Η Σερβία διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία για να λάβει την καλύτερη τιμή στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής της σερβικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Srbijagas, Ντούσαν Μπαγιατόβιτς.
Είπε επίσης ότι η Ευρώπη – όπως και η Σερβία – δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες σε λογική τιμή.
Η Σερβία είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Πέρυσι παρέλαβε περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το Βελιγράδι επιδιώκει την ένταξή του στην ΕΕ, η οποία αυτή την εβδομάδα πρότεινε μια νομικά δεσμευτική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος του 2027.
Ο Μπαγιατόβιτς διευκρίνισε ότι η νέα σύμβαση με την Gazprom θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο και θα έχει διάρκεια τριών ή δέκα ετών.
«Το ζήτημα της τιμής έχει λίγο πολύ λυθεί. Θα είναι πολύ καλή, θα είναι η καλύτερη τιμή στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μπαγιατόβιτς.
Αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, γράφουν τα σερβικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Μπαγιατόβιτς επεσήμανε ότι το μέλλον της αγοράς φυσικού αερίου θα καθοριστεί από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ ως παραγωγούς και την Κίνα ως κύριο καταναλωτή, και η Ευρώπη θα πρέπει να το αποδεχτεί αυτό.
« Είναι μαθηματικά. Δεν μπορείς να λύσεις την εξίσωση για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αποδεκτές τιμές στην Ευρώπη χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στο οποίο δεν συμμετείχαν οι περισσότεροι ηγέτες των δυτικών επιχειρήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Μπαγιατόβιτς δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως την ιδέα Αμερικανών επενδυτών να αγοράσουν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία κατά μήκος του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από εκρήξεις το 2022 και έκτοτε δεν προμηθεύει φυσικό αέριο.
—
Το κουβάρι σιγά σιγά ξεδιπλώνεται ως προς τα συμφέροντα, ως προς τους πολέμους, ως προς την υπεροχή.
Η ΗΠΑ θα αγοράζουν από Ρωσία Φυσικό Αέριο και θα πουλούν στην Ευρώπη με την πρόφαση επισκεύασαν τον αγωγό αυτό που οι ίδιοι κατέστρεψαν.
Οι επενδυτές δεν επιτρέπεται να προέρχονται από την Ευρωζώνη, διότι πρώτα έχουν πετύχει να να τους εξαθλιώσουν οικονομικά.
Η πανίσχυρη Γερμανία πόσο υπερήφανη στο σήμερα για όλο αυτό που έρχεται σε βάρος των πολιτών?
Κοιτάζοντας την υδρόγειο σφαίρα αφού η Αμερική τα βρει σε απόλυτη συνεργασία με την Ρωσία και την πλήρη συναίνεση της Κίνας, γιατί η Ευρωζώνη να διανύει 7000 χιλιάδες μίλια ώστε να έχει εταίρο και φίλο και σύμμαχο την Αμερική?
Και πόσο η οικονομία της το σηκώνει να πληρώνει το Φυσικό Αέριο από μεταπράτη και όχι από την κύρια πηγή παραγωγής?
Μέρες που έρχονται, τι έχουν να δουν τα μάτια μας!