Η Ρουμανία θα παραλάβει 18 αεροσκάφη F-16 από την Ολλανδία σε συμβολική τιμή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ρουμανία θα παραλάβει 18 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Ολλανδία, μετά από συμφωνία που επισημοποιήθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη. Ο στόλος της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας θα φτάσει έτσι σχεδόν τα 70 αεροσκάφη F-16.

Ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Ιονούτς Μοστεάνου ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη ότι τα αεροσκάφη που προσέφερε η Ολλανδία θα περιέλθουν στην κυριότητα του ρουμανικού κράτους έναντι συμβολικής τιμής ενός ευρώ ( κείμενο: un preț simbolic de un euro).

«Υπάρχουν 18 αεροσκάφη που, μέχρι το τέλος του έτους, θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του ρουμανικού κράτους έναντι μιας τιμής έκπληξης», δήλωσε ο Ιονούτς Μοστεάνου.

Αυτά τα 18 αεροσκάφη F-16, που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην 86η Αεροπορική Βάση Μπόρτσεα στο Feteşti, θα παραμείνουν μόνιμα στην Πολεμική Αεροπορία της Ρουμανίας. Θα εξυπηρετούν το κέντρο εκπαίδευσης πιλότων του ΝΑΤΟ, όπου εκπαιδεύονται και Ουκρανοί αεροπόροι.

Η δωρεά αποτελεί μέρος των προσπαθειών του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς και υποστηρίζει την ανάπτυξη του περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης πιλότων F-16, το οποίο λειτουργεί ήδη σε ρουμανικό έδαφος.

Με αυτή τη μεταφορά, η Ρουμανία θα έχει συνολικά 67 αεροσκάφη F-16, οργανωμένα σε τέσσερις μοίρες.

Επί του παρόντος, η 53η Μοίρα Μαχητικών, που έχει αναπτυχθεί στην 86η Αεροπορική Βάση στην Μπόρτσεα, είναι σε λειτουργία με 17 αεροσκάφη F-16 που είχαν αγοραστεί προηγουμένως από την Πορτογαλία.

Δύο ακόμη μοίρες σχηματίζονται στο πλαίσιο σύμβασης με τη Νορβηγία, μέσω της οποίας η Ρουμανία αγόρασε 32 αεροσκάφη F-16, στην τιμή των 388 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει επίσης εφεδρικούς κινητήρες και υλικοτεχνική υποστήριξη και προορίζεται για τη μετάβαση στα μελλοντικά αεροσκάφη F-35.

Μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί 16 νορβηγικά αεροσκάφη, τα οποία αποτελούν την 48η Μοίρα, η οποία έχει αναπτυχθεί στην 71η Αεροπορική Βάση «Στρατηγός Εμανοίλ Ιονέσκου» στην Κάμπια Τούρζιι.

Τα τελευταία 16 αεροσκάφη, τα οποία θα συμπληρώσουν την τρίτη μοίρα, πρόκειται να παραδοθούν αργότερα φέτος.

Ειδικοί που επικαλείται το Defence Romania λένε ότι η προμήθεια σχεδόν 70 μαχητικών αεροσκαφών αντιπροσωπεύει μια σημαντική δυνατότητα και η Ρουμανία εδραιώνει τη σημασία της στον τομέα της περιφερειακής ασφάλειας.

Όπως επισημαίνεται για τη Ρουμανάι είναι μεγάλη πρόκληση η διαχείριση της συντήρησης και της λειτουργικότητας ενός τόσο μεγάλου στόλου.

Τον Νοέμβριο του 2024, η Ρουμανία υπέγραψε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 32 αεροσκαφών F-35 Lightning II.

Η διαδικασία παράδοσης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως το 2030, με τη Ρουμανία να επωφελείται εν τω μεταξύ από τον στόλο F-16 και το κέντρο εκπαίδευσης F-16 για τη μετάβαση στο νέο πρόγραμμα.

Η σύμβαση εκτιμάται ότι αξίζει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια συν ΦΠΑ. Το ποσό αυτό καλύπτει τα ίδια τα αεροσκάφη, καθώς και τους κινητήρες, τα πυρομαχικά, την υλικοτεχνική υποστήριξη, τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, τους προσομοιωτές πτήσης και ένα πακέτο βιομηχανικής συνεργασίας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ