Οι εξελίξεις γκρεμίζουν τον αφήγημα της κυβέρνησης για «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. Λίγα μόλις λεπτά μετά την… «θετική» συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Χάγη, η Άγκυρα έστειλε διπλό μήνυμα ισχύος. Από τη μια ανακοίνωσε μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη σε ελληνική υφαλοκρηπίδα (νότια της Κρήτης), από την άλλη έκανε γνωστό ότι η Τουρκία θα προμηθευτεί σύντομα τα Eurofighter.
«Φυσικά συζητήσαμε για το F35. Όσον αφορά τα F35, έχουμε καταβάλει περίπου 1,3-1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και διαπιστώσαμε ότι ο κ. Τραμπ έχει καλή θέληση όσον αφορά την αγορά των F35» δήλωσε ο Ερντογάν μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη.
Παράλληλα, η εν λόγω συμφωνία της τουρκικής κρατικής εταιρείας TPAO με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης ανακοινώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα προσπαθεί, άνευ αποτελέσματος, να ενισχύσει τις θέσεις της μέσω διεθνών διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων.
Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο μέτωπο Άγκυρας – Τρίπολης, το οποίο υιοθετεί ευθέως τη ρητορική του τουρκολιβυκού μνημονίου και απειλεί την Ελλάδα αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Διπλωματικό παρασκήνιο και επικοινωνιακή «ψυχρολουσία»
Η εξέλιξη ήρθε ως ψυχρολουσία για την Αθήνα, αμέσως μετά την ανεπίσημη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Χάγη. Την ώρα που το Μαξίμου επιδίωκε να καλλιεργήσει κλίμα «ηρεμίας» και «προσεκτικής προσέγγισης» με την Άγκυρα, η Τουρκία τους την «έφερε» πισώπλατα υπογράφοντας νέο παράνομο Μνημόνιο Συνεργασίας που ακυρώνει τις ελληνικές πρωτοβουλίες για έρευνες στα νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Ουσιαστικά η Τουρκία εξοπλίζεται ξανά με σύγχρονα μαχητικά Eurofighter μέσω συνεργασίας με Βρετανία και Γερμανία, επανέρχεται στο τραπέζι των F-35 με την επίκληση της προκαταβολής του 1,4 δισ. δολαρίων, και πλέον επεκτείνει τις ερευνητικές δραστηριότητες στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο!
Η Ελλάδα οφείλει να επανατοποθετήσει τη στρατηγική της στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου, ξεφεύγοντας από την τακτική του κατευνασμού. Η διπλωματία της «μη πρόκλησης» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποδοχή τετελεσμένων. Το ερώτημα είναι εάν η Αθήνα θέλει να αρθρώσει ενεργητική πολιτική, διεκδικώντας την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όχι μόνο με νομικά επιχειρήματα, αλλά και με αποτρεπτικά μέσα και στρατηγικές συμμαχίες.
Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα κινδυνεύει να γίνει θεατής της ίδιας της γεωπολιτικής της υποβάθμισης – με φόντο ένα Αιγαίο γεμάτο Eurofighter και μια Μεσόγειο γεμάτη ξένες σημαίες.
το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΩΛΗΣΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ”ΣΤΡΑΒΗ” ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΗΝ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕ