Το Συμβούλιο Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε εκτάκτως ο Εμανουέλ Μακρόν στο Ελιζέ χθες το βράδυ, στον απόηχο των αμερικανικών πληγμάτων κατά του Ιράν και της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Τεχεράνης και Τελ Αβίβ. Η συνεδρίαση διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά και ήταν η τρίτη που πραγματοποιείται από τις 13 Ιουνίου, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ιράν.
Γράφει η Μαρία Δεναξά
Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και απηύθυνε έκκληση στην Τεχεράνη να επιστρέψει στη διπλωματική οδό, τονίζοντας πως «καμία αυστηρά στρατιωτική απάντηση δεν μπορεί να επιτύχει τους επιδιωκόμενους στόχους». Στόχος του Συμβουλίου ήταν η αποτίμηση της κατάστασης, η αξιολόγηση των κινδύνων για την εσωτερική ασφάλεια της Γαλλίας και ο συντονισμός του επαναπατρισμού των 250.000 Γάλλων υπηκόων που ζουν στο Ισραήλ και το Ιράν.
Σε κοινή δήλωση τους ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς και ο Εμμανουέλ Μακρόν καλούν το Ιράν να αποφύγει «περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες» και υπογράμμιζουν την ανάγκη επιστροφής στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.
Επαναπατρισμοί και έκτακτα μέτρα
Η Γαλλία έχει ήδη ενεργοποιήσει στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη A400M για τη μεταφορά Γάλλων υπηκόων από το Ισραήλ προς την Κύπρο, κατόπιν ισραηλινής έγκρισης. Την Κυριακή, 160 Γάλλοι –κυρίως ευάλωτα άτομα– επαναπατρίστηκαν με πολιτική πτήση από την Ιορδανία, ενώ προγραμματίζονται και νέες πτήσεις.
Η Air France ανακοίνωσε την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς Ντουμπάι και Ριάντ, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης στη Μέση Ανατολή.
Μυστηριώδες υπερόπλο και η απειλή στο Στενό του Ορμούζ
Τα ιρανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν βίντεο που φέρεται να δείχνει ένα νέο «μυστικό υπερόπλο» άγνωστης φύσης, εγείροντας ανησυχίες για πιθανή επίδειξη ισχύος. Παράλληλα, αναλυτές αναφέρονται στις συνέπειες του κλεισίματος του Στενού του Ορμούζ από την Τεχεράνη – ένα κρίσιμο πέρασμα απ’ όπου μεταφέρονται 20 εκατ. βαρέλια πετρελαίου καθημερινά. Σε ένα από τα σενάρια για τις πιθανές αντιδράσεις της Τεχεράνης επανήλθαν μνήμες από το 1987, όταν το ιρανικό πολεμικό ναυτικό είχε επιτεθεί σε ελληνικό τάνκερ.