Η Γερμανία αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό από το Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Μάιο του 2024, η ισραηλινή κρατική εταιρεία IAI παρέδωσε το πρώτο μη επανδρωμένο και οπλισμένο drone επιτήρησης Heron που αναπτύχθηκε για τη Γερμανία.

Η συζήτηση σχετικά με την πολιτική της Γερμανίας απέναντι στο Ισραήλ έχει συχνά επικεντρωθεί στις παραδόσεις όπλων. Αυτό που παραβλέπεται είναι ότι αγοράζει επίσης πολύ στρατιωτικό εξοπλισμό από εκεί, γράφει η γερμανική taz.

Στις 8 Αυγούστου, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς διέταξε τη διακοπή της παράδοσης όπλων από τη Γερμανία στο Ισραήλ – τουλάχιστον εκείνων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Γάζα.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, μέχρι τα μέσα Μαίου, η Γερμανία ενέκρινε εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ αξίας περίπου 485 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του Ισραήλ. Περίπου το 30% των ισραηλινών εισαγωγών όπλων προέρχεται από τη Γερμανία.

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει εντυπωσιαστεί από τις εκκλήσεις για οριστικό τερματισμό του πολέμου στη Γάζα ή της επέκτασης στη Δυτική Όχθη.

Το γεγονός ότι η Bundeswehr είναι ένας σημαντικός αγοραστής ισραηλινού στρατιωτικού εξοπλισμού τυγχάνει επίσης ελάχιστης προσοχής.

Ο αντιπρόεδρος της Bundestag, Ομίντ Νουριπούρ (Κόμμα των Πρασίνων), τόνισε πρόσφατα σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Funke Media Group πόσο πολύ η Γερμανία βασίζεται στην ισραηλινή αμυντική τεχνολογία και τη συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών. Επέκρινε τη μερική διακοπή των παραδόσεων όπλων.

Ήδη από το 2020, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε το αμφιλεγόμενο ισραηλινό λογισμικό κατασκοπείας Pegasus.

  • Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ισραηλινού στρατιωτικού εξοπλισμού μετά τις ΗΠΑ.

Μέχρι το 2024, η Ευρώπη έγινε η σημαντικότερη αγορά για τις στρατιωτικές εξαγωγές του Ισραήλ: οι χώρες της ΕΕ αγόρασαν σχεδόν το ήμισυ όλων των εξαγωγών.

Ακόμα και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 2024 ότι υπήρχε κίνδυνος γενοκτονίας από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η Γερμανία και άλλες χώρες συνέχισαν τις παραδόσεις και τις αγορές όπλων.

 Τον Μάιο του 2025, η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε μέρος του συστήματος πυραυλικής άμυνας Arrow-3 από την κρατική αμυντική εταιρεία Israel Aerospace Industries (IAI), το οποίο η Γερμανία είχε παραγγείλει στα τέλη του 2023 έναντι 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ .

Τον Μάιο του 2024, η ισραηλινή κρατική εταιρεία IAI παρέδωσε το πρώτο μη επανδρωμένο και οπλισμένο drone επιτήρησης Heron που αναπτύχθηκε για τη Γερμανία.

 Η αμυντική εταιρεία Rafael τονίζει επίσης τη στενή συνεργασία της με τη Γερμανία στον ιστότοπό της.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2024, εκπρόσωποι και από τις δύο χώρες γιόρτασαν τον εξοπλισμό των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 με τεχνολογία Rafael.

«Αυτό το ορόσημο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από πρόσφατα συναφθείσες συμφωνίες υψηλού προφίλ στον τομέα της άμυνας», έγραψε η ισραηλινή εταιρεία.

Ο Ραλφ Κέτζελ, επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας Leopard KNDS Deutschland, το είδε ως ένα «σημαντικό βήμα στη συνεργασία μεταξύ δύο εθνών ».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Rafael ανακοίνωσε στον ιστότοπό της ότι η Γερμανία ενέκρινε την αγορά τεχνολογίας για τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εταιρεία του Άουγκσμπουργκ απλώς παρακάμπτει το εμπάργκο όπλων

Τον Ιούλιο του 2025, η μεγαλύτερη ιδιωτική αμυντική εταιρεία του Ισραήλ, η Elbit Systems, ανακοίνωσε ότι η Airbus είχε παραγγείλει πυραύλους αξίας 260 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Airbus SE είναι η μεγαλύτερη αεροδιαστημική εταιρεία της Ευρώπης, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία και η τρίτη μεγαλύτερη αεροδιαστημική εταιρεία στον κόσμο.

Τον Μάρτιο, η Elbit χαιρέτισε την άνθηση στην ευρωπαϊκή αγορά στον ιστότοπό της, η οποία, όπως ανέφερε, είχε αυξηθεί κατά 106% μεταξύ 2021 και 2024.

Οι γερμανικές και ισραηλινές εταιρείες όπλων είναι στενά συνδεδεμένες.

 Για την εταιρεία Renk με έδρα το Άουγκσμπουργκ , η οποία παράγει, μεταξύ άλλων, κιβώτια ταχυτήτων για άρματα μάχης, το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος. Στα μέσα Αυγούστου, ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξάντερ Σάγκελ ανακοίνωσε ότι θα παρακάμψει ένα εμπάργκο εξαγωγών:

«Εάν δεν μπορούμε να τα παράγουμε στη Γερμανία, θα μεταφέρουμε αυτές τις ποσότητες σε άλλο εργοστάσιο, για παράδειγμα, στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει ίσως οκτώ έως δέκα μήνες», δήλωσε ο Σάγκελ σε τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Δεν είναι μόνο οι εταιρείες όπλων που επωφελούνται από την πολεμική οικονομία του Ισραήλ. Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, κατήγγειλε τις πολλές εμπλοκές διεθνών εταιρειών στην έκθεσή της με τίτλο «Από την Οικονομία της Κατοχής στην Οικονομία της Γενοκτονίας» στις αρχές Ιουλίου.

Η έκθεση συγκεντρώνει έρευνα από την κοινωνία των πολιτών και τον ακαδημαϊκό χώρο. Κατονομάζει 48 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τριών από τη Γερμανία.

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν στην έκθεση επιβάλλοντας κυρώσεις στην Αλμπανέζε, ενώ το Ισραήλ την κατηγόρησε για προκατάληψη και υποτίμηση.

Για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στη Γάζα, το Ισραήλ εξέδωσε κρατικά ομόλογα ύψους 19,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 7 Οκτωβρίου 2023 και αρχών του 2025.

Μεγάλες τράπεζες όπως η Deutsche Bank ανέλαβαν δράση, όπως και ο Όμιλος Allianz μέσω της θυγατρικής της Pimco.

Η έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί την ασφαλιστική εταιρεία με έδρα το Μόναχο ότι χρηματοδοτεί τον πόλεμο στη Γάζα ως «παράγοντα διευκόλυνσης».

Επιπλέον, ο Όμιλος Allianz θα κάλυπτε τους κινδύνους μέσω ασφαλιστηρίων συμβολαίων «που αναπόφευκτα υφίστανται άλλες εταιρείες όταν λειτουργούν στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό θα ενθάρρυνε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα καθιστούσε το λειτουργικό περιβάλλον «ασφαλές»».

 Η Allianz δέχεται επίσης κριτική για την επένδυση και την ασφάλιση της ισραηλινής αμυντικής εταιρείας Elbit.

Μια εκπρόσωπος της Allianz αρνήθηκε τους ισχυρισμούς στην taz: «Εξετάζουμε τις σχετικές υποθέσεις μεμονωμένα και, εάν είναι απαραίτητο, είτε λαμβάνουμε μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων είτε παραιτούμαστε από την αντίστοιχη συναλλαγή ή επιχειρηματική σχέση». Ωστόσο, η εταιρεία «γενικά δεν σχολιάζει μεμονωμένες σχέσεις ή επενδύσεις με πελάτες».

Η έκθεση επικρίνει επίσης και άλλες εταιρείες. Η Microsoft προμηθεύει τεχνολογία για ισραηλινές φυλακές και υποδομές σε κατεχόμενα εδάφη.

Η Palantir λέγεται ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει στην επιλογή στόχων για στρατιωτικές επιθέσεις.

Η Booking.com και η Airbnb προσφέρουν καταλύματα σε παράνομους οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Τέσσερις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν υποβάλει καταγγελία κατά της Booking.com για τον λόγο αυτό.

Το Ισραήλ προωθεί τον εποικισμό εδαφών στη Δυτική Όχθη εδώ και δεκαετίες, για παράδειγμα, μέσω οδικών δικτύων με σημεία ελέγχου και της συστηματικής απόρριψης αιτήσεων παλαιστινιακών κτιρίων. Οι Παλαιστίνιοι εκτοπίζονται, εκδιώκονται ή δολοφονούνται από εποίκους – συχνά χωρίς συνέπειες.

Η έκθεση του ΟΗΕ επικρίνει επίσης τον γερμανικό κατασκευαστή τσιμέντου Heidelberg Materials. Η θυγατρική της, Hanson Israel, εξορύσσει δολομίτη στο λατομείο Nahal Raba στη Δυτική Όχθη – γη «που αφαιρέθηκε από παλαιστινιακά χωριά».

Απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας taz, η Heidelberg Materials δήλωσε: «Το συγκρότημα Nahal Raba – συμπεριλαμβανομένου του λατομείου, του εργοστασίου ασφάλτου και του εργοστασίου σκυροδέματος – έχει κλείσει από τον Νοέμβριο του 2023. Όλες οι δραστηριότητες έχουν ανασταλεί».

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση για ανάληψη δράσης

Οι νόμοι που απαιτούν από τις εταιρείες να συμμορφώνονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα καταργούνται στη Γερμανία και την Ευρώπη.

 «Όσον αφορά τα φερόμενα διεθνή εγκλήματα, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία έχει μέχρι στιγμής θέσει στο αρχείο όλες τις υποθέσεις που αφορούν το Ισραήλ», λέει ο Saage-Maaß.

Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHCHR) είχε επιχειρήσει να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ με ταχείες διαδικασίες.

Στα τέλη Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε για πρώτη φορά την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ – αν και μόνο σε μια περιορισμένη περιοχή.

Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, οι ισραηλινές νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των drones, της κυβερνοασφάλειας και της τεχνητής νοημοσύνης θα αποκλείονταν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ «Horizon Europe».

 Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ ζητούν επίσης την αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ, η οποία παρέχει εμπορικά οφέλη. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία, ειδικότερα, έχει αντιταχθεί σθεναρά σε αυτό.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση του κινεζικής ιδιοκτησίας υπερδεξαμενόπλοιου Centuries

Το πλοίο, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα υπό σημαία Παναμά, μετέφερε έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, φορτίο που φέρεται να προέρχεται...

Συμφωνία Ουκρανίας – Πορτογαλίας για κοινή παραγωγή θαλάσσιων drone

Η Ουκρανία και η Πορτογαλία κατέληξαν σε συμφωνία για την κοινή παραγωγή θαλάσσιων drones δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεξάντρ Καμίσιν, ενώ ο Πορτογάλος...

Δήλωσε ερωτευμένος ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι είναι ερωτευμένος σε απευθείας μετάδοση κατά τη διάρκεια της ζωντανής και διαδικτυακής συζήτησης με δημοσιογράφους και κοινό, στο πλαίσιο της...

Ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών συναντήθηκε με εκπροσώπους της Χαμάς

Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT), Ιμπραήμ Καλίν, συναντήθηκε με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς και επικεφαλής της διαπραγματευτικής...

Τίς εντολές Μπάρακ υλοποιει ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικων Χακάν Φιντάν, ο οποιος μίλησε γιά «πάγο», γιά «δύο κράτη» καί γιά «πολιτική ενότητα» αργότερα

Τό πλέον ανησυχητικό ειναι ότι μπορει νά υποβόσκει μιά μυστική διπλωματία πού αντίκειται πρός τήν δεδηλωμένη πολιτική της χώρας Ότι μπορει η Κυβέρνησις νά...

Η Ρωσία τερματίζει τις στρατιωτικές συμφωνίες της με τη Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες

  Η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε την Παρασκευή διάταγμα που επιτρέπει στο Υπουργείο Άμυνας να τερματίσει μια σειρά από στρατιωτικές συμφωνίες που είχαν συναφθεί κατά τη...

Αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του ΙSIS στην Συρία

Όλος ο κόσμος έχει ενημερωθεί από τα ΜΜΕ ιδιαίτερα από το BBC για τις Αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του ΙSIS στην Συρία Μιας Συρίας του ….αυτού,...

Η Τουρκία προειδοποιεί την Ουκρανία και τη Ρωσία για κλιμάκωση στον Εύξεινο Πόντο

Η Τουρκία έχει ενημερώσει τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία, ως μέρη της σύγκρουσης, για την ανάγκη να ενεργήσουν με προσοχή ώστε να...

Μαρία Δεναξά: Όταν η αστυνομία προστατεύει το 1% που εχθρεύεται τους λαούς

 Όταν η αστυνομία προστατεύει το 1% που εχθρεύεται τους λαούς=> 🇫🇷Συγκλονιστικές εικόνες απο την πόλη Μπριβ όπου ο Μακρόν έστειλε τη στρατοχωροφυλακή του για να...

Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν θέσεις τρομοκρατών του ISIS στη Συρία

Από την πλευρά της, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ότι εκτόξευσε περισσότερες από 100 βόμβες και πυραύλους ακριβείας...

Βουλγαρία: Η χώρα, που λίγα χρόνια πριν από ήταν πάμφτωχη, εμφανίζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ελλάδα

Είναι γνωστό ότι η Βουλγαρία από την Πρωτοχρονιά μπαίνει στο ευρώ Αυτό όμως που δεν είναι ακόμα τόσο γνωστό είναι ότι επέλεξε για την πλευρά...

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αποκτούν ευρύτερες εξουσίες

Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει στην υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού ευρύτερες εξουσίες συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας διεξαγωγής επιχειρήσεων πεδίου για...

Ρώσος στρατηγός των μυστικών υπηρεσιών σκοτώθηκε σε δεξαμενόπλοιο του ρωσικού σκιώδους στόλου νότια της Κρήτης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας επιτέθηκαν σε ένα δεξαμενόπλοιο του λεγόμενου σκιώδους στόλου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μεσόγειο Θάλασσα ισχυρίζεται ο Ρώσος δημοσιογράφος Αλεξάντερ Νεβζόροφ,...

Τα μαζεύει τώρα ο Μακρόν και ζητά απευθείας διάλογο με την Ρωσία

Τα μαζεύει τώρα ο Μακρόν και ζητά απευθείας διάλογο με την Ρωσίαεκεί που ήθελε να γίνει νέος Ναπολέων και μιλούσε για φέρετρα με ευρωπαϊκά...

Ο χάρτης του Πούτιν: Πέρα από την Κριμαία, περιλαμβάνει επίσης το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει αμετακίνητος όσον αφορά στους όρους του για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία κάτι που «επικύρωσε» και με τον χάρτη της...

Η Αυστρία αγοράζει ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη με 1,5 δις ευρώ

Η Αυστριακή Πολεμική Αεροπορία έχει δώσει την προτίμησή της στον Ιταλό κατασκευαστή Leonardo για την αντικατάσταση των παλιών Saab 105, του οποίου ο στόλος...

Μπαγκλαντές: Ένας νεαρός Ινδουιστής εργάτης, ο Dipu Chandra Das, δολοφονήθηκε από ισλαμικό όχλο

Τι γίνεται όταν το Τουρκοκίνητο, σουνιτικο Ισλάμ αποκτά πλειοψηφία; Αυτό ακριβώς που γίνεται στο ΜπαγκλαντέςΈνας νεαρός Ινδουιστής εργάτης, ο Dipu Chandra Das, δολοφονήθηκε από ισλαμικό...

Μαρία Δεναξά: Η Γαλλική κυβέρνηση στέλνει τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για να διαλύσουν τα μπλόκα των αγροτών

Σε παρέμβαση της η Μαρία Δεναξά αναφέρει: 📌 🇫🇷 Με το πρόσχημα ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα εμποδίσουν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές των Γάλλων και...

Ρωσία: Μια «τριπλή κίνηση» εναντίον της Τουρκίας δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο

Ελληνικές αναφορές δείχνουν ότι διερευνάται η δημιουργία μιας κοινής δύναμης ταχείας αντίδρασης μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου για την προστασία στρατηγικών υποδομών στη θάλασσα...

Ο Ρώσος πρόεδρος απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς την ΕΕ για τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Σαφή προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου στα ΜΜΕ, σχολιάζοντας τα σχέδια για...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ