Διέσυραν την Παγώνη στον αέρα – Τέτοια αποκαθήλωση λοιμωξιολογου δεν έχει ξαναγίνει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

mantriΗ λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων που θα συνίσταται στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, επιβολή πρόσθετης εισφοράς 15% σε συντάξεις αν των 1.400 ευρώ, αλλαγές στον υπολογισμό αποζημιώσεων λόγω απολύσεων, νέα αύξηση φορολογίας σε καύσιμα, τσιγάρα  και ποτά, αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, οι αντιδράσεις πολλών Δημάρχων στο σχέδιο ‘’Καλλικράτης’’ και η άσκηση κριτικής στον πρωθυπουργό ότι παρέδωσε την εξουσία της χώρας στο ΔΝΤ,αποτελούν τα κυρίαρχα θέματα του σημερινού πρωινού απογευματινού Τύπου.



ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Σκληρότερα τα νέα μέτρα! Ενώ από τη Δευτέρα αρχίζει το δάνειο-μαμούθ από ΕΕ και ΔΝΤ”.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: “Εφιάλτης είναι, δεν μπορεί…. Σοκ από τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν κυβέρνηση και “τρόικα”.
Η ΑΥΓΗ: “Στο απόσπασμα μισθοί, συντάξεις, συμβάσεις και νέοι”
ΑΥΡΙΑΝΗ: “Ο Γιώργος παρέδωσε την πρωθυπουργία στην Τρόικα!!!”
ΤΟ ΒΗΜΑ: “Υποτίμηση μισθών και συντάξεων! Πρωτοφανείς θυσίες επιβάλλουν Μέρκελ και ΔΝΤ”.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “MAY DAY για τους εργαζόμενους”.
ΕΘΝΟΣ: “Εφιάλτης στον δρόμο του ΔΝΤ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Κυβέρνηση ΔαΝεισΤών- Μέσα σε έξι μήνες από Κυβέρνηση ευρείας λαϊκής εντολής, κατάφερε να γίνει…”
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ” “Βόμβα” εναντίον Γιώργου για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Καταργούν 13ο και 14ο σε δημ. υπαλλήλους & όλους τους συνταξιούχους- 23 μέτρα-σοκ το βαρύ τίμημα της διάσωσης από το ΔΝΤ”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Το πακέτο της δισ…τυχίας- Ανένδοτοι Ε.Ε. και ΔΝΤ σε μέτρα-σοκ για να μας δώσουν τα δανεικά”.
ΕΣΤΙΑ: “Οι υπαίτιοι για το αδιέξοδο- Επιμένουν να υπονομεύουν την οικονομία”.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Περικοπές στη 13η και 14η σύνταξη”
Ο ΛΟΓΟΣ: “Σοκ- δέος και φτώχεια”
ΤΑ ΝΕΑ: Το βαρύ τίμημα- Δίνουν 120 δισ. ευρώ αλλά απαιτούν”
Η ΝΙΚΗ: “Ντροπή- Παραδώσατε τη χώρα άνευ όρων”
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “1η Μάη 2010 – Ταξική ενότητα – Αντεπίθεση- Συμμαχία εργατών – αγροτών- αυτοαπασχολούμενων”.
ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: “Δεν… ΠΑΜΕ καλά- Και η ΔΑΚΕ στο δρόμο του ΚΚΕ”
City Press: “Τέλος εποχής φέρνουν τα μέτρα”.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Ληστεία τρόμου με χειροβομβίδες χθες βράδυ σε σουπερμάρκετ στον Εύοσμο”
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: “Αρχίζουν τα δύσκολα- Θα πληρώσει αγρίως ο άμοιρος ευθυνών λαός την κακοδιοίκηση”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: “Λήψη σκληρών μέτρων για εξοικονόμηση 25 δισ.”
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Θεραπεία – σοκ με 30 μέτρα- Δραματικές ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις”- Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο στη Βουλή”.
ΚΕΡΔΟΣ: “Νέα μέτρα – σοκ και ασφυκτική τριετής κηδεμονία ΕΕ και ΔΝΤ”.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Με οδυνηρό αντίκρισμα το κόστος της διάσωσης”.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: “Γυρίζει σελίδα οριστικά η χώρα- Ανατροπές σε μισθούς, συντάξεις, φόρους, μονιμότητα στο Δημόσιο”.
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ECONOMIST: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει: «Την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε ευθέως ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Α. Σαμαράς μιλώντας χθες, στο συνέδριο Economist για τη σημερινή οικονομική κρίση, την οποία διέρχεται η χώρα με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στον μηχανισμό στήριξης της Ευρώπης και του ΔΝΤ».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει: «Αντίθετος με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως ήταν ο αποκλεισμός του κρουαζιερόπλοιου Zentith από τους επιβάτες, στον οποίο προχώρησε το ΠΑΜΕ, τάχθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του ‘’Εκόνομιστ’’ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαμήλωσε τους τόνους κατά της κυβέρνησης συνεχίζοντας την κριτική, σχεδόν αποκλείοντας τη συναίνεση. ‘’Ζήτησα από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα εγκαίρως, πρότεινα αντιδημοφιλή μέτρα, υπέδειξα τι να κάνει και τι όχι, έβαλα πλάτη στις προσπάθειές της να επιτύχει την στήριξη των Ευρωπαίων και να αποκρούσει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Αλλά απέναντί μου έχω μια κυβέρνηση, που με νοοτροπία ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 έβαλε συστηματικά την προπαγάνδα της, για να παρουσιάσει τη συναίνεση ως αδυναμία».

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: TO ΒΗΜΑ γράφει: «Στις δραματικές αποφάσεις της περικοπής 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, των δώρων Πάσχα- Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στην απελευθέρωση των απολύσεων οδηγείται η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ για τη διάσωση της χώρας. Στο σκληρό πακέτο λιτότητας που αναμένεται να κλείσει σήμερα παίζεται η υποχρεωτική περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι αντιδράσεις είναι μεγάλες».
ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν: «Η χρηματοδότηση από την ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή», διεμήνυσε χθες με σαφήνεια ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, δίνοντας το στίγμα της διαρκούς εποπτείας της ελληνικής μάχης με τα ελλείμματα, αλλά και της απελευθέρωσης των κεφαλαίων της βοήθειας ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώνεται, την ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωνε «πολύ αποφασισμένη να επιβάλει ένα βιώσιμο και αξιόπιστο πλάνο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει: «Επώδυνα μέτρα θα πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα προκειμένου να εγκριθεί το πακέτο στήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη.  Οι όροι που θέτει η Γερμανία για να συμφωνήσει στη χορήγηση του δανείου που θα είναι μεγαλύτερο των 120 δισεκ. ευρώ είναι σκληροί.  Το πακέτο των μέτρων που έχουν ως στόχο να μειώσουν συνολικά το φετινό έλλειμμα κατά 20 δισεκ. ευρώ ή 8% του ΑΕΠ προβλέπουν μεταξύ άλλων: Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα. Κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης σε όλα τα Ταμεία ενδεχομένως από ένα ύψος και πάνω (600ευρώ). Παρακράτηση έως και 15% στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ».
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Κυριακή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα γίνει η ανακοίνωση της συμφωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια η συμφωνία θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου και τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα τεθεί σε ψηφοφορία το αργότερο ως τις 6 Μαΐου».
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «Δύο μήνες μετά τα μέτρα-σοκ της 3ης Μαρτίου η κυβέρνηση σύρεται σε νέο πακέτο ακόμη πιο σκληρών και ισοπεδωτικών περικοπών για το σύνολο των εργαζομένων αλλά και συνταξιούχων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι νέες αποφάσεις, που πιθανότατα θα ανακοινωθούν την Κυριακή, δείχνουν ότι δεν έχουν όριο οι απαιτήσεις της τρόικας για μέτρα προκειμένου να ανοίξουν τα πουγκιά της… αλληλεγγύης προς τη χώρα. Ακόμη, αυτά τα μέτρα εκφεύγουν της κοινής λογικής και ανατρέπουν τόσο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όσο και κάθε οικονομική θεωρία».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει: «Μέτρα-σοκ που οδηγούν σε δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων με περικοπή δύο μισθών και δύο συντάξεων παίρνει η κυβέρνηση. Χωρίς καμία γραμμή αντίστασης, οι κυβερνώντες παραδίδονται στις απαιτήσεις των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταπατώντας ασφαλιστικές και εργασιακές κατακτήσεις χρόνων. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στους κοινωνικούς εταίρους, ΔΝΤ και Ε.Ε. ζητούν, αρχής γενομένης από το 2010, να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα: Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού σε δημόσιο τομέα. Κατάργηση 12ης και 14ης σύνταξης για όλους. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις πολύ χαμηλές συντάξεις. Απολύσεις σε δημόσιο τομέα, με εφαρμογή προγράμματος συνεχών μειώσεων. Πάγωμα αυξήσεων μισθών στο Δημόσιο για μία τριετία».
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: TO ΒΗΜΑ γράφει: «Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες «στο σκληρότερο πακέτο μέτρων» κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Οι αυριανές εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά θα αποτελέσουν το «πρώτο μήνυμα» της κοινωνίας στα επώδυνα μέτρα, τα οποία οδηγούν σε δραματική μείωση του εισοδήματος, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα δοθεί το στίγμα της διάρκειας και της περαιτέρω έντασης των αντιδράσεων».

ΔΗΜΑΡΧΟΙ -‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’: Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει: «Σε υψηλούς τόνους και…ετοιμοπόλεμο κλίμα διεξήχθη χθες το πρώτο συνέδριο της Αυτοδιοίκησης, με αφορμή την ανακοίνωση του σχεδίου νόμου του Καλλικράτη. Οι δήμαρχοι της Αττικής που πήραν μέρος στο συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Λεκανοπεδίου, έθεσαν κόκκινες γραμμές σε σχέση με τις αρμοδιότητες, τους πόρους, την ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών και ευρωεκλογών τους περιορισμούς δανειοδότησης, τους πολλούς και πολλαπλούς ελέγχους. Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Κακλαμάνης χαρακτήρισε πολιτικό κόλπο με το οποίο η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να υπερβεί τη Συνταγματική Νομιμότητα, τη ρύθμιση Καλλικράτη που στέλνει αρμοδιότητες στους νέους διευρυμένους ΟΤΑ χωρίς αυτές να συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους».
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει: «έντονες αντιδράσεις ξέσπασαν σε όλη την επικράτεια, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου ‘’Καλλικράτης’’. Στην Αττική οι δήμαρχοι έδειξαν στην πλειοψηφία τους ‘’κόκκινη κάρτα’’ στην κυβερνητική πρόταση, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση από το βήμα του εκτάκτου συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Για σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που σχεδιάστηκε πίσω από ‘’κλειστές πόρτες, σε κλειστά γραφεία’’ και ‘’όχι στο φως της κοινωνικής διαβούλευσής’’ έκανε λόφο ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω, Δ. Καλογερόπουλος».

ΔΗΜΟΣΙΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ σημειώνει: «Έρχεται νέο δυνατό… ηλεκτροσόκ για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Περιλαμβάνει δραματικές μειώσεις αποδοχών αλλά και αθρόες απολύσεις. Επί της ουσίας οι δημόσιοι υπάλληλοι από εδώ και στο εξής θα λαμβάνουν αποδοχές οι οποίες θα αναλογούν σε 11 μισθούς του 2009».

ΤΑΚΤΙΚΗ Ν.Δ.: ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν: «Τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. σε τρία μέτωπα καλείται να χαράξει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς, καθορίζοντας ουσιαστικά και την αντιπολιτευτική τακτική της Ρηγίλλης έως το φθινόπωρο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην εποχή του ΔΝΤ, τα όρια της γαλάζιας αυτοκάθαρσης που άρχισε με τη διαγραφή του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδη και η αντίδραση της Ν.Δ. απέναντι στο σχέδιο «Καλλικράτης» αποτελούν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ν.Δ.–ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει: «Δεν εγκαταλείπουν τα όπλα οι ‘’κομμένοι’’ της Ν.Δ. Την ώρα που η χώρα βρίσκεται εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για εφιαλτικά μέτρα, εκείνοι συνεχίζουν τον χαβά τους. Ο Αριστοτέλης Παυλίδης βγήκε στο αντάρτικο μετά την οριστική διαγραφή του. χτύπησε όμως και ο εκ των Βατοπεδινών Γιώργος Βουλγαράκης, που όλα δείχνουν ότι θα είναι μέσα στους επόμενους που θα δουν την πόρτα εξόδου».

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ: ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν: «Τα συν και τα πλην ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού ζυγίζει το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετρά με εσωτερικά… γκάλοπ τις γνώμες πολύ στενών συνεργατών του για τη σκοπιμότητα μίας αναδόμησης του Υπουργικού Συμβουλίου.  Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα ο Πρωθυπουργός δέχεται ολοένα και περισσότερες εισηγήσεις από τους συνομιλητές του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό προκειμένου να βελτιώσει τις επιδόσεις και την εικόνα της κυβέρνησης».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ αναφέρει: «Ο Γ. Παπανδρέου είναι έτοιμος να τα παίξει όλα για όλα. Το έχει πει στους δικούς του ανθρώπους, το έχει πει και δημόσια ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να σώσει την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επεξεργάζεται και ένα σχέδιο μείωσης του κόστους της… δημοκρατίας! Τι σημαίνει αυτό; Τον περιορισμό των βουλευτών από 300 σε 200, ταυτόχρονα με την υιοθέτηση του γερμανικού εκλογικού συστήματος, που είναι λιγότερο κοστοβόρο και πιο διαφανές. Δίνει, όμως, υπερεξουσίες στους αρχηγούς, γεγονός που έχει θέσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε συναγερμό».
ΑΙΤΗΜΑ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: TO ΒΗΜΑ γράφει: «Με φόντο την οικονομική κρίση και τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Νέα Δημοκρατία για τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας για τον μηχανισμό στήριξης από ΔΝΤ και ΕΕ, προέκυψε χθες νέα ένταση στις σχέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη . Η πρωτοβουλία της πρώην υπουργού να ζητήσει την άμεση σύγκληση της ΚΟ για να συζητηθεί η κεντρική γραμμή του κόμματος και η απάντηση της Ρηγίλλης με δελτίο Τύπου ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει αυτό που πρέπει την ώρα που πρέπει» ενέτειναν το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις των δύο πολιτικών».
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει : «Κλειστά τα χαρτιά της ως προς τη στάση που θα κρατήσει κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας με το ΔΝΤ κρατάει η ηγεσία της Ν.Δ. την ίδια ώρα που η διαχείριση της υπόθεσης ανεβάζει και πάλι τους τόνους της αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματος. Αφορμή αποτέλεσε το έγγραφο αίτημα της κας Ν. Μπακογιάννη προς τον γραμματέα Κ.Ο. κ. Τασούλα για ταχεία σύγκλιση της Κ.Ο. καθώς, όπως επισημαίνει οι συνθήκες και οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας προκαλούν έντονο προβληματισμό και συνεπώς,  η Κ.Ο. του κόμματος θα πρέπει να συζητήσει πριν η κυβέρνηση φέρει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή. Η πρωτοβουλία Μπακογιάννη αντιμετωπίστηκε με εκνευρισμό από τη Ρηγίλλης, η οποία – όπως προκύπτει- προετοίμαζε σχετική πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά για σύγκληση της Κ.Ο..».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει: «Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, αργά χθες το μεσημέρι, η κυρία Ντ. Μπακογιάννη συντηρεί την εσωκομματική διάσταση που -ούτως ή άλλως- έχουν για τη ΝΔ η οικονομική  κρίση και οι χειρισμοί του κ. Γ. Παπανδρέου. Η τέως υπουργός Εξωτερικών, με επιστολή στον κ. Κ. Τασούλα, ζητεί την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της  οικονομίας. Στο αίτημα της κυρίας Μπακογιάννη απάντησε αυστηρά ο κ. Παν. Παναγιωτόπουλος. “Ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει”, τόνισε χαρακτηριστικά».

ΔΗΜΟΣΙΟ- ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει : « Σε ουσιαστική ατιμωρησία οδηγούνται οι επίορκοι κρατικοί λειτουργοί για τους οποίους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί συγκεντρώνουν αποδεικτικά στοιχεία για πράξεις διαφθοράς και χρηματισμό κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Η θλιβερή διαπίστωση, που εντείνει το κλίμα αμφισβήτησης για την αποτελεσματικότητα των όποιων ελέγχων αλλά πλέον και τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να δικάζει και να καταδικάζει, προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης».

SIEMENS-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει: «Δεν γνωρίζει αν έχουν υποβληθεί εις βάρος της siemens αγωγές από το ελληνικό δημόσιο ή απ’ οποιονδήποτε οργανισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ο δικηγόρος της μητρικής Siemens Αλ. Λυκουρέζος. Επίσης, ο κ. Λυκουρέζος δήλωσε ότι δεν διαπίστωσε να περιλαμβάνονται στοιχεία που να αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα, στα έγγραφα τα οποία μετέφερε στις ανακριτικές αρχές».
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ: Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει: «Την πολιτική ευθύνη για τον ‘’Επαναστατικό Αγώνα’’ ανέλαβαν οι Μαζιώτης, Ρούπα και Γουρνάς. Σε επιστολή τους προς την εφημερίδα ‘’Το Ποντίκι’’ οι τρεις εκ των έξι συλληφθέντων για την υπόθεση τονίζουν ότι στην οργάνωση συμμετείχε και ο Λάμπρος Φούντας και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός της φυλακής».
ΑΡΘΡΑ

Το ΒΗΜΑ: «Αντίδοτο». «Το βάρος των διασωστικών μέτρων είναι μέγα και πιθανώς ασήκωτο για σημαντική μερίδα του πληθυσμού της χώρας. Κατά πάσα βεβαιότητα τα μέτρα θα επιδράσουν βαθύτατα στο σώμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Γι’ αυτό θα απαιτηθούν ισχυρά αντίδοτα. Και το πρώτο φάρμακο μπορεί να είναι η μείωση των τιμών. Οφείλουν να τη διεκδικήσουν τα συνδικάτα και να την απαιτήσει η κυβέρνηση».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Υποκρισία». Κανείς δεν πρέπει να απορεί με τον θυμό της κοινής γνώμης για τους πολιτικούς. Ακόμη και τώρα, σε συνθήκες χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους και πλήρους παγώματος προσλήψεων στο Δημόσιο, προσλαμβάνονται υπάλληλοι στη Βουλή. Όχι απλώς υπάλληλοι αλλά οι κολλητοί των πολιτικών και κομμάτων. Ο πρόεδρος της Βουλής ισχυρίζεται ότι υλοποιεί απλώς μία απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας της. αυτές οι δικαιολογίες είναι αστείες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και δείχνουν την απέραντη υποκρισία των πολιτικών, οι οποίοι από τη μία ανακοινώνουν με φανφάρες το ταμείο στήριξης της χώρας και από την άλλη διαχειρίζονται το δημόσιο ταμείο σαν να είναι δικό τους».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ο Αρμαγεδδών έρχεται». Την Κυριακή κληρώνει. Κληρώνει για ένα λαό που έχει βασανιστεί αρκετά στο παρελθόν και νιώθει πλέον υπερβολικά αγχωμένος. Σίγουρα έχει κάνει λάθη. Όμως για κανένα από αυτά δεν οφείλει να πληρώσει τόσο ακριβό τίμημα. Όταν μάλιστα υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι, συμπατριώτες μας, που πραγματικά ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και συνεχίζουν να καλοπερνούν μέσα στην ευτυχία τους».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Το στοίχημα του ‘’Καλλικράτη’’». «Η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων τομέων υγείας, παιδείας και πρόνοιας από τα υπουργεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να συνοδεύουν και από τη μεταφορά πόρων. Νέες επιβαρύνσεις στους δημότες, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης και λιτότητας, θα πρέπει να αποκλεισθούν».

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΩΝ
Ώρα: 7:30
Παρασκευή, 30/04/2010

1.    Με κλιμάκωση κινητοποιήσεων προειδοποιούν τα συνδικάτα. Νέα 24ωρη απεργία για τις 5 Μαΐου εξήγγειλαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Οι δάσκαλοι συνεχίζουν τις 4ωρες στάσεις εργασίας έως και τη Δευτέρα.
2.    «Η Ν.Δ. πρέπει να στηρίξει και να υπερψηφίσει τα μέτρα χωρίς συζήτηση», είπε ο Κων. Μητσοτάκης. «Δεν πιστεύω η Ν.Δ. να μπει στη λογική να συμφωνήσει με τα μέτρα», είπε ο Υπεύθυνος Συνδικαλιστικού του κόμματος, Γ. Μανώλης.
3.    Σε δήλωσή τους 15 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ καλούν την κυβέρνηση να μιλήσει με καθαρό πολιτικό λόγο και επισημαίνει ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ δεν ήταν αναπόφευκτη.
4.    24ωρη απεργία αύριο στον Προαστιακό, τον ΟΣΕ. Τα υπόλοιπα Μέσα Συγκοινωνίας θα κινηθούν κανονικά από τις 7 το πρωί. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της απεργίας των ναυτικών. Κλειστά αύριο όλα τα καταστήματα.
5.    Όργιο σπατάλης στον ΟΣΕ, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ‘’Σφήνα’’, σύμφωνα με έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα ο Οργανισμός. Έδωσε 460.000 ευρώ για υπερωρίες υπαλλήλων μιας υπηρεσίας μέσα σε ένα μήνα και μάλιστα χωρίς υπογραφή. Οι υπάλληλοι πήραν 56 μέρες άδειας σε ένα χρόνο, ενώ άλλοι τέσσερις μετακινήθηκαν με ταξί διανύοντας 22 χλμ μέσα σε ένα μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ