Σήμερα το πρωί δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον οργανωτή μιας μικρής ομάδας Αμερικανών που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στην Αλβανία αυτή την άνοιξη
γράφει ο Αλβανός δημοσιογράφος Auron Tare στην εφημερίδα Dita.
«Πώς είναι η κατάσταση στην Αλβανία;» με ρώτησε.
«Ηρέμησε», είπα. «Η άνοιξη μόλις ξεκίνησε και η χώρα προετοιμάζεται για την τουριστική περίοδο».
«Κινδυνεύετε από τον πόλεμο;» συνέχισε ο οργανωτής της ομάδας.
«Όχι», απάντησα. «Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο».
«Σας ρωτάω», είπε ο συνομιλητής, «επειδή κάποια μέλη της ομάδας μου έστειλαν πληροφορίες που διάβασαν στο διαδίκτυο, ότι η ιρανική αντιπολίτευση έχει καταφύγιο στην Αλβανία».
«Είναι μια ομάδα στην οποία έχει δοθεί ανθρωπιστικό καταφύγιο», εξήγησα, «δεν έχει καμία σχέση με πολιτικά ζητήματα της αλβανικής πλευράς».
Η συζήτηση συνεχίστηκε με το ταξιδιωτικό πρόγραμμα
Αλλά μετά από αυτή τη συζήτηση, είδα τι λέγονταν στο διαδίκτυο για την ιρανική αντιπολίτευση που κατέφευγε στην Αλβανία.
Είμαι πεπεισμένος ότι η Αλβανία δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται οποιαδήποτε κλιμάκωση ή ένταση με το Ιράν. Αλλά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μπροστά στην τουριστική περίοδο και η διεθνής αγορά είναι πολύ ευαίσθητη σε αυτόν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ίσως η πολιτική ρητορική και τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να είναι προσεκτικά ώστε να μην κατατάσσουν τη χώρα μας στην πρωτοπορία της πολιτικής δουλοπρέπειας, απλώς για να τραβήξουν την προσοχή.
Θα ήταν πιο χρήσιμο, νομίζω, αν η πολιτική και εκτελεστική ενέργεια επικεντρωνόταν στην εξεύρεση λύσης για τη διαχείριση των αποβλήτων, σε ασφαλείς δρόμους, καθαρές πόλεις, ποιότητα υπηρεσιών στην τουριστική αγορά, υγιή γεωργία και ούτω καθεξής.
Αυτό, πιστεύω, θα εξυπηρετούσε τη χώρα πολύ περισσότερο από άσκοπες υποθέσεις σε μια παγκόσμια σύγκρουση για την οποία κανείς δεν μας ρωτάει και στην οποία δεν έχουμε καμία ευκαιρία να εμπλακούμε.
Παρακάτω μεταφράζω τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με την ιρανική αντιπολίτευση που καταφεύγει στην Αλβανία.
«Η Λαϊκή Οργάνωση Μουτζαχεντίν του Ιράν (MEK), μια εξόριστη ιρανική αντιπολιτευτική ομάδα, έχει έδρα την Αλβανία από το 2013 περίπου, με περίπου 2.500-3.000 μέλη να διαμένουν στο οχυρωμένο στρατόπεδο Ashraf-3 κοντά στη Μάνζα. Το καταφύγιο αυτής της ομάδας, η οποία στοχεύει στην ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης, έχει προκαλέσει σημαντικές διπλωματικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών κυβερνοεπιθέσεων στην Αλβανία από το Ιράν.»

Τοποθεσία και δραστηριότητα: Οι MEK βρίσκονται στο στρατόπεδο Ashraf-3, ένα μεγάλο, ασφαλές συγκρότημα δυτικά των Τιράνων.
Δραστηριοποιούνται στο πολιτικό λόμπινγκ, διοργανώνοντας συχνά συγκεντρώσεις με εξέχουσες δυτικές προσωπικότητες που υποστηρίζουν την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.
Ανησυχίες για την ασφάλεια: Οι αλβανικές αρχές έχουν αναφέρει ότι απέτρεψαν επιθέσεις στο στρατόπεδο από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν.
Διαμάχη: Η ομάδα έχει επικριθεί για ισχυρισμούς ότι λειτουργεί σαν αίρεση, κρατώντας μέλη παρά τη θέλησή τους και περιορίζοντας την επαφή με τον έξω κόσμο.
Ιστορικό: Η MEK αφαιρέθηκε από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ το 2012, επιτρέποντας τη μετεγκατάστασή της από το Ιράκ στην Αλβανία βάσει μιας συμφωνίας που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ.
—
