Νερό με ζάχαρη στα φυτά; Κάνει να ρίχνω;
Η ζάχαρη στην καθημερινότητα και στην κηπουρική
Η ζάχαρη χρησιμοποιείται καθημερινά ως πρώτη ύλη στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και τη συντήρηση τροφίμων.
Αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό του ανθρώπου καθώς παρέχει τη γλυκόζη,
το βασικό καύσιμο για τον εγκέφαλο και τη λειτουργία των κυττάρων.
Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην κηπουρική
για την φροντίδα των φυτών.
Για τη χρήση της ζάχαρης στα φυτά, μπορούμε να επιλέξουμε από το ντουλάπι της κουζίνα μας
διάφορους τύπους: την κοινή ζάχαρη, την καστανή ή ακόμα και τη ζάχαρη άχνη.
Η ζάχαρη ανήκει λοιπόν στα χρήσιμα σπιτικά υλικά για την φροντίδα των φυτών, μαζί με το γάλα,
το πιπέρι καγιέν, την κανέλα, το ξύδι, το μέλι και τη μαγειρική σόδα.
Ας δούμε αναλυτικά με ποιους τρόπους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη ζάχαρη στα φυτά για να τα διατηρήσουμε υγιή και όμορφα.
Ποιοι είναι οι βασικές χρήσεις της ζάχαρης στα φυτά;
Αρκετοί ενδεχομένως θα σκεφτούν πως γίνεται λίπανση με ζάχαρη, ωστόσο η ζάχαρη δεν ανήκει στα σπιτικά υλικά για σπιτικό λίπασμα.
Η ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τόνωση των φυτών, για την ενίσχυση ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους,
για βελτίωση της αποτελεσματικότητας άλλων σκευασμάτων, καθώς και για την προστασία από έντομα.
1. Ψεκάζουμε τα φυτά με ζαχαρόνερο για τόνωση
Ο διαφυλλικός ψεκασμός των φυτών με διάλυμα ζάχαρης ενισχύει τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης
και μειώνει το στρες των φυτών λόγω καύσωνα, παγωνιάς ή μεταφύτευσης.
Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη σε 1 λίτρο χλιαρό νερό και ψεκάζουμε τα φυτά κατά το σούρουπο.
Επαναλαμβάνουμε κάθε 1-2 εβδομάδες ή μετά από έντονες περιόδους στρες.
2. Ενσωματώνουμε ζάχαρη στο έδαφος για ενίσχυση μικροοργανισμών
Με την προσθήκη ζάχαρης στο έδαφος, τονώνουμε ωφέλιμους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια και μυκόρριζες.
Διαλύουμε 3 κουταλιές της σούπας σε 1 λίτρο νερό και ποτίζουμε τα φυτά κάθε 3-4 εβδομάδες.
Αποφεύγουμε να ρίχνουμε ποσότητες ζάχαρης χωρίς διάλυση, καθώς υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης μυρμηγκιών.
3. Προσθέτουμε ζάχαρη για ενίσχυση σκευασμάτων
Αρκετοί καλλιεργητές συνδυάζουν τη ζάχαρη με βιοδιεγέρτες ή λιπάσματα φυκιών για να ενισχύσουν τη δράση τους.
Η προσθήκη ζάχαρης ενισχύει σημαντικά τη δράση ωφέλιμων μικροοργανισμών όπως βάκιλος Θουριγγίας,
Trichoderma και Azotobacter.
4. Τοποθετούμε τη ζάχαρη σε παγίδες εντόμων
Η ζάχαρη αξιοποιείται σε εφαρμογές παγίδευσης για έντομα όπως η μύγα της Μεσογείου ή η μύγα των κερασιών.
Σε πλαστικά μπουκάλια με τρύπες που κρεμάμε στα δέντρα, βάζουμε διάλυμα από νερό, ζάχαρη, μαγιά και ξύδι.
Τοποθετούμε τις παγίδες νωρίς την άνοιξη, πριν την καρπόδεση.
Κι ένα μυστικό για τη ζάχαρη στα φυτά
Αποφεύγουμε τους ψεκασμούς του φυλλώματος με ζάχαρη σε συνθήκες υψηλής υγρασίας ή μετά από βροχοπτώσεις,
καθώς δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.
