Τα εθνικά δίκαια προστατεύθηκαν μόνο με το ξίφος. Ακόμα και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνική απραξία αποθρασύνει την Τουρκία!

Προκλητικές υπερπτήσεις, με εμπλοκές στο Αιγαίο, την ώρα της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρέσβη. Αυτό καταδεικνύει αυτό που έχει αποδείξει ιστορία εδώ κι αιώνες. Τα εθνικά μας δίκια να προστατεύεις μόνο με το σπαθί. Ακόμα και εάν βρίσκεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλίμονο να έχεις μόνο μολύβι και να μην κρατάς σπαθί. Εάν πηγαίνεις χωρίς ξίφος, τότε θα υπογράψεις συνθηκολόγηση ηττημένου, ακόμα κι αν δεν έχεις ηττηθεί σε πόλεμο.

Τη στιγμή που τουρκικά αεροπλάνα πετούν πάνω από ελληνικό έδαφος, η Τουρκία εγείρει με κάθε επισημότητα αξιώσεις στη Θράκη, βγάζει NAVTEX στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην Κύπρο προωθείται η λύση των δύο κρατών για να αναγκαστούν σε ταπεινωτική συμφωνία οι Ελληνοκύπριοι, η ελληνική διπλωματία συνεχίζει την τακτική του στρουθοκαμηλισμού, κάνοντας ότι δεν βλέπει να συμβαίνει και τίποτε το σημαντικό και απλώς ζητά να… πέσουν οι τόνοι.
Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε χθες και ο Νίκος Δένδιας στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρέσβη, καθώς -όπως διπλωματικές πηγές τόνισαν- επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει αποχή από προκλητικές ενέργειες. Μάλιστα, έκανε και ειδική επισήμανση στο γεγονός ότι ανακοινώσεις σχετικά με τα διαμειφθέντα κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που κατηγόρησε με περίσσιο θράσος την Ελλάδα για παραβίαση δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός εποικοδομητικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρέσβης δεν χρειάστηκε να ρωτήσει τον Νίκο Δένδια «αλλιώς τι θα κάνετε;», αφού η Τουρκία, βλέποντας τόσο την ελληνική απραξία όσο και τα χάδια της Ε.Ε., κλιμακώνει τις προκλήσεις.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι επέλεξε να προβεί για ακόμα μια φορά σε υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, στέλνοντας οπλισμένα F-16 να πετάξουν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι την ημέρα της συνάντησης αυτής. Κίνηση που είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν και δύο εμπλοκές, αφού τα ελληνικά αεροσκάφη σηκώθηκαν για ακόμα μια φορά για να αναχαιτίσουν τους προκλητικούς Τούρκους πιλότους. Συνολικά μόνον χθες είχαμε 34 παραβιάσεις και 4 παραβιάσεις που ανέβασαν το θερμόμετρο στους ουρανούς του Αιγαίου.
Είναι σαφές ότι επρόκειτο για ένα μήνυμα για τις αξιώσεις της Αγκυρας, όχι μόνον όσον αφορά τα όρια του εναέριου εθνικού μας χώρου, αλλά για το ίδιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς νησιών του Αιγαίου.
Ακόμα όμως και με αυτή την κλιμάκωση, η ελληνική πλευρά δεν θέτει ζήτημα ακύρωσης -μέχρις στιγμής τουλάχιστον- της επίσκεψης Δένδια στην Αγκυρα στις 14 Απριλίου, αλλά συνεχίζει μονότονα να παρακαλεί τους Τούρκους να… αλλάξουν συμπεριφορά. Το κάνει αυτό, προφανώς, ακολουθώντας τις γερμανικές οδηγίες, που σκοπό έχουν να κρατήσουν ικανοποιημένο τον Ταγίπ Ερντογάν. Αναρωτιέται κανείς πόση υπομονή θα χρειαστεί να κάνει αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά.
Πάντως, όπως απέδειξε η πρόσφατη ιστορία, μέχρι τον Ιούνιο η Τουρκία θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο θα αρκεί ένα… νεύμα του «σουλτάνου» για να τρέξουν τόσο η χώρα μας όσο και η Ε.Ε. να του προσφέρουν ακόμα ένα συγχωροχάρτι με τη μορφή της «θετικής ατζέντας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ