Εισβολή σε κτίριο του ΟΗΕ
Ένοπλοι άνδρες που συνδέονται με οπλισμένες παρατάξεις στην Υεμένη εισέβαλαν σε κτίριο των Ηνωμένων Εθνών το Σάββατο, δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού στο AFP, προσθέτοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλείς.
Από την πλευρά του, ο Ζαν Αλάμ, εκπρόσωπος του Συντονιστή του ΟΗΕ στην Υεμένη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις ασφαλείας των Χούθι εισήλθαν στο συγκρότημα του ΟΗΕ στη Σαναά «χωρίς άδεια».
Πρόσθεσε ότι «15 διεθνείς υπάλληλοι του ΟΗΕ» ήταν παρόντες στο σημείο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλοι οι υπάλληλοι που βρίσκονται στο συγκρότημα είναι ασφαλείς και μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους».
Δεκάδες μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν συλληφθεί σε περιοχές που ελέγχονται από ένοπλες παρατάξεις της Υεμένης
Ένοπλες ομάδες της Υεμένης είχαν εισβάλλει στα γραφεία του ΟΗΕ στη Σαναά και στις 31 Αυγούστου, συλλαμβάνοντας περισσότερα από 11 μέλη του προσωπικού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος που συνδέεται με την ομάδα δήλωσε στο AFP ότι τους υποψιάζονταν ότι κατασκόπευαν υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τους τελευταίους μήνες, δεκάδες μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν συλληφθεί σε περιοχές που ελέγχονται από ένοπλες παρατάξεις της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε το Σάββατο ότι 53 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ κρατούνται από ένοπλες παρατάξεις της Υεμένης, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να ζητάμε τον τερματισμό της αυθαίρετης κράτησής τους». Σημείωσε ότι για ορισμένους από αυτούς δεν έχουν ακουστεί νέα εδώ και χρόνια.
Την Πέμπτη, ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντουλμαλίκ αλ-Χούθι, σε τηλεοπτική ομιλία του, κατηγόρησε τους οργανισμούς του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και της UNICEF, ότι εμπλέκονται σε «επιθετική κατασκοπεία».
Είπε ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους του έπαιξαν ρόλο «στην ισραηλινή στοχοποίηση της κυβερνητικής συνεδρίασης και στη στοχοποίηση του πρωθυπουργού και των συνοδών του».
Σε σχετικό πλαίσιο, ο Ντουζαρίκ χαρακτήρισε αυτές τις κατηγορίες ως «σοβαρές και απαράδεκτες», σημειώνοντας ότι «θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και υπονομεύουν ζωτικές επιχειρήσεις παροχής βοήθειας».
Στις 28 Αυγούστου 2025, μια επιδρομή που πραγματοποίησε το εβραϊκό κράτος στη Σαναά σκότωσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης των Χούθι, Άχμεντ Γκαλέμπ αλ-Ράουι, μαζί με αρκετούς υπουργούς και αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης.
Την Πέμπτη, ένοπλες παρατάξεις της Υεμένης ανακοίνωσαν τον θάνατο του αρχηγού του επιτελείου τους, Μοχάμεντ Αμπντούλ Καρίμ αλ-Γκαμάρι, σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε αργότερα τον θάνατό του μετά την επιδρομή που πραγματοποίησε στα τέλη Αυγούστου.
Mena
—
