Αποσπάσματα από το διαβιβαστικό της ογκωδέστατης δικογραφίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η olympia.gr, περιέχουν ενδείξεις για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων αλλά και των αρμόδιων υπουργών στην περιβόητη υπόθεση.
Αυτός είναι ο… κρεοπώλης που έκαψε τον Μάκη Βορίδη
Ο κρεοπώλης που «καίει» τον Βορίδη στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι Α. Σ. Ο Μάκης Βορίδης όχι μόνο βάφτισε τον εγγονό του αλλά με την αριθμ. 8184/270475/23-10-2019 τον διόρισε άμισθο μετακλητο ειδικο σύμβουλο στο γραφείο του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας, είχε ενημερώσει δύο φορές με επιστολές τον υπουργό Μάκη Βορίδη αναφορικά με παρατυπίες στο σύστημα των οικονομικών ενισχύσεων.
Ενδεικτική είναι και η ακόλουθη αναφορά των εισαγγελέων: «Το αίτημα παραίτησης του Βάρρα φαίνεται να σταμάτησε την ενοποίηση των σχετικών διαδικασιών και να έδωσε την ευκαιρία σε αυτές τις ομάδες (σ.σ.: αναφέρονται ως εγκληματικές) να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους».
Επιπλέον, καταδεικνύεται η συστηματική προσπάθεια της Ελλάδας μέσω των εμπλεκομένων προσώπων να αλλάξει τεχνηέντως τη χωρική κατανομή και τις δηλωθείσες εκτάσεις, προκειμένου να αποφεύγει τους ελέγχους των ευρωπαϊκών ελεγκτικών μηχανισμών.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορά, μεταξύ άλλων, κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες την περίοδο 2019 – 2022 ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτών παρουσιάστηκε λανθασμένα ως νέοι αγρότες οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές μεγάλων αγροτικών/κτηνοτροφικών εκτάσεων προκειμένου να λάβουν πληρωμές/επιδοτήσεις από το εθνικό απόθεμα.
Αυτοί οι βοσκότοποι συχνά βρίσκονταν πολύ μακριά από την πραγματική κατοικία των αιτούντων και οι περισσότερες ήταν προηγουμένως δημόσιες εκτάσεις, που δίνονταν μόνο για βοσκή σε άκληρους.
Τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2024, οι ίδιοι φέρεται να υπέβαλαν εσφαλμένες δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου και να ζήτησαν την κατανομή του αναλογούντος δημόσιου βοσκότοπου προκειμένου να ενεργοποιήσουν και να διατηρήσουν τα δικαιώματα ενισχύσεων.
Εσωτερικός έλεγχος
Hταν 23 Σεπτεμβρίου 2020 όταν η συντονίστρια της ομάδας ελέγχου του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Αδαμοπούλου, η οποία ήταν και επικεφαλής του τμήματος Τεχνικού Ελέγχου, παρέδωσε στον τότε πρόεδρο του Οργανισμού κ. Βάρρα την έκθεσή της. Συνημμένος ήταν και ένας κλειστός φάκελος που περιείχε «πολύ σημαντικά ευρήματα», τα οποία είχε καταγράψει η κ. Τυχεροπούλου, στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ και μέλος της ομάδας ελέγχου. Η ίδια είχε ολοκληρώσει μόνη της τον έλεγχο 99 ΑΦΜ αιτούντων επιδοτήσεων και είχε διαπιστώσει περιπτώσεις συστηματικής εξαπάτησης σχετικά με την κατανομή του εθνικού αποθέματος.
«Εγκληματικές ομάδες»
«Αυτή η απατηλή κατανομή από το εθνικό απόθεμα ήταν οργανωμένη με συστηματικό τρόπο και σε αρκετά εκτεταμένη κλίμακα από εγκληματικές ομάδες με εμπλοκή μελών του διοικητικού συμβουλίου και άλλων αξιωματούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αξιωματούχων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και υπαλλήλους του Τεχνικού Συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και ιδιοκτητών μελετητικών κέντρων», αναφέρεται στο διαβιβαστικό.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη δικογραφία
– Η Κομισιόν διεξήγαγε 3 έρευνες για τα έτη 2009-2013 και στο τέλος επέβαλε στην Ελλάδα flat rate corrections συνολικού ποσού πάνω από 460 εκατ. ευρώ σχετιζόμενα με συγκεκριμένες αδυναμίες στον προσδιορισμό των επιλεγμένων βοσκοτόπων, καθώς αυτός ο προσδιορισμός είχε υιοθετηθεί από το DG Agri (Γενική Διευθυνση Αγροτικης) Directorale – General for Agriculture.
-Το 2012 καταρτίστηκε Action Plan (λόγω του παραπάνω) από το υπ. Ανάπτυξης και την Κομισιόν.
-Το 2014 ολοκληρώθηκε και οδήγησε σε μείωση κατά 50% των βοσκοτόπων, από 3 εκατ. εκτάρια σε 1,5 εκατ. εκτάρια
-Μετά το 2014 η μείωση κατά 1 εκατ. εκτάρια των βοσκοτόπων οδήγησε τις αρχές να λύσουν το πρόβλημα ενός πραγματικού αριθμού κτηνοτρόφων που δεν μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τις άμεσες ενισχύσεις. Αυτό κυρίως επηρέασε τις ορεινές περιοχές, που ήταν «μεσογειακού τύπου» και έπρεπε να εντοπίσουν επιλέξιμη γη σε γειτονικές περιοχές.
-Η NERCO-N. Χλύκας και Συνεργάτες ανέλαβε το έργο της ταυτοποίησης και χαρτογράφησης όλων των περιοχών της Ελλάδας όπου παραδοσιακά τοποθετούνται βοσκότοποι σύμφωνα με τον προσδιορισμό της βοσκοτοπικής ικανότητας (Δασικοί Χάρτες).
-Η ενσωμάτωση των νέων διαθέσιμων βοσκήσιμων γαιών, καθώς και η τροποποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην LPIS (Σύστημα αναγνώρισης Αγροτεμαχίων) του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν μερική, τμηματική και χωρίς δημοσιότητα.
-Αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε εκείνους που γνώριζαν, να εξαπατήσουν τις ευρωπαϊκές πηγές κατασκευάζοντας ψευδείς τίτλους ιδιοκτησίας στην αταυτοποίητη γη, που τους χρησιμοποιούσαν για να πετύχουν επιδότηση από το εθνικό απόθεμα.
-Ο Ν. 4351/2015 προσδιόρισε τον αριθμό των μόνιμων βοσκοτόπων συμπεριλαμβανομένων και του «μεσογειακού τύπου». Αυτός καταστρατηγήθηκε με την κατανομή σε βοσκοτόπια εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Οι Κρητικοί με βοσκοτόπια στην Πελοπόννησο από το 2017
-Το 2016 ο πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιος Καρπέλης πρότεινε και ο υπ. Ευάγγελος Αποστόλου αποδέχθηκε την κατανομή σε αγρότες της Κρήτης 8.000 εκταρίων βοσκοτόπων της Πελοποννήσου και σε αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 1.900 εκτάρια της Δυτ. Μακεδονίας. Το ίδιο με περισσότερες περιοχές και μεγαλύτερη κατανομή έγινε το 2017 και 2018.
-Το 2019 υπήρξε πρόταση από τον Καπρέλη και «εγκαινιάστηκε» επί Βορίδη η πρακτική της γειτονικής γης. Στην Κρήτη δόθηκαν 48.395 εκτάρια της Δυτ. Μακεδονίας, 38.140 της Πελοποννήσου, 8.585 της Καρπάθου, 2.917 της Κως και της 8.902 Ρόδου.
-To 2019 και 2020 CJeu δικαίωσε την Ελλάδα στην ερμηνεία της έννοιας «μόνιμα βοσκοτόπια».
Οι δύο επιστολές Βάρρα
-Οι νέες διαθέσιμες εκτάσεις που προέκυψαν από την αναθεώρηση της νομολογίας, δεν ενσωματώθηκαν στο LPIS του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ο Γρηγόριος Βάρρας, πρώην πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, που εντόπισε και επισήμανε όλα αυτά τα θέματα, αντικαταστάθηκε από τον Θεοφάνη Παππά.
-Ο Γρηγόρης Βάρρας σε δύο επιστολές προς τον ΥΠΑΑΤ (Βορίδης) (RefΝ ΟΠΕΚΕΠΕ 55940/8-9-28 N. 60996/28-9-2020), αναφέρεται σε αυτά τα θέματα.
-Οπως υπογράμμισε αποφάσισε να μην προτείνει στην επιστολή την υλοποίηση της «τεχνικής λύσης» για το 2020 και στη δεύτερη επιστολή υπονοεί ότι αντιμετώπισε προσπάθειες για την επιβολή αυτής της λύσης με το πρόσχημα ότι οι πληρωμές δεν θα ολοκληρώνονταν επιτυχώς και στην ώρα τους.
Υποτιθέμενοι αγρότες
Στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι η αυξανόμενη διανομή βοσκοτόπων και ανεξάρτητα από την πραγματική κτηνοτροφική δραστηριότητα διευκόλυνε τις ψευδείς δηλώσεις ενός αυξανόμενου αριθμού ζώων με σκοπό να πετύχουν υψηλές πληρωμές. Την ίδια περίοδο ένα σχέδιο καταχρηστικών ενισχύσεων μέσω δηλώσεων τίτλων ιδιοκτησίας βοσκοτόπων «σε καλή κατάσταση» από υποτιθέμενους αγρότες, που δεν είχαν καθόλου ζωικό κεφάλαιο, φαίνεται να πραγματοποιήθηκε.
-Αυτές οι προβλέψεις επέτρεψαν νέες δηλώσεις και σε νέους δικαιούχους να ξεκινήσουν αγροτικές δραστηριότητες ζητώντας πληρωμή από το εθνικό απόθεμα.
Πρόσβαση σε πληροφόρηση
-Καθώς ήταν γνωστό ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έκανε ελέγχους με το «νόμιμο προηγούμενο» των δηλώσεων μόνιμων βοσκοτόπων, οι αιτούντες δρώντας οργανωμένα, έχοντας πρόσβαση σε πληροφόρηση για τις διαθέσιμες βοσκοτοπικές γαίες που δεν είχαν δηλωθεί, επωφελήθηκαν από τη δημιουργία ψευδών συμβάσεων μίσθωσης.
Ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη
Ανακοινώνεται ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, για τους λόγους που αναφέρονται στην επιστολή και η οποία επισυνάπτεται. Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του.
Παράλληλα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος, οι οποίες επίσης έγιναν δεκτές από τον Πρωθυπουργό.
Τέλος, την παραίτησή του υπέβαλε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.
Οι αντικαταστάτες των ανωτέρω θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες.
Η επιστολή Βορίδη:
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Kathimerini.gr, Γραφείο Τύπου Μάκη Βορίδη,
Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΑΩΝ ΓΙΑ
1] ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ[ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ] Μ.Ο.Π.
2] ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ[ ΠΑΚΕΤΑ DELOR]
3]TA XΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ [ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ και
4] ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ
ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ
ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ο Αυγενάκης;
και πασ στα νοσοκομεια και δεν εχουν γαζεσ το ερωτημα ειναι τι κανουμε και τι θα κανουμε μετα απο ολλα αυτα θα συνεχισουμε να μην αντιδραμε