Ο Μακρόν ως ηγετική μορφή της Ευρώπης – Το όραμά του και η απάντηση στις ΗΠΑ #MSC2020

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε ο σταρ της ημέρας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Ο Γάλλος Πρόεδρος καταρχήν ήταν ο μόνος που εισέπραξε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα κατά την είσοδό του και πριν την έναρξη των δηλώσεών του, το οποίο έγινε θερμότερο μόλις άρχισε να μιλά και να στέκεται απέναντι στις εριστικές αμερικανικές θέσεις που παρουσιάστηκαν νωρίτερα.

Ο Μακρόν με το ξεκίνημα της παρέμβασής του έδειξε αντίθετος με τον Μάικ Πομπέο (ο οποίος πομπωδώς είπε ότι “η Δύση κερδίζει”), υποστηρίζοντας ότι η Δύση εξασθενεί και κάλεσε την Ευρώπη να διαμορφώσει τη δική της ανεξάρτητη στρατηγική για το (μετα-αμερικανικό) μέλλον της. “Μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει μια κάποια αδυναμία της Δύσης”…
Ωμή αμερικανική επίθεση στην Κίνα για Huawei και 5G και προειδοποιήσεις στην Ευρώπη! #MSC2020
“Νέες δυνάμεις δημιουργήθηκαν που δεν μοιράζονται τις αξίες μας, γι ‘αυτό χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική .. μια ευρωπαϊκή στρατηγική. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πολιτική, όχι μια διατλαντική πολιτική… Η Ευρώπη που έχω κατά νου είναι κυρίαρχη, ενωμένη και δημοκρατική… Νομίζω ότι πλησιάζουμε την ώρα της αλήθειας εδώ, δεν είναι το ίδιο με αυτό που θέλει η Αμερική. Χρειαζόμαστε κάποια ελευθερία δράσης στην Ευρώπη…”
«Η ευρωπαϊκή άμυνα δεν είναι εναντίον του ΝΑΤΟ ούτε εναλλακτική λύση στο ΝΑΤΟ… Δεν μπορούμε να είμαστε κατώτεροι συνεργάτες των Ηνωμένων Πολιτειών… Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της άμυνας για να προστατευθούμε, να γίνουμε καλύτεροι διατλαντικοί εταίροι και να αποκτήσουμε ελευθερία δράσης, προϋποθέσεις για μια εξωτερική πολιτική. Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ έχει δύο εγγενείς πυλώνες, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οπότε όταν μιλώ για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα, αυτό σημαίνει συμπληρωματική στην ενίσχυση της Διατλαντικής Συμμαχίας. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ και αυτό είναι απολύτως σαφές … Είμαστε πρόθυμοι να διεξαγάγουμε κοινές ασκήσεις, ο στόχος των οποίων είναι μια κοινή στρατηγική κουλτούρα … Δεν μπορούμε πάντα να πρέπει να εξαρτώμαστε από τις ΗΠΑ, πρέπει να σκεφτούμε με έναν ευρωπαϊκό τρόπο».
“Οι αξίες έχουν αλλάξει, χάνουμε τον πληθυσμό στην ΕΕ, αλλά ο αφρικανικός πληθυσμός εκρήγνυται. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική που θα μας επιτρέπει να μας βλέπουν ως κυρίαρχους, δημοκρατικούς και να ενεργούμε σαν ένα. Η Ευρωζώνη είναι κυρίαρχη… Η πολιτική έναντι της Ρωσίας πρέπει να είναι ευρωπαϊκή, δεν μπορεί να είναι μόνο μια διατλαντική πολιτική… Οι Ευρωπαίοι αμφισβητούν τη δημοκρατία. Δεν είμαι απογοητευμένος, είμαι ανυπόμονος.”
«Δεν είμαι τρελός – ξέρω τι κάνει η Ρωσία. Η δική μου εκστρατεία υπέστη επιθέσεις στον κυβερνοχώρο – και ξέρουμε από πού προήλθαν. Χρειαζόμαστε όμως μια καλύτερη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό προσπαθώ να αναπτύξω. Ναι, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τη Ρωσία. Αλλά εμείς, στην Ευρώπη, μοιραζόμαστε τον ίδιο γεωγραφικό χώρο με τη Ρωσία. Δεν έχουμε ενδιάμεσο ωκεανό. Γι ‘αυτό πρέπει να κάνουμε βήματα προσέγγισης. “Δεν είμαι υπέρ της Ρωσίας, δεν είμαι κατά της Ρωσίας, είμαι υπέρ της Ευρώπης!”.
“Ποιες είναι οι επιλογές της Ρωσίας για τα επόμενα 20 χρόνια; Να μείνει μόνη της; “Non”
Να συμμαχήσει με την Κίνα; “Δεν θα έχει διάρκεια”
Δτενότερη συνεργασία με την Ευρώπη; “Oui”!
“Αυτή είναι η Ευρώπη που θα ήθελα να δω: μια Ευρώπη που μπορεί να προστατεύσει τη βάση της κυριαρχίας της, μια Ευρώπη που έχει περισσότερη ζωτικότητα και μια Ευρώπη που είναι ενθουσιώδης για το μέλλον της”.
Τα βασικά μηνύματα της σημερινής προσέγγισης των πρωταγωνιστών στο Μόναχο είναι τα εξής:
– Στόλτενμπεργκ (NATO): δεν φεύγουμε από το Αφγανιστάν (αλλά μειώνουμε την παρουσία μας)
– Pompeo (ΗΠΑ): η Δύση κερδίζει
– Esper (ΗΠΑ): δεν θέλουμε να έρθουμε σε σύγκρουση με την Κίνα (αλλά προετοιμαζόμαστε γι ‘αυτό)
– Macron (Γαλλία): Η Δύση είναι αδύναμη και η απάντηση είναι μια κυρίαρχη Ευρώπη
Ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση
Οι Pompeo και Esper έκαναν μεγάλες ομιλίες, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο για ερωτήσεις.
Ο Macron ακολούθησε τη μορφή συνομιλίας και πολλές Q&A.
.
https://twitter.com/DrAndreasNick/status/1228618796161732608

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ