Η Λιβύη δηλώνει ότι έχει «ανεπίλυτη νομική διαφορά» με την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η ορισθείσα από το Κοινοβούλιο της Λιβύης κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την πρόσφατη ανακοίνωση της Ελλάδας σχετικά με διεθνή διαγωνισμό για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης», γράφει η Libyan Review.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, η Λιβύη εξέφρασε «βαθιά έκπληξη και ανησυχία» για την ελληνική κίνηση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 12 Ιουνίου 2025.

Το υπουργείο, προειδοποίησε ότι μέρος της προτεινόμενης περιοχής εξερεύνησης βρίσκεται εντός θαλάσσιας ζώνης που εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο ανεπίλυτης νομικής διαφοράς με τη Λιβύη.

Η κυβέρνηση με έδρα την ανατολική Λιβύη τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμά της να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων θαλάσσιων ζωνών της.

Επικαλέστηκε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) του 1982 ως νομική βάση για τους ισχυρισμούς της.

Η δήλωση υποστήριξε περαιτέρω ότι οποιαδήποτε εξερεύνηση εντός αμφισβητούμενων περιοχών ή θαλάσσιων ζωνών υπό λιβυκή δικαιοδοσία, χωρίς προηγούμενη συναίνεση, θα θεωρούνταν εχθρική και παράνομη πράξη βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η Λιβύη προειδοποίησε ότι η ελληνική απόφαση ενέχει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και υπονόμευσης της περιφερειακής σταθερότητας.

Το υπουργείο κάλεσε την Αθήνα να σταματήσει αμέσως όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με τους διαγωνισμούς υδρογονανθράκων στις αμφισβητούμενες περιοχές.

Προέτρεψε επίσης την Ελλάδα να αποφύγει μονομερείς ενέργειες και να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο με τη Λιβύη για την επίλυση των εκκρεμών ναυτιλιακών ζητημάτων δίκαια και ειρηνικά.

Η δήλωση επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Λιβύης να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να προστατεύσει τους φυσικούς της πόρους.

 Τονίστηκε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι αυτοί οι πόροι θα διατηρηθούν προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Η δήλωση κατέληξε σε μια ανανεωμένη έκκληση για διεθνή συνεργασία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίπαλη κυβέρνηση της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, δήλωσε σε ανακοίνωσή της αργά την Πέμπτη ότι ορισμένα από τα θαλάσσια οικόπεδα που προσφέρθηκαν στα ανοικτά της Κρήτης εμπίπτουν σε αμφισβητούμενες ζώνες και αποτελούν «σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης».

 Το Υπουργείο Εξωτερικών με έδρα την Τρίπολη εξέφρασε αντιρρήσεις «σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες εξερεύνησης ή γεώτρησης σε αυτές τις περιοχές χωρίς προηγούμενη νομική συμφωνία που σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», ανέφερε, καλώντας τις ελληνικές αρχές να δώσουν προτεραιότητα στον διάλογο και τη διαπραγμάτευση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει με τη Λιβύη «την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να επισκεφθεί τη Λιβύη τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υπό τον όρο της ανωνυμίας.

aadaeke3qa3uq905yumdfsao611

As Sahifa, Libyan Review

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

  1. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ οτι και η ΔΙΑΡΕΜΕΝΗ [ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ] ΛΙΒΥΗ ΕΧΕΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟ, ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ[ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ[ΑΠΟ ΤΟ 1980 ΜΕΧΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ] ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ[3] ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΠΑΤΕΡΑΣ, ΥΙΟΣ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΟΣ ,οπως και ΑΝΗΨΙΟΣ ,ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΟΜΙΛΕΙ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ