Η Σομαλία έχει ήδη λάβει στρατιωτική βοήθεια από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας
Τώρα έχει υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία.
Μετά την αναγνώριση της ανεξάρτητης Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ, η Σομαλία και η Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.
Αλλά τι κέρδος έχει η Σαουδική Αραβία από αυτήν;
Πρόκειται για ένα νέο κεφάλαιο στην αμυντική συνεργασία που ξεκίνησε ο Σομαλός υπουργός Άμυνας Άχμεντ Μοαλίμ Φικί στις αρχές Φεβρουαρίου: Υπέγραψε στρατιωτική συμφωνία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.
Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα ακριβείς λεπτομέρειες. Ωστόσο, το μήνυμα ήταν σαφές: «Το μνημόνιο συνεννόησης ενισχύει την αμυντική πολιτική και τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και καλύπτει διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Σομαλίας.
Ο πρίγκιπας Χαλίντ Μπιν Σαλμάν, από την πλευρά του, δημοσίευσε στο X σχετικά με τη συμφωνία: «Συζητήσαμε θέματα που σχετίζονται με το μέλλον της βιομηχανίας ασφάλειας και άμυνας και εντοπίσαμε τις ευκαιρίες». Προηγουμένως, ο πρίγκιπας είχε συναντηθεί με αξιωματούχους άμυνας από τη Σομαλία, τη Σλοβακία, τη Μαλαισία και τη Νότια Κορέα.

Η συνεργασία διευρύνθηκε: ο υπουργός Εξωτερικών της Σομαλίας Αμπντισαλμάν Αμπντι Αλί στη Τζέντα
Η στρατιωτική συμφωνία της Σομαλίας με τη Σαουδική Αραβία έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή: λίγο πριν το τέλος του έτους, το Ισραήλ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναγνωρίσει την αυτοδιοικούμενη περιοχή της Σομαλιλάνδης στη βόρεια Σομαλία ως ανεξάρτητο κράτος. Η Σομαλία καταδίκασε έντονα την κίνηση του Ισραήλ και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Σομαλίας.
Τον περασμένο μήνα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σομαλίας ανέφερε ότι η Σομαλία υπέγραψε αμυντικό σύμφωνο με το Κατάρ, το οποίο στοχεύει επίσης στην «ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας». Σύμφωνα με το πρακτορείο, η συμφωνία επικεντρώνεται σε ζητήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης και ασφάλειας.
Τα κράτη του Κόλπου ανταγωνίζονται για επιρροή
Ο Αμπντουλάχι Αμπντί Σείχ, πρώην συντάκτης του BBC για τη Σομαλία και αναλυτής για το Κέρας της Αφρικής, δήλωσε στην DW ότι η συμφωνία σημαίνει πολλά και για τις δύο χώρες: «Για τη Σαουδική Αραβία, σημαίνει επέκταση της επιρροής και της εμβέλειάς της στον Κόλπο του Άντεν. Αυτός ο κόλπος συνορεύει με το Στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, το οποίο είναι κρίσιμο για το παγκόσμιο εμπόριο», εξήγησε. Τουλάχιστον το 10% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης διέρχεται από το στενό μεταξύ του Κόλπου του Άντεν και της Ερυθράς Θάλασσας και, τελικά, από τη Διώρυγα του Σουέζ.
«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της στη Σομαλία και η Σομαλία προσπαθεί να επωφεληθεί από τη νέα εμπλοκή με τη Σαουδική Αραβία, ειδικά μετά την επιδείνωση των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», δήλωσε ο Αμπντί Σείχ στην DW.
Πέρυσι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έγιναν ένας ισχυρός παράγοντας στο Κέρας της Αφρικής. Αυτό συνέβη χάρη σε επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ορθή διπλωματία και διακριτική στρατιωτική υποστήριξη.
Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία ανταγωνίζονται για την κυριαρχία στον Κόλπο – είτε στην κοινή τους γειτονική Υεμένη, είτε στην απέναντι όχθη, στο Κέρας της Αφρικής.

Ο πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, που απεικονίζεται εδώ τον Ιανουάριο του 2026, επέκρινε την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ.
Στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, ένας ανώτερος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters: «Η Σαουδική Αραβία ξύπνησε και συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να χάσει την Ερυθρά Θάλασσα».
Ο αναλυτής Αμπντί Σείχ πιστεύει ότι η στρατιωτική συμφωνία θα βοηθήσει τη Σομαλία να διασφαλίσει τη δική της θαλάσσια ασφάλεια, υποστηρίζοντας παράλληλα τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.
«Βοηθά επίσης στη μείωση της επιρροής των χωρών που εγκρίνουν την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ», λέει ο Σείχ.
Η Σομαλία έχει κατηγορήσει τα ΗΑΕ ότι υποστηρίζουν το Ισραήλ στην αναγνώριση της Σομαλιλάνδης ως ανεξάρτητου κράτους, κάτι που θεωρεί παραβίαση της κυριαρχίας της. Τον Ιανουάριο, η Σομαλία τερμάτισε όλες τις συμφωνίες με τα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για τις λιμενικές λειτουργίες, την ασφάλεια και την άμυνα.
Ο Σείχ περιγράφει τη συμφωνία της Σομαλίας με τη Σαουδική Αραβία ως «μια κίνηση κατά του Ισραήλ και εκείνων που θεωρεί συμμάχους του».
Ο Σομαλός πρόεδρος Χασάν Σείχ Μοχάμουντ δήλωσε ότι η Σομαλία δεν θα επιτρέψει ποτέ την ίδρυση ισραηλινής βάσης στη Σομαλιλάνδη και ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Σημαντική πολιτική υποστήριξη για τη Σομαλία
Ο Χασάν Χιλόουλι Αμπουκάρ, Σομαλός αναλυτής ασφαλείας, δήλωσε στο DW: «Η συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε με τη Σαουδική Αραβία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε αυτά και άλλα προβλήματα». Επισημαίνει ότι η Σομαλία παλεύει με την αστάθεια και τη βία από τους αντάρτες, ιδίως την Αλ-Σαμπάμπ, εδώ και δεκαετίες.
Η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η επαγγελματικοποίηση του σομαλικού στρατού θα ενίσχυαν τις αμυντικές ικανότητες της Σομαλίας και θα βελτίωναν τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επειδή και οι δύο χώρες θα αντάλλασσαν πληροφορίες, εξηγεί περαιτέρω ο Αμπουκάρ.

Η εσωτερική ασφάλεια αποτελεί εδώ και καιρό προβληματική περιοχή στη Σομαλία – η φωτογραφία δείχνει μια βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου τον Ιούλιο του 2024.
Και στους δρόμους του Μογκαντίσου, ακούγεται επίσης υποστήριξη για τη συμφωνία, ειδικά εκείνη την εποχή: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα τέθηκαν σε δοκιμασία με την αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντουλάχι.
Η συμφωνία προσφέρει σημαντική πολιτική υποστήριξη εκτός από τη στρατιωτική βοήθεια.
—
