ΠΕΡΙ ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιωάννης Κόντος Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ

Παραθέτω μερικές σκέψεις, αναφορές και αναμνήσεις επί τη ευκαιρία της «επετείου» της 3ης Σεπτέμβρη ως ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.  

Ο James Petras είναι ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας και διατέλεσε σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου για τέσσερα χρόνια. Είναι όμως ένας από τους πολλούς ΑΠΑΤΗΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ του ΠΑΣΟΚ.

Ο James Petras γράφει στην ιστοσελίδα του:

«O Α. Παπανδρέου υποσχέθηκε σοσιαλισμό και κατέληξε στην κοινωνικοποίηση των χρεών των καπιταλιστών κλεπτοκρατών

Για την πολιτεία του γόνου Πρωθυπουργού «Γιωργάκη» και του νεώτερου ΠΑΣΟΚ γράφει:   

« Όπως και οι προκάτοχοι συγγενείς του, δεν κατέβαλε (ο ΓΑΠ) καμιά προσπάθεια να συλλέξει τους φόρους από τους πλούσιους ή να επιβάλει εμπάργκο στους μυστικούς ξένους λογαριασμούς των τραπεζιτών, των στελεχών των εταιριών, των πλοιοκτητών, των κερδοσκόπων του χρηματιστηρίου, των συμβούλων και των μεσαζόντων που έκαναν απάτες δισεκατομμυρίων ευρώ εις βάρος των Ελλήνων φορολογούμενων και συνταξιούχων. Δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να εξοφληθούν τα χρέη του ιδιωτικού τομέα προς τους κρατικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Αντίθετα, στράφηκε στους απατεώνες της Γουόλ Στριτ Goldman & Sachs για συμβουλές και υποστήριξη»

Για μια από τις πολλές Ελληνική μαρτυρία επί του θέματος συμβουλευθείτε τα δημοσιευμένα κείμενα του κου Δαμιανού Βασιλειάδη εκ των επικεφαλής της ομάδας σύνταξης της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ που απογοητευθείς απεχώρησε νωρίς.

Χαρακτηριστικά σε ένα από τα κείμενά του ο κ. Βασιλειάδης γράφει:

«Η σημερινή δραματική κατάσταση της πατρίδας μας είναι άμεσα συνυφασμένη με την πολιτική που εφάρμοσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όσο απίστευτο και φανταστικό και αν φαίνεται αυτό. Έχω γράψει πολλά βιβλία και πολλές αναλύσεις για να εξηγήσω το φαινόμενο αυτό, αλλά συνήθως βρίσκομαι μπροστά σε ένα απροσπέλαστο τείχος, που έχτισαν οι διαπλεκόμενοιεξωθεσμικοί παράγοντες (οι λεγόμενοι κατά το λαϊκόν«νταβατζήδες», εντός και εκτός Ελλάδας). Όμως χωρίς την αποκαθήλωση από το βάθρο του (του Α.Π.), δεν πρόκειται η Ελλάδα να βγει από την βαθιά και πολυποίκιλη κρίση που την διαπερνά σ’ όλους τους τομείς και σ’ όλα τα επίπεδα.»

Προσωπικώς επλανήθην μερικώς αλλά για καλό σκοπό από τον Αντρέα και συνέβαλα στην εκπόνηση της μελέτης για το Πανεπιστήμιο Πατρών προ του 1965.Εκεί με επιμονή εισηγήθηκα να συμπεριληφθεί  πρόταση για την ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στο Νέο Πανεπιστήμιο που κανένα δεν είχε μέχρι τότε. Ιδρύθηκαν τελικά δύο τέτοια τμήματα στην Πάτρα: ένα στο Πανεπιστήμιο και ένα στο Πολυτεχνείο με λαμπρή εν συνεχεία πορεία. Αυτή ήταν η δική μου προσφορά προς τον Αντρέα χωρίς όμως να γίνω ποτέ μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Μια δυσάρεστη συνέχεια ήταν όταν το ΠΑΣΟΚ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας  κατά της δικαίωσής μου  από το Διοικητικό Εφετείο για την αποπομπή μου από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την θέση του διευθυντή του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Τ.Η.Υ.) του ΕΚΕΦΕΔημόκριτος που είχα οργανώσει εκ του μηδενός. 

Όταν η Πασοκική κυβέρνηση έχασε την δίκη με τον υπογράφοντα και στο  Σ. της Ε. κατέφυγε στο τέχνασμα της κατάργησης του Τ.Η.Υ. ενώνοντάς το με άλλο τμήμα και διορίζοντας προιστάμενο μου συνάδελφο που με την μεταπολίτευση είχε απολυθεί από την Χουντική θέση του «Επίκουρου Καθηγητή»,  παρόμοιας με εκείνη που είχα αρνηθεί να αποδεχθώ κατά την διάρκεια της Δικτατορίας, ώστε να μην αναγκασθεί να με επαναφέρει στην θέση μου ως έδει σύμφωνα με τον νόμο.

Και το κερασάκι της πικρής τούρτας ΠΑΣΟΚ με σαντιγύΚΙΝΑΛ είναι τα ΠΟΛΛΑ εκατομμύρια ευρώ δανεικάπου οφείλει σε όλους εμάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ