Την ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Από την Πάφο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα πρέπει να πετούν τα Ελληνικά και Βρετανικά αεροπλάνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

της Φανούλας Αργυρού*
«Ούτε και Συμβολικά δεν ήρθαν… Ακόμα και αυτήν την ολιγόλεπτη συμβολική παρουσία των ελληνικών F-16 στην στρατιωτική παρέλαση της 1ηςΟκτωβρίου, την πήρε πίσω η νέα ελληνική κυβέρνηση. ΄Ηταν μια συμβολική παρουσία που έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μακριά. Τα F-16 ήρθαν πέρσι και πρόπερσι, ύστερα από απουσία 17 χρόνων. Φέτος επανήλθαν στην απουσία. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι οι πληροφορίες ότι η έλευση των ελληνικών μαχητικών ακυρώθηκε ύστερα από παρέμβαση της Άγκυρας. Αν αληθεύουν οι πληροφορίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εκδήλωση τέτοιων φοβικών συνδρόμων έναντι της Τουρκίας, το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει περισσότερο την επιθετικότητά της…»(«Σημερινή» Εξ Απορρήτων «Κυπροφρενής» 6.1.2019).
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές που πέταξαν συμβολικά τα ελληνικά μαχητικά πάνω από την Κύπρο κατά την διάρκεια της παρέλασης για τους εορτασμούς της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ που γίνεται την 1ηΟκτωβρίου ήταν επί αριστερής κυβερνήσεως στην Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα με Υπουργό Άμυνας το Πάνο Καμμένο. Φέτος επί δεξιάς κυβερνήσεως της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε η δικαιολογία της τουρκικής απειλής για να μην συμμετέχουν. Μια νέα ηττοπαθείς αντίδραση από ελλαδικής πλευράς προς ικανοποίηση του κατακτητή που για 45 χρόνια παραβιάσει κάθε αρχή δικαίου, διεθνών συνθηκών, ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τις δύο εισβολές του 1974 αφού παραβίασε και την υπογραφή της (και συνεχίζει να παραβιάζει όλα αυτά) που έβαλε στην «Συνθήκη Εγγυήσεως» με δόλιες προθέσεις. Με αποτέλεσμα να κατορθώσει την κατάκτηση του 37% του εδάφους της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας…
Συζητώντας το θέμα με τον αγαπητό γιατρό Δρ. Ανδρέα Κωνσταντινίδη στην Λευκωσία, ομολογώ άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την θέση που μου ανέπτυξε όταν μου είπε ότι όχι μόνο τα ελληνικά αεροπλάνα όφειλε η ελληνική κυβέρνηση να είχε στείλει όπως και τα τελευταία δύο χρόνια η προηγούμενη, αλλά τα ελληνικά να πετούν συντονισμένα πάνω από την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ από τη Πάφο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα και πάνω από όλη την Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τα ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ.
Η ανάλυση του Δρ. Κωνσταντινίδη με βρήκε απόλυτα σύμφωνη, γιατί δυστυχώς παραγνωρίσαμε το πλέον σημαντικό σημείο της υποχρέωσης αυτής τόσο της Ελλάδας όσο και της Βρετανίας.
Την 1ηΟκτωβρίου εορτάζεται η ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ηΗΜΕΡΑτης ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ της ΚΔ,την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία και κυριαρχία της οποίας εγγυήθηκαν με την υπογραφή τους οι τρείς χώρες, ως εγγυήτριες δυνάμεις, ΕΛΛΑΔΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ.
Επομένως, είναι υποχρέωση της Ελλάδας και Βρετανίας να σέβονται την ημέρα αυτή και την υπογραφή τους, όπως υπέγραψαν στις 16 Αυγούστου 1960 στη Λευκωσία, για να υπογραμμίζεται και η αντίθεσή τους με τα όσα παράνομα, άδικα και αντιδημοκρατικά έπραξε και συνεχίζει να πράττει η 3ηλεγόμενη «εγγυήτρια» της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κατοχική Τουρκία.
Η οποία (Τουρκία) παραβίασε και καταπάτησε την υπογραφή της ύπουλα και προσχεδιασμένα με το πρώτο πραξικόπημα εναντίον της ΚΔ τα αιματηρά Χριστούγεννα του 1963 αφού εξόπλιζε συστηματικά ακόμα πριν τις 16.8.1960 τους Τουρκοκύπριους εις προετοιμασία διάλυσης του νέου κράτους. Και τις επιθέσεις εναντίον μας που συνεχίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 1964 (βλέπε έγγραφο σχεδίου κατάλυσης της ΚΔ Σεπτεμβρίου 1963 υπογραμμένο από τον Δρ Φαζίλ Κουτσιούκ, αντιπρόεδρο της νεοσύστατης ΚΔ και τον πρόεδρο της Κοινοτικής Συνέλευσης Ραούφ Ντενκτάς). Αφού απέτυχε εκείνη η πρώτη απόπειρα η Τουρκία, κατά τα άλλα εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της ΚΔ, προχώρησε με την συνωμοτική ανοχή και ενοχή της Βρετανίας και εκτέλεσε το σχέδιό κατάκτησης της νήσου, με τις δύο αιματηρές βάρβαρες εισβολές το 1974…(Η εισβολή συμφωνήθηκε με την βρετανική Εργατική Κυβέρνηση στις 17 Ιουλίου 1974 στην πρωθυπουργική κατοικία στο 10 DowningStreet).
Η Ελλάδα λοιπόν, καλώς έκανε και τα δύο προηγούμενα χρόνια έστειλε συμβολικά τα ελληνικά μαχητικά, γιατί καταρχήν στις 16 Αυγούστου 1960 ούτε η Ελλάδα είναι τους Ελληνοκύπριους που εγγυήθηκε ούτε η Τουρκία τους Τουρκοκύπριους αλλά την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του νέου κράτους που ίδρυσαν. Το ίδιο και η Βρετανία! Επομένως η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να σέβεται την υπογραφή της. Το ίδιο ισχύει και για την Βρετανία, παρόλη την ευθύνη και ενοχή που φέρει βαρέως η Εργατική Κυβέρνησή της το 1974 με τους Χάρολτ Γουίλσον πρωθυπουργό και Τζέιμς Κάλλαχαν Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Πέραν τούτου, η Βρετανία διατηρεί και τις πλέον σημαντικές στρατιωτικές της βάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία και για τις διευκολύνσεις που απολαμβάνει δεν έχει πληρώσει γρόσι από το 1965 υπό τύπο χορηγιών που είχε υποσχεθεί το 1960, με αφορμή τις τουρκικές απαιτήσεις να έχουν … μερίδιο οι Τ/κύπριοι…
Το ελάχιστον που οφείλει να προσφέρει η Βρετανία, είναι να δείχνει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον σεβασμό της προς αυτήν συμβάλλοντας συμβολικά τουλάχιστον την Ημέρα του εορτασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, 1ηΟκτωβρίου. Ακόμα θα έλεγα να παρευρίσκεται στην εξέδρα δίπλα από την κυπριακή ηγεσία και ο εκάστοτε Βρετανός ΄Υπατος Αρμοστής στην Λευκωσία. Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια δεν το απαιτήσαμε, μήπως τον προσκαλούν και αρνείται να παρευρεθεί;
Η Βρετανία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συγγραφή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και ειδικά του 541 του 1983 και 550 του 1984 του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκδόθηκαν επί πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, και που καλούν όλες τις χώρες του κόσμου να μην αναγνωρίζουν ή να βοηθούν με οιανδήποτε τρόπο την αποσχιστική ενέργεια του Ραούφ Ντενκτάς μετά την μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους του, έχει τεράστια υποχρέωση να συμβάλει με την παρουσία της στους εορτασμούς της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Μάλιστα, φέτος ήταν ιδιαίτερα αναγκαία η παρουσία τόσο Ελλάδας όσο και Βρετανίας καθώς η 3η«εγγυήτρια» έχει προχωρήσει σε νέες παραβιάσεις του κράτους που «εγγυήθηκαν» το 1960 αυτή τη φορά στην ΑΟΖ της ΚΔ…
Δυστυχώς απούσα η Βρετανία όλα αυτά τα χρόνια.
Τώρα ακούσαμε και το τελευταίο, ότι η φετινή έλευση των ελληνικών μαχητικών οφείλεται σε… παρέμβαση της κατοχικής Τουρκίας με το δουλοπρεπές, αν αληθεύει «Πέκει Εφέντιμ».
Εύστοχο το σχετικό άρθρο του συνάδελφου Λάζαρου Μαύρου στην «Σημερινή» 6.1.2019 « Ανεξεταστέος ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης…» στο οποίο έγραψε μεταξύ άλλων: «Ανεξεταστέα, με απροβίβαστο βαθμό, έμεινε στις πρώτες της εξετάσεις στο Κυπριακό, η εκλεγείσα από τον παρελθόντα Ιούλιο, ελλα-δική μας κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον απροβίβαστο τον πήρε την ημέρα που η Κυπριακή Δημοκρατία γιόρταζε τα 59χρονα της, με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση της 1ηςΟκτωβρίου στη Λευκωσία. Δεν έστειλε τα ελλα-δικά μας F-16, όταν εμψυχωτικό (και δηλωτικό των προθέσεων της) ρόλο, για τον οποίο τα έστελνε τα δύο προηγούμενα χρόνια η απελθούσα κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα, πάνω από τις παρελαύνουσες ένοπλες δυνάμεις της κυπριακής μας Εθνικής Φρουράς και της ελλα-δικής μας ΕΛΔΥΚ, στη λεωφόρο εκείνη της Λευκωσίας, που έχει το μέτωπο στραμμένο απέναντι στον σκλαβωμένο από τον τουρκικό Αττίλα Πενταδάκτυλο, τις νότιες πλαγιές του οποίου βρομίζουν επιδεικτικά και σαδιστικά η βδελυρή σημαία των κατακτητών και τα σοβινιστικά συνθήματα του τουρκικού επεκτατισμού…»
Του χρόνου λοιπόν με το καλό να επιστρέψουν τα ελλαδικά μαχητικά μαζί με τα βρετανικά από την βρετανική στρατιωτική βάση Ακρωτηρίου!
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 13/10/2019
https://www.onisilos.gr/?p=26381

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ