Σιγά που θα τον άφηναν – Συνελήφθη ο άνθρωπος που αποκάλυψε Swissleaks και τη Λίστα Λαγκάρντ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

b0879d21 fc12 4814 90c6 d4565b39fc4aΣυνελήφθη στην Ισπανία ο Ερβέ Φαλτσιανί, πρώην υπάλληλος της HSBC, που αποκάλυψε το λεγόμενο σκάνδαλο Swissleaks, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης λίστας Λαγκάρντ και πυροδότησε τις έρευνες φοροαποφυγής σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο, με τη διαρροή δεδομένων τραπεζικών λογαριασμών.
Σύμφωνα με το Βloomberg ο Φαλτσιανί κρατείται από χθες στη Μαδρίτη, ύστερα από αίτημα των ελβετικών αρχών για έκδοσή του, το οποίο κατατέθηκε στις 19 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι είναι Γάλλος πολίτης και απέφευγε έως τώρα της σύλληψης μένοντας εκτός Ελβετίας.
Ο 46χρονος Γαλλοϊταλός είχε καταδικαστεί το 2015 από την ελβετική δικαιοσύνη σε φυλάκιση πέντε ετών για την κατηγορία της «οικονομικής κατασκοπείας». Τα τραπεζικά έγγραφα που είχε κλέψει αποκάλυπταν την ύπαρξη μη δηλωμένων τραπεζικών λογαριασμών στη θυγατρική της HSBC στη Γενεύη. Συνολικά, στα τέλη του 2009, χάρη στις “λίστες Φαλσιανί”, εντοπίστηκαν 127.000 λογαριασμοί που ανήκαν σε 79.000 πρόσωπα 180 διαφορετικών εθνικοτήτων.
Πριν από την καταδίκη του, ο Φαλσιανί είχε συλληφθεί και πάλι το 2012 στη Βαρκελώνη και είχε κρατηθεί επί πολλούς μήνες. Τελικά όμως η ισπανική δικαιοσύνη αποφάσισε να μην τον εκδόσει στην Ελβετία. Την ίδια περίοδο συνεργαζόταν με τις εισαγγελικές αρχές κατά της διαφθοράς.
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ