Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Κόσοβο ως ύποπτοι για νοθεία των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών
που διεξήχθησαν στις 28 Δεκεμβρίου και διατάχθηκε επανακαταμέτρηση όλων των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Πρίζρεν, Πέτριτ Κριεζίου.
«Μιλάμε για μια οργανωμένη προσπάθεια και μια άμεση πρόθεση υπονόμευσης των αποτελεσμάτων και της βούλησης των πολιτών», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
«Αυτή τη στιγμή, 109 άτομα έχουν συλληφθεί για τις εγκληματικές πράξεις της παραποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, της άσκησης πίεσης και εκφοβισμού, καθώς και της ενεργητικής και παθητικής διαφθοράς», πρόσθεσε.
Είπε ότι υποψιάζεται ότι περισσότερα από 68.000 ψηφοδέλτια νοθεύτηκαν κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι. Στα μέσα Ιανουαρίου ξεκίνησε έρευνα για την φερόμενη απάτη κατά την καταμέτρηση των ψήφων, αν και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν κάποιο από τα κόμματα επωφελήθηκε πραγματικά από την απάτη.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, το κόμμα Αυτοδιάθεση, με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι, κέρδισε τις εκλογές με περισσότερο από 51% των ψήφων.
Ωστόσο, σημειώνοντας «υψηλό βαθμό ανακρίβειας» κατά τη μερική καταμέτρηση, η Κρατική Εκλογική Επιτροπή διέταξε επανακαταμέτρηση των ψήφων σε όλα τα εκλογικά τμήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Κρέσνικ Ραντόνικι.
Μετά από αυτήν την απόφαση της εκλογικής διοίκησης, η εισαγγελέας Λόρα Πούλα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για πιθανές «εγκληματικές πράξεις που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία». Οι προαναφερθείσες συλλήψεις αποτελούν μέρος αυτής της έρευνας.
Οι εκλογές της 28ης Δεκεμβρίου διεξήχθησαν μετά από περισσότερους από δέκα μήνες πολιτικής παράλυσης.
Συγκεκριμένα, χωρίς σαφή πλειοψηφία, το Κίνημα Αυτοδιάθεσης, το οποίο είχε κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2025, δεν κατάφερε να σχηματίσει συνασπισμό και αναγκάστηκε να προκηρύξει νέες εκλογές.
Η έρευνα και η επανακαταμέτρηση έχουν πλέον καθυστερήσει περαιτέρω τον σχηματισμό κοινοβουλίου και στη συνέχεια κυβέρνησης, παρατείνοντας ένα θεσμικό αδιέξοδο που κοστίζει στη χώρα εκατομμύρια ευρώ σε ξένη βοήθεια, την οποία δεν λαμβάνει.
Μετά την ψηφοφορία στα τέλη Δεκεμβρίου, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλλας δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες βασίζονται στον «ταχύ σχηματισμό» μιας νέας κυβέρνησης για να τερματίσουν το «πολιτικό αδιέξοδο».
(Gazeta Blic, Sotnews)
—
