Νέες αμερικανικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή, καθώς η κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αυξάνει την πιθανότητα η Τεχεράνη να προβεί σε αντίποινα εναντίον της Ουάσινγκτον, κάτι που, σύμφωνα με έναν ειδικό, θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ομηρία Αμερικανών.
Ο Χόσρο Σαγέχ Εσφαχάνι, ανώτερος αναλυτής στην Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία στο Ιράν, δήλωσε στο Newsweek ότι η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ σε εχθροπραξίες θα μπορούσε να ωθήσει την Τεχεράνη να αναπτύξει τις πολιτοφυλακές του «Άξονα Αντίστασης» και τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ ενήργησε μονομερώς με την αιφνιδιαστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στα στρατιωτικά και πυρηνικά προγράμματα του Ιράν, η οποία ώθησε το Ιράν να εκτοξεύσει περισσότερους από 370 πυραύλους και εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Associated Press.
Ο Χαμιντρέζα Αζίζι, επισκέπτης ερευνητής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών και Ασφαλειακών Υποθέσεων, δήλωσε στο Newsweek ότι η Τεχεράνη παίρνει «ολοένα και πιο σοβαρά» τις πιθανότητες άμεσης αμερικανικής παρέμβασης, μετά την οποία «όλα τα στοιχήματα θα είναι άκυρα».
Το Ισραήλ έχει ισχυριστεί πλήρη αεροπορική υπεροχή έναντι της Τεχεράνης και έχει καταστρέψει περισσότερους από 120 εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-εδάφους στο κεντρικό Ιράν, το ένα τρίτο του συνολικού οπλοστασίου του.
Αυτή η ισραηλινή κυριαρχία στον ιρανικό εναέριο χώρο και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε εκτοξευτές πυραύλων και σημεία εκτόξευσης έχουν εμποδίσει το Ιράν να απαντήσει με την επιθυμητή ένταση, δήλωσε ο Αζίζι.
Αλλά η Τεχεράνη κάνει επίσης στρατηγικούς υπολογισμούς για να διατηρήσει αρκετό από το πυραυλικό της οπλοστάσιο σε περίπτωση άμεσης παρέμβασης των ΗΠΑ, ώστε να είναι έτοιμη για έναν εκτεταμένο πόλεμο.
Οι ΗΠΑ λειτουργούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε τουλάχιστον 19 τοποθεσίες στη Μέση Ανατολή , οκτώ από τις οποίες είναι μόνιμες βάσεις που βρίσκονται στο Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες στεγάζουν προσωπικό μεταξύ 40.000 και 50.000 ατόμων.
Μέχρι στιγμής, η Τεχεράνη φαίνεται να έχει καταβάλει σκόπιμη προσπάθεια να αποφύγει επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων ή βάσεων, δήλωσε ο Αζίζι, με περιορισμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ορισμένες βάσεις στο Ιράκ που αποτελούν «περισσότερο προειδοποίηση παρά πραγματική εμπλοκή».
Ωστόσο, η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση θα εκλαμβανόταν όχι μόνο ως απειλή για το ιρανικό καθεστώς αλλά και για το ιρανικό κράτος, λόγω της πιθανότητας πρόκλησης μαζικών ζημιών σε κρίσιμες υποδομές.
Το στενό του Ορμούζ συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Ινδικό Ωκεανό και πέρα από αυτόν, καθώς και τη ζωτικής σημασίας ναυτιλιακή οδό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ προς τη Μεσόγειο Θάλασσα και την Ευρώπη.
Ο Εσμαήλ Κοσάρι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας και εθνικής ασφάλειας του Ιράν, δήλωσε ότι το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ μεταξύ του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν, μέσω του οποίου διέρχεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, εξετάζεται σοβαρά, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το Γραφείο Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) δήλωσε τη Δευτέρα ότι παρατηρούνται αυξανόμενες ηλεκτρονικές παρεμβολές στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά, οι οποίες έχουν επηρεάσει την αναφορά των θέσεων των πλοίων από τα αυτοματοποιημένα συστήματα πληροφοριών (AIS).
Ο Γιάκομπ Λάρσεν, επικεφαλής ασφάλειας και προστασίας του Συμβουλίου Βαλτικής και Διεθνούς Ναυτιλίας (BIMCO), μιας ναυτιλιακής ένωσης με έδρα τη Δανία, δήλωσε στο Newsweek ότι η σύγκρουση έχει προκαλέσει ανησυχία στους πλοιοκτήτες.
«Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέχρι τη Δευτέρα δεν υπήρχε καμία ένδειξη απειλής από το Ιράν για την εμπορική ναυτιλία εκτός από τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ. Αλλά εάν η πίεση στο Ιράν συνεχίσει να αυξάνεται και οι ΗΠΑ επέμβουν πιο άμεσα, το Ιράν θα μπορούσε να επεκτείνει τις απειλές του σε πλοία που δεν έχουν δεσμούς με το Ισραήλ», δήλωσε ο Λάρσεν. «Οι ιρανικές δυνάμεις είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες στον ασύμμετρο πόλεμο και προετοιμάζονται εδώ και δεκαετίες για ένα σενάριο που περιλαμβάνει επιθέσεις σε πλοία μέσω του Στενού του Ορμούζ και των παρακείμενων υδάτων», είπε.
Η Aurelien Colson, ακαδημαϊκή συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Γεωπολιτικής και Επιχειρήσεων ESSEC, δήλωσε στο Newsweek ότι ένας κρίσιμος κρίκος είναι το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ.
Αποτελεί πύλη προς την Ερυθρά Θάλασσα και το Στενό του Σουέζ – ανάμεσα στο Τζιμπουτί στην Αφρική και την Υεμένη και έχει πλάτος μόνο περίπου 24 χιλιόμετρα στο στενότερο σημείο του – όπου οι υπό ιρανικό έλεγχο Χούθι θα μπορούσαν να εντείνουν τις πυραυλικές τους επιθέσεις στην εμπορική θαλάσσια κυκλοφορία, με σημαντικές επιπτώσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Ο Ισφαχάνι δήλωσε ότι μέχρι στιγμής ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει αποφύγει να αναφέρει άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή εξακολουθεί να ελπίζει να «ξεγελάσει την Ουάσινγκτον με ψεύτικη διπλωματία».
Αλλά δήλωσε στο Newsweek ότι εάν ερχόταν μια κρίσιμη στιγμή, το ιρανικό καθεστώς θα εξαπέλυε μια πολύπλευρη επίθεση που θα περιλάμβανε πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή.
Η Τεχεράνη θα αναπτύξει επίσης τις πολιτοφυλακές της του «Άξονα Αντίστασης» στην περιοχή, καθώς και το Υπουργείο Πληροφοριών και τους αδρανείς πυρήνες του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης «για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις και να πάρουν Αμερικανούς ομήρους».
Με βάση την πρόσφατη συμπεριφορά, το Ιράν θα μπορούσε επίσης να επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις, δυνάμεις και πρεσβείες στη Μέση Ανατολή, κάτι που ο Τραμπ θα μπορούσε να ερμηνεύσει ως μέσο άμεσης αντιπαράθεσης, πρόσθεσε ο Τάντι.
—