Εκτοξεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρώτος ελληνικός δορυφόρος CubSat, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από την βάση Βάντενμπεργκ των ΗΠΑ με πύραυλο Falcon-9 στο πλαίσιο της αποστολής Transporter – 14 της SpaceX. Ο δορυφόρος DUTHSat – 2 σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από επιστημονική ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.
«Η ανάπτυξη τέτοιου είδους έργων στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής κοινότητας ενισχύει την εξωστρέφεια των ιδρυμάτων, δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους επιστήμονες και συμβάλλει ουσιαστικά στη σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
O DUTHSAT-2 έχει βάρος 7 κιλά και ταξίδεψε επί 1 ώρα ώρα με τον πύραυλο Falcon-9 μαζί με άλλους δορυφόρους. Απελευθερώθηκε σε τροχιά σε υψόμετρο 510χλμ. από την επιφάνεια της θάλασσας.
Εφεξής, ακολουθεί διεξοδική διαδικασία τοποθέτησης σε τροχιά και έναρξης επιχειρησιακής λειτουργίας.
Το DUTHSat-2 θα παρέχει εικόνες και μετρήσεις, που θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή πληροφοριών αναφορικά με την υγρασία του εδάφους, καθώς και την ρύπανση της θάλασσας. Επιπλέον, οι συχνότητες φασματικής καταγραφής και η ανάλυση της κάμερας έχουν επιλεγεί με τρόπο ώστε να μπορούν να εντοπιστούν τόσο διαρροές πετρελαίου όσο και ρύπανση από απόρριψη υδάτων έρματος πλοίων.
Παράλληλα, θα εκτελεστεί επίδειξη εν πτήσει μιας νέας βασικής μονάδας τηλεμετρίας και κατάστασης λειτουργίας. Το Essential TeleMetry and housekeeping (ETM) αποτελεί την διαστημική εκδοχή του αποκαλούμενου «μαύρου κουτιού» επιτρέποντας στους χειριστές να έχουν εικόνα για την κατάσταση του δορυφόρου σε περίπτωση αστοχίας των κύριων υποσυστημάτων.