Καθώς η κυβέρνηση Τραμπ ζυγίζει το ενδεχόμενο να στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν
μια επιλογή που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος — η οποία έχει αναπτυχθεί τόσο από την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ όσο και από τους συμμάχους των ΗΠΑ στο Ισραήλ — θα ήταν η αποστολή μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στη χώρα για να καταλάβουν και να καταστρέψουν βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Αυτό αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα Semafor, σημειώνοντας ότι η επιλογή είναι μία από τις πολλές που είναι πιθανό να εξεταστούν μόλις η εστίαση μετατοπιστεί στην πραγματική καταστροφή των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και όσους είναι εξοικειωμένοι με τις επιλογές που έχουν αναπτυχθεί εδώ και καιρό στο τραπέζι.

Η μονάδα ειδικών αποστολών του Αμερικανικού Στρατού, γνωστή ως Delta Force, έχει προετοιμάσει εδώ και καιρό μια «αποστολή καταπολέμησης των ΟΜΚ, όπου η δουλειά τους είναι να εισέρχονται και να απελευθερώνουν – το ονομάζουμε επιχειρήσεις χαλαρών πυρηνικών όπλων – όπου θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε σχάσιμο υλικό ή φυγοκεντρητές ή οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτό, να εισέρχονται και να το παραλαμβάνουν και να το απομακρύνουν», δήλωσε ο Jonathan Hackett, ο οποίος υπηρέτησε ως ανακριτής του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και ειδικός στις δυνατότητες ειδικών επιχειρήσεων.
«Δεν χρειάστηκε να το κάνουν αυτό πολύ συχνά στο παρελθόν, αν όχι ποτέ, αλλά το εφαρμόζουν στην πράξη. Είναι ικανοί σε αυτό. Αυτή είναι μια επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι και πιθανώς δεν αναφέρεται ευρέως στον Τύπο, αλλά υπάρχει», είπε.
Τον περασμένο Ιούνιο, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν εξαλειφθεί , αλλά οι εγκαταστάσεις – και οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν – βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής. Ένας από τους δηλωμένους στόχους του Τραμπ σε αυτόν τον πόλεμο είναι να αποτρέψει το Ιράν από το να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν επικεντρώσει τις ενέργειές τους στην καταστροφή του Ναυτικού και της βιομηχανίας βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν. Βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως αυτή στην κεντρική πόλη Ισφαχάν – η οποία πιστεύεται ότι, σε βαθιές υπόγειες σήραγγες στα βουνά, περιέχει αρκετό ουράνιο για έως και 10 ατομικές βόμβες – έχουν σε μεγάλο βαθμό αφεθεί στην ησυχία τους .

Το Ιράν φαίνεται επίσης ότι ήδη κάνει προετοιμασίες για να προσπαθήσει να οχυρώσει το Ισφαχάν έναντι μιας επίθεσης από τις ΗΠΑ:
Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας διαπίστωσε «νέες προσπάθειες του Ιράν να θάψει τις μεσαίες και νοτιότερες εισόδους των σηράγγων [στο Ισφαχάν] με χώμα».
Και μια χερσαία επίθεση σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις εξετάζεται εδώ και καιρό από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους Ισραηλινούς συμμάχους της, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο που είχε άμεση γνώση ορισμένων από τις συνομιλίες.
Αυτός ο αξιωματούχος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο τότε Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ πρότεινε στον Λευκό Οίκο σχέδια που θα περιλάμβαναν Ισραηλινούς (όχι Αμερικανούς) κομάντος επί τόπου σε μέρη όπως το Ισφαχάν, το Φορντό και το Κομ.
Η κυβέρνηση Ομπάμα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θεώρησε το σχέδιο «τρελό»
Ωστόσο, υπό πιο πρόσφατες κυβερνήσεις, ο πρώην αξιωματούχος είπε ότι η CENTCOM ανέπτυξε σχέδια για αμερικανικές επιδρομές στο Ισφαχάν και σε άλλες τοποθεσίες.
Ένα άλλο άτομο που γνωρίζει την κατάσταση δήλωσε ότι υπάρχουν «σχέδια έκτακτης ανάγκης για την προσωρινή κατάληψη ορισμένων τοποθεσιών», αν και υπάρχουν και πολλά αναπάντητα ερωτήματα.
«Πόσο καιρό θα χρειαστεί; Πόσο επιτρεπτικό είναι το περιβάλλον; Ποιοι είναι οι υλικοί κίνδυνοι και οι υλικοτεχνικές απαιτήσεις; Σε πόσα από αυτά τα μέρη πρέπει να πάμε για να αφαιρέσουμε ή να καταστρέψουμε αποτελεσματικά το ουράνιο και το πλουτώνιο υψηλού εμπλουτισμού;» πρόσθεσε το άτομο που γνωρίζει την κατάσταση, δίνοντας έμφαση σε ορισμένα από αυτά τα βασικά ερωτήματα.
—
