Πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η ειδική τελετή για την υπογραφή των τεσσάρων συμβάσεων παραχώρησης
μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Chevron – Helleniq Energy. Η εξέλιξη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Πελοπόννησοκαι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων.

Το ελληνικό Δημόσιο εκπροσώπησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,Σταύρος Παπασταύρου, και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Αριστοφάνης Στεφάτος.
Από την πλευρά των παραχωρησιούχων, τις συμβάσεις υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της Chevron, Γκάβιν Λιούις, και ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισης.

Πριν από τις υπογραφές στην τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ένα άλμα» που κάνει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «στρατηγική τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ», ενώ μίλησε για «ιστορική απόφαση της ΕΕ να σταματήσει να εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο», μια εξέλιξη που όπως είπε δίνει ευκαιρία στη χώρα μας να αναδειχθεί ως εναλλακτικός ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη.
Τοποθετήσεις έγιναν επίσης από τον υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Παπασταύρου, την Αμερικανίδα πρέσβη στην Αθήνα Κίμπερλι Γκιλφόιλ, καθώς και από τους εκπροσώπους της Chevron και της Helleniq Energy.

Μετά την τελετή στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του ερευνητικού προγράμματος και τα επόμενα βήματα για τις έρευνες.
Μετά την υπογραφή, οι συμβάσεις θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή για κύρωση, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ερευνητικό πρόγραμμα. Παράλληλα, θα προηγηθεί η έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης, η οποία αναμένεται στο β΄ εξάμηνο του 2026.
Οι παραχωρήσεις αφορούν τις περιοχές:
- Νότια Πελοπόννησος
- Α2
- Θαλάσσια blocks Νότια της Κρήτης Ι και Νότια της Κρήτης ΙΙ

Οι θαλάσσιες περιοχές που παραχωρούνται καλύπτουν συνολικά περίπου 47.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για ζώνες με σημαντικό γεωλογικό ενδιαφέρον, όπου τα επόμενα βήματα θα είναι καθοριστικά.
Οι σεισμικές έρευνες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους. Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα αναλυθούν προκειμένου να εντοπιστούν πιθανοί στόχοι. Αν τα ευρήματα κριθούν ελπιδοφόρα, θα ακολουθήσει ερευνητική γεώτρηση — το στάδιο που θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη και το μέγεθος πιθανών κοιτασμάτων και θα κρίνει αν υπάρχει εμπορική προοπτική.
