Σκάνδαλο μεγατόνων στην ελληνική μελισσοκομία που έχασε 17εκ. ευρώ από αδέξιους πολιτικούς χειρισμούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο με χρήματα που χάθηκαν για την μελισσοκομία έσκασε όπως ήταν αναμενόμενο. Ανευθυνότητα, ανικανότητα και τσαπατσουλιά σε όλο της το μεγαλείο.

Σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς δεν επιτρέπονται τέτοια κραυγαλέα λάθη, κι όμως έγιναν. Ανακοινώθηκαν τα ποσά που θα λάβει η Ελληνική Μελισσοκομία για την τριετία 2020, 2021 και 2022.
Για τα έτη αυτά η Ελληνική Μελισσοκομία θα εισπράξει 19.415.026.00 ευρώ, χρήματα που προέρχονται κατά 50% από την Ε.Ε και κατά 50% από τον Ελληνικό προϋπολογισμό.
Αντίστοιχα για το προηγούμενο πρόγραμμα τριετίας 2017, 2018 και 2019 είχε εισπράξει 21.795.000 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή μια άμεση απώλεια 2.380.000 ευρώ.
Ωστόσο η Ε.Ε ανακοίνωσε αύξηση κονδυλίων της τάξης του 70% για την Ευρωπαϊκή Μελισσοκομία, πράγμα που σημαίνει ότι για την νέα τριετία 2020, 2021 και 2022 η Ελληνική Μελισσοκομία έπρεπε να εισπράξει κανονικά, 37.051.000 ευρώ.
Ωστόσο ήρθε η πολιτική αθλιότητα και στέρησε τα χρήματα αυτά από τους Έλληνες Μελισσοκόμους.
Αυτό γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να στείλει διαφορετικά στοιχεία στην Ε.Ε για τα μελισσοσμήνη που κατέχει η χώρα βάση των οποίων βγαίνουν αυτά τα ποσά. Έτσι δεν ελήφθη υπόψιν ο αριθμός μελισσιών που υπάρχουν δηλωμένα στα μελισσοκομικά βιβλιάρια όλων των μελισσοκόμων, αλλά θεσπίστηκε νέος όρος ονόματι δήλωση διαχείμασης, που σημαίνει όχι πόσα κατέχεις αλλά πόσα ξεχειμωνιάζεις.
Από την δήλωση αυτή πολλοί μελισσοκόμοι θορυβήθηκαν ή και φοβήθηκαν ότι πίσω της κρύβεται κάποιο φορολογικό χαράτσι δεν την έκαναν και η χώρα απώλεσε στα χαρτιά σχεδόν τα μισά της μελίσσια και η Ελληνική Μελισσοκομία 17.636.000 ευρώ.
Μάλιστα από τις 18 Σεπτεμβρίου 2018 ήμασταν το μοναδικό ιστολόγιο της Ελλάδας που είχαμε επισημάνει το πρόβλημα, δείτε ΕΔΩ όταν διάφορα παπαγαλάκια του διαδικτύου έκαναν σημαία ότι τάχα έρχεται αύξηση του σχετικού ποσού κατά 10% για την νέα τριετία.
Δείτε πως μοιράζονταν η πίτα το 2017 και 2018:
pinakas melissokomia
Δείτε πως θα μοιραστεί πλέον η πίτα για την νέα τριετία και να φανταστεί κανείς ότι έπρεπε να έχουμε 17 εκατομμύρια ευρώ αύξηση, ή σχεδόν διπλασιασμό αυτών των ποσών. Αν δεν είναι οικονομικό σκάνδαλο αυτό τότε τι είναι;
Μπροστά του ωχριά το παλιό σκάνδαλο του Γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.
pinakas melissokomia1
Πρέπει να προσέξετε κάτι.
Όπως θα δείτε στον πίνακα τα ποσά που εισπράττουν οι μελισσοκόμοι για μετακίνηση μελισσιών και στήριξη νομαδικής μελισσοκομίας εκ πρώτης όψεως δεν μεταβάλλονται σημαντικά. Δεν είναι έτσι όμως.
Γιατί πετσοκόβονται τα ποσά για την αντιμετώπιση της βαρρόα και άλλων εχθρών από 800 χιλιάδες τον χρόνο πήγε στις 100 χιλιάδες τον χρόνο. Αυτά τα ποσά όπως και άλλα που μειώθηκαν επειδή δεν απορροφούνταν, ότι περίσσευε δίνονταν τελικά και αυτά για μετακίνηση και αντικατάσταση κυψελών.
Κάπως έτσι βλέπουμε να λείπει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο από αυτά που εισπράττουν ως επιδότηση οι μελισσοκόμοι για μετακινήσεις και αντικατάσταση κυψελών, που αυτό μεταφράζεται περίπου σε απώλεια 25% των ποσών που εισέπρατταν άμεσα ως ενισχύσεις.
Τέλος κάποτε πρέπει να τελειώσει και το αίσχος με το melinet, δεν γίνεται να πληρώνουμε 20 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για κάτι που δεν υπάρχει. Που είναι το melinet ποιος τα παίρνει αυτά τα χρήματα;
Πηγή: melissocosmos.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ