Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι η άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας
σε τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν στρατιωτικές βάσεις στο νησί αυξάνει τους κινδύνους ασφαλείας στην περιοχή και ότι η χρήση του νησιού για επιχειρήσεις που στοχεύουν στη Μέση Ανατολή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της περιοχής.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ τόνισε ότι καθώς οι συγκρούσεις κλιμακώνονται στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, η χορήγηση προνομίων χρήσης από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τρίτες χώρες στις στρατιωτικές της βάσεις θέτει σε κίνδυνο όλους στο νησί.
Ο Γιλμάζ δήλωσε: «Το γεγονός ότι το νησί χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις που στοχεύουν στη Μέση Ανατολή αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής».
Ο Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος έφτασε στην Κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου για μονοήμερη επίσκεψη, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Γιλμάζ ανακοίνωσε επίσης ότι το Πρωτόκολλο Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών λήγει αυτόν τον μήνα.
«Η ευθύνη της Τουρκίας ως εγγυήτρια και η ιστορική της υποχρέωση γίνονται όλο και πιο έντονα»
Σε αυτή την περίοδο αυξανόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τζεβντέτ Γιλμάζ τόνισε ότι η χορήγηση προνομίων χρήσης στρατιωτικών βάσεων στο νησί από την Κυπριακή Δημοκρατία σε τρίτες χώρες θέτει σε κίνδυνο όλους όσους ζουν στο νησί και συνέχισε ως εξής:
«Η χρήση του νησιού για επιχειρήσεις που στοχεύουν στη Μέση Ανατολή αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής. Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας το κατέστησαν πολύ σαφές.»
Η συμπεριφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας σαν να της ανήκει ολόκληρο το νησί, η περιφρόνηση της βούλησης και της κυρίαρχης ισότητας της κοινότητας των Τουρκοκυπρίων, οι αποφάσεις της που είναι πέρα από τον έλεγχό της, η προσέγγισή της να βρει έναν ρόλο για τον εαυτό της σε αντιπαλότητες μεγάλων δυνάμεων, και ιδιαίτερα οι πρόσφατες στρατιωτικές εμπλοκές και οι πολιτικές της για τις βάσεις, αυξάνουν τους κινδύνους για την ασφάλεια του νησιού.
Συνέχισε:
Η Κυπριακή Δημοκρατία επέδειξε παρόμοια στάση κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Γάζα και προχώρησε σε υπερβολική συσσώρευση όπλων με την υποστήριξη του Ισραήλ. Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης, η ευθύνη της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης και η ιστορική της υποχρέωση αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Ως εγγυητής και μητέρα πατρίδα, η στρατιωτική μας παρουσία στο νησί έχει συμβάλει και εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρου του νησιού για πάνω από μισό αιώνα. Όχι μόνο οι Τουρκοκύπριοι αλλά και οι Ελληνοκύπριοι έχουν επωφεληθεί από αυτή τη σταθερότητα και έχουν αναπτυχθεί σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Για πάνω από 50 χρόνια, υπάρχει ειρήνη και ηρεμία σε αυτό το νησί. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ή ευημερία όπου δεν υπάρχει ασφάλεια.
«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί λύση με μια νοοτροπία που θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα»
Ο Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η πιο ρεαλιστική λύση στο Κυπριακό έγκειται στη συνύπαρξη δύο κρατών στο νησί και συνέχισε ως εξής:
«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί λύση με μια νοοτροπία που θεωρεί τους Τουρκοκύπριους όχι συνιδιοκτήτες του νησιού αλλά μειονότητα, που δεν τους βλέπει ως ίσους και που δεν θέλει να δώσει στον τουρκοκυπριακό λαό λόγο στο μέλλον του νησιού. Η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, που αποτελούν εγγενή δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, πρέπει να αναγνωριστούν και η άδικη απομόνωση στην οποία υπόκεινται πρέπει να τερματιστεί. Ο δρόμος για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος με βάση τις πραγματικότητες στο νησί είναι μέσω αυτού.»
Ο Γιλμάζ σημείωσε επίσης ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα φτάσει στη θέση που του αξίζει, προσθέτοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί πολύ σημαντικά έργα και πολλά ακόμη σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Γιλμάζ δήλωσε ότι το Πρωτόκολλο Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας θα οριστικοποιηθεί επίσης αυτόν τον μήνα και ευχήθηκε εκ των προτέρων καλή επιτυχία.
Kibris Postasi
—
