Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η κυβερνητική απόφαση για τις κλειστές Εκκλησίες ανήμερα των Θεοφανίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παραβίαση της χρηστής διοίκησης από την κυβέρνηση καταγγέλλουν οι ιεράρχες

Κυριολεκτικά κατόπιν εορτής των Θεοφανίων, θα συγκληθεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για να κρίνει την κυβερνητική απόφαση για λειτουργία των εκκλησιών χωρίς τη συμμετοχή πιστών.
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα εξεταστούν δύο αιτήσεις ακυρώσεως που κατέθεσαν η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις κατά των μέτρων της κυβέρνησης για τη μη συμμετοχή  πιστών στην χθεσινή λειτουργία των Φώτων.
Οι δύο αιτήσεις θα εξεταστούν ετεροχρονισμένα, καθώς κατατέθηκαν ηλεκτρονικά το βράδυ της παραμονής των Θεοφανίων και ενώ είχε κλείσει η γραμματεία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Λόγω της χθεσινής αργίας, παρελήφθησαν μόλις σήμερα από τους αρμόδιους υπαλλήλους και παραδόθησαν στην πρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ η οποία τα εισήγαγε στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.

Παραβίαση της χρηστής διοίκησης από την κυβέρνηση καταγγέλλουν οι ιεράρχες
Στις αιτήσεις ακυρώσεως οι ιεράρχες υποστηρίζουν πως παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες.
Καταγγέλλουν δε ότι η από 2-1-2121 Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την COVID-19, εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.
Όπως αναφέρεται στις αιτήσεις, η ΚΥΑ είναι «απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η  επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα,  όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις  επισκέψεις και  τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων».
Η Εκκλησία της Ελλάδος επισημαίνει πως η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.
Όπως αναφέρεται στο δικόγραφο, είναι μη αναγκαία και απρόσφορη σε μια δημοκρατική κοινωνία, η κατάργηση μετά την 3η Ιανουαρίου 2021   της  συμμετοχής στην λατρεία κατά τα Θεοφάνεια, η οποία μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο, κ.λπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ