ΤΡΙΤΗ, 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2026
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά την Τρίτη, ανακτώντας μέρος των μεγάλων απωλειών της προηγούμενης συνεδρίασης

, καθώς οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για πιθανό άνοιγμα των Στενών του Ορμουζ και νέα πρόταση προς την Τεχεράνη ενίσχυσαν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει έντονη, καθώς το Ιράν διαψεύδει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη απευθείας συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές εξακολουθούν να επηρεάζουν την αγορά.

Το Brent καταγράφει άνοδο περίπου 1,35% και διαπραγματεύεται κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως χάσει σχεδόν 5% στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό (WTI) ενισχύεται περίπου 1%, διαμορφούμενο κοντά στα 81 δολάρια το βαρέλι.

Την ώθηση στις τιμές έδωσαν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο, όπου ανέφερε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα μπορούσαν να ανοίξουν πλήρως ακόμη και μέσα στην επόμενη ημέρα.

«Μιλάμε για τα Στενά, για το άνοιγμα των Στενών, τα οποία θα μπορούσαν να ανοίξουν κυριολεκτικά μέχρι αύριο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Τελευταία ευκαιρία» προς την Τεχεράνη

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη νέα πρότασή του ως την «τελευταία ευκαιρία» για την Τεχεράνη να υπογράψει «ένα καλό έγγραφο», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποιες συνομιλίες αναφερόταν ή ποια μέρη συμμετέχουν.

Παράλληλα, προχώρησε και σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Θέλω να τους δώσω και την τελευταία ευκαιρία πριν από τον αποκεφαλισμό».

Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς

Η Τεχεράνη διέψευσε ότι διεξάγονται απευθείας διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας όμως ότι οι επαφές με το Ομάν σχετικά με την αποκατάσταση της ναυσιπλοίας στα Στενά του Ορμούζ εξελίσσονται θετικά.

Ο σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Μοχσέν Ρεζαί, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η Ουάσιγκτον πρέπει «να κάνει το πρώτο βήμα και να αλλάξει τη συμπεριφορά της».

Συνεχίζεται η έντονη μεταβλητότητα

Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων που ακολούθησε την κατάρρευση της εκεχειρίας του Ιουνίου και την επέκταση της σύγκρουσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε διπλωματικές πρωτοβουλίες, εγκαταλείποντας κατά διαστήματα τις απειλές στρατιωτικής κλιμάκωσης, χωρίς όμως να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Τη Δευτέρα ανακοίνωσε ακόμη ότι ακύρωσε επίθεση κατά του Ιράν, την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη που θα πραγματοποιούσαν οι ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αναπληρώτρια κοσμήτορας του Center for Global Affairs του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Κάρολιν Κίσαν, εκτίμησε ότι όσο υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές για τη μεταφορά πετρελαίου, η αγορά θα συνεχίσει να κινείται μεταξύ περιόδων έντασης και αποκλιμάκωσης.

Όπως σημείωσε, η Τεχεράνη δεν επιδιώκει μια συνολική κλιμάκωση της κρίσης, αλλά φαίνεται να διατηρεί την ένταση, εκτιμώντας ότι θα ακολουθήσουν νέες επιθέσεις μετά την πρόσφατη αποκλιμάκωση των αγορών.

Επιβραδύνονται οι μεταφορές μέσω του Ορμούζ

Οι ροές εμπορευμάτων από τα Στενά του Ορμούζ, απ’ όπου πριν από τον πόλεμο διερχόταν περίπου το 20% της παγκόσμιας διακίνησης αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), έχουν μειωθεί αισθητά.

Στο τελευταίο περιστατικό ασφαλείας, εμπορικό πλοίο που έπλεε βορειοανατολικά του Αλ Χασάμπ στο Ομάν εξέπεμψε σήμα κινδύνου τη Δευτέρα, αναφέροντας ότι επλήγη από άγνωστο βλήμα, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία UK Maritime Trade Operations.

Την ίδια στιγμή, το λιμάνι του Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, βασικός εξαγωγικός κόμβος της Σαουδικής Αραβίας, κατέγραψε τη μεγαλύτερη κίνηση πλοίων από τότε που οι απειλές των Χούθι άλλαξαν τις θαλάσσιες μεταφορές στην περιοχή. Παράλληλα, περισσότερα δεξαμενόπλοια διέσχισαν το στρατηγικό πέρασμα του Μπαμπ ελ-Μαντέμπ χωρίς να εκπέμπουν σήμα εντοπισμού.

Οι εξαγωγές σαουδαραβικού αργού μειώθηκαν οριακά τον Ιούλιο, καθώς οι απειλές στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο εξακολουθούν να επηρεάζουν τις θαλάσσιες μεταφορές.

Ανησυχία και από τη Μαύρη Θάλασσα

Νέα αβεβαιότητα δημιουργούν και οι ουκρανικές επιθέσεις στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές.

Μόνο τον Ιούλιο καταγράφηκαν τουλάχιστον 30 επιθέσεις εναντίον μεγάλων διυλιστηρίων, πετρελαιοφόρων, λιμενικών εγκαταστάσεων και αγωγών, αριθμός που αποτελεί τον δεύτερο υψηλότερο σε μηνιαία βάση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022.

Παράλληλα, τέσσερα δεξαμενόπλοια ολοκλήρωσαν πρόσφατα τη φόρτωσή τους στον τερματικό σταθμό του Caspian Pipeline Consortium στη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος αποτελεί κρίσιμο κόμβο για τις εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν. Ωστόσο, οι πρόσφατες επιθέσεις στην περιοχή έχουν αυξήσει την επιφυλακτικότητα αρκετών πλοιοκτητών απέναντι στη φόρτωση φορτίων από το συγκεκριμένο λιμάνι.

Μία απάντηση στο “Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *