Η Σομαλία επιδιώκει να αναπτύξει τον αλιευτικό τομέα μέσω συμφωνίας με τουρκική εταιρεία (Πρακτορείο Anadolu)
Άγκυρα.
Η Σομαλία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα μια στρατηγική συμφωνία με την τουρκική εταιρεία Oyak για την αναδιάρθρωση του αλιευτικού τομέα της αφρικανικής χώρας και τη μετατροπή των ανεκμετάλλευτων θαλάσσιων πόρων της σε οικονομική κινητήρια δύναμη. Αυτή είναι η τελευταία κίνηση που στοχεύει στην ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στην ήπειρο μέσω εργαλείων γαλάζιας οικονομίας.
Η Γαλάζια Οικονομία είναι μια οικονομική έννοια που επικεντρώνεται στη βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των υδάτινων πόρων γενικότερα για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, διατηρώντας παράλληλα την υγεία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.
Η συμφωνία αυτή στοχεύει στην αναδιάρθρωση του αλιευτικού τομέα της Σομαλίας και στη μετατροπή των ανεκμετάλλευτων θαλάσσιων πόρων του σε οικονομικό παράγοντα.
Αυτή η συνεργασία ανοίγει νέους ορίζοντες για την αξιοποίηση της τουρκικής τεχνογνωσίας στις θαλάσσιες υποδομές και την τεχνολογία υδατοκαλλιέργειας, σε μια εποχή αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού για τους φυσικούς πόρους στα ανοικτά των ακτών του Κέρατος της Αφρικής.

Ο Τούρκος Πρέσβης στη Σομαλία, Άλμπερ Ακτάς, με τον Σομαλό Υπουργό Αλιείας και Γαλάζιας Οικονομίας, Άχμεντ Χασάν Αντέμ (Τουρκική Πρεσβεία στο Μογκαντίσου)
Λεπτομέρειες συμφωνίας
Η συμφωνία καλύπτει εκτεταμένες επενδύσεις στην ανάπτυξη θαλάσσιων υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού των λιμένων, της κατασκευής σύγχρονων μονάδων ψύξης και της ενίσχυσης των δυνατοτήτων εφοδιαστικής.
Αυτό θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και θα ενισχύσει την ετοιμότητα του τομέα να συμμετάσχει στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με το Σομαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η συμφωνία ορίζει επίσης την εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών αλιείας και την εκπαίδευση του τοπικού προσωπικού για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας ψαριών και τη βελτίωση της ποιότητας των ψαριών στα υψηλότερα πρότυπα εξαγωγών.
Αυτό θα συμβάλει αφενός στην επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας και αφετέρου στη δημιουργία θαλάσσιων εξαγωγών ως σημαντικής πηγής σκληρού συναλλάγματος.
Η βιομηχανική πτυχή αποτελεί βασικό επίκεντρο αυτής της συνεργασίας, καθώς η Άγκυρα σχεδιάζει να δημιουργήσει μονάδες επεξεργασίας και μεταποίησης εξειδικευμένες στην επεξεργασία και συσκευασία θαλασσινών προϊόντων, διπλασιάζοντας την προστιθέμενη αξία του τελικού προϊόντος και παρέχοντας χιλιάδες ευκαιρίες εργασίας, ιδίως μεταξύ των νέων της Σομαλίας που αναζητούν σταθερές οικονομικές ευκαιρίες.
Από περιβαλλοντικής άποψης, η συμφωνία έχει θέσει την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και της υπεραλίευσης στον πυρήνα των προτεραιοτήτων της, ενισχύοντας τα συστήματα θαλάσσιας επιτήρησης και αναπτύσσοντας συστήματα παρακολούθησης και παρακολούθησης σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων και προστατεύοντας τους θαλάσσιους πόρους από την εξάντληση.
Στρατηγική επέκτασης
Η γαλάζια οικονομία κατέχει κεντρική θέση στο όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης της Τουρκίας, ως ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς για την προώθηση της ανάπτυξης και τη διαφοροποίηση των εθνικών πηγών εισοδήματος.
Με την τεράστια θαλάσσια έκτασή της που εκτείνεται σε περίπου 8.600 χιλιόμετρα ακτογραμμής σε όλη τη Μεσόγειο , το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, και τις 28 παράκτιες πόλεις της με πληθυσμό περίπου 47 εκατομμύρια, η Τουρκία διαθέτει μια τεράστια φυσική βάση που της επιτρέπει να επεκτείνει τις θαλάσσιες οικονομικές της δραστηριότητες, σε αυτό που είναι παγκοσμίως γνωστό ως γαλάζια οικονομία.
Περιβαλλοντικές και οικονομικές μελέτες εκτιμούν ότι ο όγκος των παγκόσμιων ναυτιλιακών δραστηριοτήτων πλησιάζει τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, γεγονός που ωθεί την Άγκυρα να εντείνει την παρουσία της σε αυτόν τον τομέα μέσω του «Σχεδίου 2053 για Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Γαλάζια Οικονομία», το οποίο περιλαμβάνει φιλόδοξα μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της θαλάσσιας παραγωγής και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων.
Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής αντικατοπτρίζονται σαφώς στα πρόσφατα στοιχεία. Ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας της Τουρκίας έχει σημειώσει ραγδαία ανάπτυξη, με την παραγωγή να φτάνει περίπου τους 472.000 τόνους το 2021, κατατάσσοντάς την τρίτη παγκοσμίως μετά την Κίνα και την Ινδία.
Από εμπορικής άποψης, οι εξαγωγές τουρκικών αλιευτικών προϊόντων απέφεραν έσοδα σχεδόν 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, υπογραμμίζοντας τη σημασία του τομέα ως αυξανόμενου παράγοντα στο ισοζύγιο εξαγωγών της Τουρκίας.
Παράλληλα με αυτήν την αύξηση της παραγωγής, τουρκικές εταιρείες έχουν αναδυθεί στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας και του ναυτιλιακού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της Mimarini, η οποία έχει κατασκευάσει περίπου 35 εξειδικευμένα αλιευτικά σκάφη από το 2018, εκ των οποίων τα 11 έχουν εξαχθεί στις αγορές της Μαυριτανίας και του Μαρόκου. Αυτό αντικατοπτρίζει τη βαθιά ολοκλήρωση μεταξύ της ναυτιλιακής βιομηχανίας και την επέκτασή της στις αφρικανικές αγορές.
Σε αυτό το πλαίσιο, Τούρκοι αξιωματούχοι και επενδυτικές εταιρείες έχουν δείξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ευκαιρίες που ενυπάρχουν στην πλούσια ακτογραμμή της Αφρικής, ιδίως στη Μαυριτανία, η οποία διαθέτει πολλά υποσχόμενα αλιευτικά αποθέματα, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Σομαλία έχει μεγάλο θαλάσσιο πλούτο (Πρακτορείο Anadolu)
Υποσχόμενες αγορές
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η δημιουργία ολοκληρωμένων μονάδων επεξεργασίας ψαριών και η συμβολή στην ανάπτυξη τοπικών αλυσίδων παραγωγής σε χώρες όπως η Σομαλία και η Μαυριτανία θα παρείχε στις τουρκικές εταιρείες μια βιώσιμη βάση στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας της ναυτιλίας και θα τοποθετούσε αυτές τις αγορές ως νέα περιφερειακά κέντρα εφοδιασμού.
Al Jazeera
—