Ο Ρούμπιο διαψεύδει τον Ζελένσκι και αναρωτιέται γιατί ψεύδεται συνειδητά…
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ενημέρωσε τους ομολόγους του στην G7 ότι ο πόλεμος με το Ιράν
αναμένεται να διαρκέσει άλλες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τρεις πηγές με άμεση γνώση του θέματος που μίλησαν στο Axios. Παράλληλα, ο Ρούμπιο τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στην έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στη Γαλλία, ο Ρούμπιο ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να επιτύχουν όλους τους στόχους τους στον πόλεμο, ενώ αργότερα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι αναμένει τον τερματισμό των επιχειρήσεων «εντός εβδομάδων και όχι μηνών».
Το χρονοδιάγραμμα και οι διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με τις πηγές του Axios, ο Ρούμπιο υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Το πιθανότερο σενάριο είναι ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς να ηγηθεί της αμερικανικής αποστολής στις συνομιλίες.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, ωστόσο, ότι οι επαφές με την Τεχεράνη γίνονται μέσω μεσολαβητών και όχι απευθείας, ενώ οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν λόγω του ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τηλέφωνα από φόβο μήπως εντοπιστούν και δολοφονηθούν.
Σε μια αποκάλυψη που αναδεικνύει το αδιαφανές πολιτικό τοπίο του Ιράν, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην γνωρίζουν με βεβαιότητα ποιος πραγματικά παίρνει τις αποφάσεις στην Τεχεράνη αυτή τη στιγμή. Όπως ανέφερε, υπάρχουν δύο Ιρανοί αξιωματούχοι που επιθυμούν να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζονται την έγκριση της ανώτατης ηγεσίας, ένα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας πιθανής χερσαίας εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράν, ο Ρούμπιο ξεκαθάρισε: «Μπορούμε να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας χωρίς χερσαίες δυνάμεις». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «πάντα έτοιμες να προσφέρουν στον πρόεδρο τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και τις μέγιστες δυνατότητες προσαρμογής σε απρόβλεπτες καταστάσεις».
Οι δηλώσεις Ρούμπιο έρχονται μία ημέρα μετά την εκτίμηση του Πενταγώνου
ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστρέψει περίπου το ένα τρίτο του ιρανικού πυραυλικού οπλοστασίου, με το υπόλοιπο να παραμένει θαμμένο σε υπόγειες σήραγγες.
Η αναγγελία ότι ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων, δείχνει ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί πλέον ότι οι στρατιωτικοί στόχοι έχουν σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί και ότι η διπλωματική οδός βρίσκεται προ των πυλών.
