσες περιφερειακές προκλήσεις.
Οι πιο σημαντικές από αυτές τις κατηγορίες είναι: συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας.
Το στρατηγικό κίνητρο πίσω από αυτές τις αγορές μεγάλης κλίμακας είναι η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Σαουδικής Αραβίας σε ένα πολύπλοκο περιφερειακό περιβάλλον.
Στρατιωτικά συστήματα που αναμένονται στην επικείμενη συμφωνία

αμυντικό σύστημα THAAD
Με βάση τις κυκλοφορούσες αναφορές και την ανάλυση του στρατηγικού περιβάλλοντος του Βασιλείου, το προτεινόμενο πακέτο εξοπλισμών αναμένεται να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ζωτικών στρατιωτικών συστημάτων:
- Πολεμική Αεροπορία: Η συμφωνία είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο, η απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 από το Βασίλειο παραμένει απίθανη βραχυπρόθεσμα λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ που στοχεύει στη διατήρηση του ποιοτικού στρατιωτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ. Ως εκ τούτου, η συμφωνία μπορεί να επικεντρωθεί σε περαιτέρω αναβαθμίσεις του υπάρχοντος στόλου F-15 ή στην αγορά άλλων τύπων σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.
- Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV/Drones): Αυτό το στοιχείο ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, με το MQ-9B SeaGuardian να αναφέρεται συγκεκριμένα ως ένα πιθανό σημαντικό στοιχείο, με πιθανή αξία 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά τα αεροσκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες του Βασιλείου, αντανακλώντας την αυξανόμενη έμφαση σε αυτές τις δυνατότητες στις σύγχρονες συγκρούσεις και στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
- Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα : Δεδομένων των συνεχιζόμενων απειλών του Βασιλείου από βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροχήματα, η συμφωνία σχεδόν σίγουρα θα περιλαμβάνει αποκτήσεις ή αναβαθμίσεις βασικών αμυντικών συστημάτων όπως το THAAD και το Patriot. Τα συστήματα Patriot έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους στην αναχαίτιση πολυάριθμων επιθέσεων των Χούθι σε σαουδαραβικό έδαφος.
- Πυρομαχικά ακριβείας με καθοδήγηση: Αυτά τα πυρομαχικά αποτελούν κρίσιμο συστατικό των αεροπορικών και επίγειων επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας και ως εκ τούτου αναμένεται έντονα να αποτελέσουν βασικό μέρος της συμφωνίας.
- Μεταφορικά αεροσκάφη: Δημοσιεύματα έχουν υποδείξει την πιθανότητα αγοράς στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 Hercules από την Lockheed Martin. Αυτή η εστίαση υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των υλικοτεχνικών δυνατοτήτων και της ικανότητας ταχείας αναδιάταξης δυνάμεων και εξοπλισμού.
- Συστήματα ραντάρ, διοίκησης και επικοινωνιών: Αυτά τα συστήματα είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση και την ενσωμάτωση των διαφόρων συνιστωσών μιας στρατιωτικής δύναμης και ως εκ τούτου είναι φυσικό να περιλαμβάνονται στο πακέτο οπλισμού για να διασφαλιστεί η συνολική επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.
Συγκεκριμένα παραδείγματα πιθανών στρατιωτικών συστημάτων που θα συμπεριληφθούν

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9B
Παρακάτω παρατίθενται πιο συγκεκριμένα παραδείγματα συστημάτων που ενδέχεται να συμπεριληφθούν στη συμφωνία, με βάση διαρροές και γνωστές ανάγκες:
- Πολεμική Αεροπορία:
- F-15SA Advanced Eagle: Αυτό το μαχητικό αποτελεί βασικό στοιχείο της Βασιλικής Σαουδικής Αεροπορίας και η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει περαιτέρω αναβαθμίσεις ή απόκτηση πρόσθετων παραλλαγών.
- F-35 Lightning II: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η πιθανότητα το Βασίλειο να αποκτήσει αυτό το stealth μαχητικό παραμένει μικρή στο άμεσο μέλλον, δεδομένης της δέσμευσης των ΗΠΑ να διατηρήσουν το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ.
- Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV)/μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drones):
- General Atomics MQ-9B SeaGuardian: Αυτό το drone επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για να αποτελέσει βασικό στοιχείο της συμφωνίας, ιδίως για την ενίσχυση των δυνατοτήτων θαλάσσιας και επίγειας επιτήρησης.
- Αεροπορική και πυραυλική άμυνα:
- Lockheed Martin THAAD (Terminal High Altitude Area Defense): Ένα κρίσιμο σύστημα για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων σε μεγάλα υψόμετρα, του οποίου ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί ή τα υπάρχοντα συστήματα θα εκσυγχρονιστούν.
- Raytheon MIM-104 Patriot (συμπεριλαμβανομένου του PAC-3 MSE): Το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας για την αντιμετώπιση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων και άλλων αεροπορικών απειλών. Το Βασίλειο είναι πιθανό να εφοδιαστεί με περισσότερες συστοιχίες ή προηγμένους πυραύλους αναχαίτισης (όπως το PAC-3 MSE).
- Πυρομαχικά ακριβείας:
- Ποικιλία Κατευθυνόμενων Πυρομαχικών: Αναμένεται να συμπεριληφθεί ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών ακριβείας από μεγάλες εταιρείες όπως η Raytheon (RTX) και η Boeing. Συνηθισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν βόμβες με καθοδήγηση λέιζερ (Paveway) και άλλα προηγμένα πυρομαχικά αέρος-εδάφους που είναι απαραίτητα για την υποστήριξη πολεμικών επιχειρήσεων.
- Μεταφορικά αεροσκάφη:
- Lockheed Martin C-130 Hercules: Το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά πολλών αεροπορικών δυνάμεων και είναι πιθανό να αγοραστούν νέες εκδόσεις για την ενίσχυση των δυνατοτήτων τακτικής αερομεταφοράς.
- Άλλα πιθανά συστήματα:
- Η συμφωνία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει διάφορους πυραύλους (εκτός αεράμυνας), νέα συστήματα ραντάρ, προηγμένο εξοπλισμό επικοινωνιών και τεχνολογία κυβερνοασφάλειας. Ορισμένες αναφορές ανέφεραν επίσης ότι μπορεί να περιέχει ελαφριές τορπίλες.

Lockheed Martin C-130 Hercules
Τα στρατηγικά και αμυντικά κίνητρα πίσω από την επιδίωξη αυτών των όπλων από τη Σαουδική Αραβία
Υπάρχουν πολλαπλοί στρατηγικοί και αμυντικοί λόγοι και κίνητρα που ωθούν το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να επιδιώξει αυτές τις μοναδικές στρατιωτικές δυνατότητες αυτή τη στιγμή, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι:
- Αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιφερειακών απειλών: Οι κυριότερες μεταξύ αυτών είναι οι δραστηριότητες του Ιράν και των αντιπροσώπων του στην περιοχή, ιδίως οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
- Διασφάλιση αεροπορικής υπεροχής: Σε μια περιοχή που βιώνει έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών και την ανάπτυξη αεροπορικών δυνατοτήτων μεταξύ ορισμένων περιφερειακών δυνάμεων, η διατήρηση μιας αποτρεπτικής και ανώτερης αεροπορικής δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του Βασιλείου και την ικανότητά του να διεκδικήσει την αεροπορική του κυριαρχία.
- Ασφάλεια των απέραντων συνόρων του Βασιλείου: Το Βασίλειο έχει εκτεταμένα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, τα οποία απαιτούν αποτελεσματική προστασία από διείσδυση, λαθρεμπόριο και άλλες απειλές. Τα σύγχρονα συστήματα συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτών των δυνατοτήτων.
- Ανάπτυξη ικανοτήτων Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR): για την ενίσχυση της επίγνωσης της κατάστασης, την παρακολούθηση των περιφερειακών εξελίξεων και την έγκαιρη ανίχνευση πιθανών απειλών.
- Εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων: Αντικατάσταση παρωχημένων συστημάτων με νεότερα, πιο προηγμένα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της μάχης και την ενίσχυση των δυνατοτήτων σε διάφορους κλάδους.
- Ενίσχυση της επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ: Η διατήρηση υψηλού βαθμού διαλειτουργικότητας μεταξύ των οπλικών συστημάτων της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για τη διευκόλυνση του σχεδιασμού και της εκτέλεσης κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Ο πιθανός αντίκτυπος της συμφωνίας στην ισορροπία δυνάμεων στον Αραβικό (Περσικό) Κόλπο
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας όπλων αυτού του μεγέθους θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Σαουδικής Αραβίας σε διάφορες διαστάσεις, κάτι που θα μπορούσε να έχει απτές επιπτώσεις στην υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου:
- Πιθανή μετατόπιση στην ισορροπία δυνάμεων: Το Βασίλειο θα διαθέτει μεγαλύτερες δυνατότητες αποτροπής και ισχύ πυρός, κάτι που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τις τρέχουσες στρατιωτικές ισορροπίες με άλλες περιφερειακές δυνάμεις.
- Τόνωση μιας κούρσας εξοπλισμών: Αυτή η συμφωνία μπορεί να ωθήσει άλλες χώρες στην περιοχή να αναζητήσουν παρόμοια ή αντίθετα προηγμένα οπλικά συστήματα για να διατηρήσουν την ισορροπία ασφαλείας τους, ενδεχομένως κλιμακώνοντας την περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών.
- Επιπτώσεις στην περιφερειακή αντίληψη: Ενώ η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων (όπως η αεροπορική και η πυραυλική άμυνα) μπορεί να θεωρηθεί ως παράγοντας σταθεροποίησης, η κατοχή μεγαλύτερων επιθετικών δυνατοτήτων μπορεί να θεωρηθεί από τους περιφερειακούς αντιπάλους ως πιθανή απειλή.
- Καθιέρωση του ρόλου των ΗΠΑ: Η συμφωνία θα επιβεβαιώσει τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών ως βασικού εταίρου ασφαλείας για το Βασίλειο και την περιοχή γενικότερα, μειώνοντας ενδεχομένως το μερίδιο άλλων προμηθευτών όπλων, όπως η Ρωσία και η Κίνα, στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας.
Μια πιθανή μεγάλη συμφωνία με πολύπλευρες επιπτώσεις
Υπό το πρίσμα αυτών των γεγονότων, η αναμενόμενη συμφωνία όπλων βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: ανάμεσα σε μια ιστορική ευκαιρία για αναμόρφωση των περιγραμμάτων της εξουσίας στον Κόλπο και μια δύσκολη δοκιμασία της ικανότητας της συμμαχίας Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ να αντέξει τους ανέμους της πολιτικής και της αλλαγής.
Μόνο οι επόμενες ημέρες θα αποκαλύψουν εάν αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο των περιφερειακών εξισώσεων ασφάλειας ή εάν θα παραμείνει απλώς μια φιλοδοξία που αναστέλλεται στη σφαίρα των πιθανοτήτων.
Defense Arabia
—