COVID-19: Παρά ένα 100 τα ελληνικά κρούσματα, αναβολές στα χειρουργεία, πανδημία κήρυξε ο ΠΟΥ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοίνωση 10 νέων κρουσμάτων SARS-CoV-2 από το Υπουργείο Υγείας -Στα χειρουργεία θα καλύπτονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά -2.000 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας – ΠΟΥ: “Το COVID-19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία”

Ανακοινώνονται 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται πλέον σε 99, από τους οποίους 95 είναι ελληνικής καταγωγής και 4 ξένης υπηκοότητας.
Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 29 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη, 68 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.
Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη.
Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό
Προσαρμογή προγράμματος χειρουργείων – Αναβολή απογευματινών ιατρείων
Λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, το πρόγραμμα των χειρουργείων προσαρμόζεται άμεσα, μέχρι νεοτέρας, και θα καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν.
Επίσης, αναβάλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων, μέχρι νεοτέρας.
2.000 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας
Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του συστήματος υγείας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει άμεσα στην πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.
Οι 1.500 θέσεις αφορούν νοσηλευτές και οι 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.α.)
Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διετούς διάρκειας.
Η υποβολή των αιτήσεων για τις συγκεκριμένες θέσεις, θα γίνεται μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020, στην ηλεκτρονική διεύθυνση loipoepikouriko.moh.gov.gr
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: “Πανδημία”
.
https://twitter.com/WHO/status/1237777021742338049
.
Η ενημέρωση του Dr.Tedros:
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των περιπτώσεων του COVID-19 εκτός Κίνας έχει αυξηθεί 13 φορές και ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί έχει τριπλασιαστεί.
Υπάρχουν τώρα περισσότερες από 118.000 περιπτώσεις σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Χιλιάδες περισσότεροι αγωνίζονται για τη ζωή τους στα νοσοκομεία.
Τις ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, αναμένουμε να δούμε τον αριθμό των περιπτώσεων, τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των χωρών που θα πληγούν ακόμα υψηλότερα.
Ο ΠΟΥ αξιολογεί αυτή την εκδήλωση όλο το εικοσιτετράωρο και ανησυχούμε βαθύτατα τόσο για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και τη σοβαρότητα όσο και για τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας.
Ως εκ τούτου, εκτιμήσαμε ότι το COVID-19 μπορεί να χαρακτηριστεί ως πανδημία.
Η πανδημία δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται ελαφρώς ή απρόσεκτα. Είναι μια λέξη που, αν γίνει κακή χρήση, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη αποδοχή ότι ο αγώνας έχει τελειώσει, οδηγώντας σε περιττό πόνο και θάνατο.
Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή που θέτει ο ιός αυτός. Δεν αλλάζει τι κάνει ο ΠΟΥ και δεν αλλάζει τι πρέπει να κάνουν οι χώρες.
Ποτέ δεν έχουμε δει μια πανδημία που προκάλεσε ένας κορωναϊός. Αυτή είναι η πρώτη πανδημία που προκαλείται από έναν κοροναϊό.
Και δεν έχουμε δει ποτέ μια πανδημία που να μπορεί να ελεγχθεί ταυτόχρονα. Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε πλήρη κατάσταση απόκρισης από τότε που ειδοποιηθήκαμε για τις πρώτες περιπτώσεις.
Και καλούμε καθημερινά τις χώρες να αναλάβουν επείγουσα και επιθετική δράση. Έχουμε χτυπήσει το κουδούνι συναγερμού δυνατά και καθαρά.
Όπως είπα τη Δευτέρα, απλώς εξετάζοντας τον αριθμό των υποθέσεων και τον αριθμό των χωρών που πλήττονται δεν είναι ολόκληρη η ιστορία.
Από τις 118.000 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παγκοσμίως σε 114 χώρες, περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων βρίσκονται σε τέσσερις μόνο χώρες και δύο από αυτές – η Κίνα και η Δημοκρατία της Κορέας – έχουν σημαντικά μειούμενες επιδημίες.
81 χώρες δεν έχουν αναφέρει περιπτώσεις και 57 χώρες έχουν αναφέρει 10 περιπτώσεις ή λιγότερες.
Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό τόσο δυνατά, ούτε αρκετά ξεκάθαρα ή αρκετά συχνά: όλες οι χώρες μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας.
Αν οι χώρες ανιχνεύσουν, δοκιμάσουν, θεραπεύσουν, απομονώσουν, ανιχνεύσουν και κινητοποιήσουν τους ανθρώπους τους, εκείνες που έχουν μια χούφτα περιπτώσεις μπορούν να αποτρέψουν αυτές τις περιπτώσεις να γίνουν συστάδες και αυτές οι ομάδες να γίνουν κοινοτική μετάδοση.
Ακόμη και οι χώρες με κοινοτική μετάδοση ή μεγάλες συστάδες μπορούν να μετατρέψουν την παλίρροια σε αυτόν τον ιό. Πολλές χώρες έχουν αποδείξει ότι ο ιός αυτός μπορεί να κατασταλεί και να ελεγχθεί.
Ορισμός Κρούσματος – Νέος Κορωνοιός SARS-CoV-2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ