Ο Ράμα έβγαλε τον Σκεντέρμπεη από το γραφείο του όταν ήρθε ο Ερντογάν

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τράβηξε τη μέγιστη προσοχή όχι για τα μηνύματα που μετέφερε, αλλά για την υποτέλεια που του έδειξαν από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό της επί αρκετών ωρών παραμονής του στην Αλβανία, γράφει η αλβανική Bold News.

5EB1E6EA D939 46AF 8DCA A7F8AD4D6BB3

Ο Ερντογάν δεν εμφανίστηκε απλώς ως Πρόεδρος, ούτε ως Σουλτάνος, αλλά ως πολιτικός μέντορας του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος δεν κράτησε μόνο τους επαίνους, που μπορούν να ειπωθούν μπροστά σε κάποιον, αλλά και τον θαυμασμό που τρέφει για το μοντέλο που αντιπροσωπεύει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Όλος ο σεβασμός που έδειχνε στον Ερντογάν δικαιολογούνταν από το γεγονός ότι η Τουρκία είχε κατασκευάσει 520 διαμερίσματα αξίας 42 εκατομμυρίων ευρώ, ότι κράτησε τα σύνορα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα έκλεισε η ΕΕ, ή άλλη βοήθεια που ήρθε στην Αλβανία υπό τις οδηγίες του Ερντογάν από την Τουρκία.

Ίσως, οποιαδήποτε ευγνωμοσύνη ή ταπεινοφροσύνη προς τον Ερντογάν θα ήταν αποδεκτή, καθώς αν ο πρωθυπουργός Ράμα, που εμφανίστηκε χθες ως βεζίρης διορισμένος από την «Υψηλή Πύλη» και η Αλβανία αντιμετωπίστηκε ως «βιλαέτι», θα έδειχνε το ίδιο στον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, εγγυήθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ βοήθεια προς την Αλβανία.

Ίσως για τον Έντι Ράμα αυτά τα 100 εκατομμύρια της ΕΕ να μην έχουν την αξία αυτών των 520 διαμερισμάτων, παρόλο που η αξία είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη.

 Μάλιστα, ο βεζίρης του Σουλτάνου συνέδεσε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη με το γεγονός ότι «όταν ο Τούρκος Πρόεδρος λέει «ΝΑΙ» παραμένει «ΝΑΙ» και όταν υπόσχεται κάτι το κάνει».

Μια παροιμία λέει «η γλώσσα πάει εκεί που πονάει το δόντι» και σε αυτή την περίπτωση, ο Ράμα δεν μπορεί να καταπιεί το γεγονός ότι η ΕΕ έχει άλλες αξίες από αυτές που έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός και που ξεκινούν από την οικοδόμηση κράτους δικαίου, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ιδιοκτησίας, ακόμη και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Ο Ράμα είναι πολύ πιο κοντά στο μοντέλο Ερντογάν προς αυτές τις κατευθύνσεις και αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο πώς συμπεριφέρονται ο Σουλτάνος ​​και ο βεζίρης σε σχέση με κάποια θεμελιώδη δικαιώματα.

Πέρα από τις τελετές που διοργανώθηκαν χθες, καθώς οι αλβανικές αρχές δεν είχαν προηγουμένως προσφέρει κανέναν Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό, η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αλβανία σηματοδότησε μια λεπτή στιγμή, αυτή της αγνόησης όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και των θρησκευτικών θεσμών, στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Μουσουλμανική Κοινότητα Αλβανίας – KMSH.

Δεν έχει συμβεί ποτέ σε επισκέψεις υψηλού επιπέδου ο επισκέπτης, ανεξάρτητα από τη θέση ή το κράτος που εκπροσωπεί, να μην αφιερώνει ούτε 5 λεπτά στην αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από το ποιος τον εκπροσωπεί. Ο Ερντογάν το έχει καταστήσει σαφές, όχι μόνο τώρα που ήρθε, αλλά και σε προηγούμενες επισκέψεις του.

Είναι ο πρώτος Πρόεδρος μιας χώρας που δεν διστάζει να παρέμβει σε εκλογές υπέρ ενός κόμματος, παρά το γεγονός ότι στις δημόσιες ομιλίες δίνεται μεγαλύτερη σημασία στη θέση της αδελφοσύνης μεταξύ των δύο λαών ή ότι οι Αλβανοί έχουν τουρκικό αίμα.

 Πρόκειται για δηλώσεις που κάποιες στιγμές αναφέρθηκαν στον Ερντογάν, ο οποίος αργότερα έδειξε «γενναιοδωρία» προσφέροντας βοήθεια εκ μέρους του τουρκικού λαού στον αλβανικό αδελφό λαό.

Αν δούμε το ιστορικό των επισκέψεων του Ερντογάν στην Αλβανία, ως Πρωθυπουργός ή Πρόεδρος, είχε ξεκάθαρα μια φιλοαριστερή προσέγγιση.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2005, λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, ο Ερντογάν θα ερχόταν στην Αλβανία ως Πρωθυπουργός και θα λάμβανε συμβόλαιο από τον Αλβανό ομόλογό του, Φάτος Νάνο, για να αγοράσει την Albtelecom από μια τουρκική εταιρεία.

Και για να αντισταθμίσει την «τιμή» σε μια αριστερή κυβέρνηση, ο Ερντογάν δεν συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη συνάντηση με την τότε υπό την ηγεσία του Μπερίσα αντιπολίτευση.

Ο τελευταίος δεν δίστασε να μποϊκοτάρει τη Συνέλευση και εκείνη την ώρα ο μόνος εκπρόσωπος που οδήγησε στην αίθουσα όπου μίλησε ο Ερντογάν ως πρωθυπουργός ήταν ο Μπέσνικ Μουσταφάι.

Τρία χρόνια αργότερα, στις 26 Μαρτίου 2008, ο Ερντογάν θα επέστρεφε στην Αλβανία, όπου θα έβρισκε πρωθυπουργό τον Σαλί Μπερίσα, ο οποίος είχε «ξεχάσει» την εκλογική υπόσχεση να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση της Albtelecom από τους Τούρκους.

Ο Ερντογάν έγινε και πάλι δεκτός με τιμές, του επιφυλάχθηκε τελετή στο Παλάτι των Ταξιαρχιών, όπου σημειώθηκε ένα μικρό επεισόδιο, το οποίο δεν αναφέρθηκε ποτέ από τα ΜΜΕ.

Και στην ίδια επίσκεψη, ο σημερινός σουλτάνος ​​της Τουρκίας θα συναντούσε και τον Έντι Ράμα, ο οποίος τότε ηγείτο του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ήταν Δήμαρχος Τιράνων.

Ακόμη και στην επίσημη ανακοίνωση για τη συνάντηση Ερντογάν-Ράμα το 2008 ειπώθηκε «Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που δόθηκε για την ευκαιρία να συναντήσει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Έντι Ράμα. Ο κ. Ερντογάν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της SPA κ. Ράμα για τη δέσμευση της Τουρκίας να ασκήσει πίεση στην Ισλαμική Διάσκεψη για την αναγνώριση από πολλές χώρες του ανεξάρτητου κράτους του Κοσσυφοπεδίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα αναγνωριστεί από άλλες χώρες. .

 Ο Πρωθυπουργός (τότε) Ερντογάν εξήρε το έργο και τις αλλαγές που έγιναν στα Τίρανα και τη δημοτικότητα που απολαμβάνει ο κ. Ράμα χάρη στο αξιέπαινο έργο του που εξελέγη για τρίτη θητεία Δήμαρχος της Πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος – SP εξήρε επίσης την παρουσία των τουρκικών επιχειρήσεων στην Αλβανία, αναδεικνύοντας την ιδιωτική επιχείρηση ως μια ποιοτική επιχείρηση που ανταποκρίνεται στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης της Αλβανίας.

Έτσι, σε αντίθεση με το 2005 που απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης τότε, το 2008, ο Ερντογάν είχε επιφυλάξει συνάντηση στον Ράμα, όχι μόνο με την ιδιότητα του δημάρχου των Τιράνων, αλλά και του αρχηγού του SP. .

Χρόνια αργότερα, ο Ερντογάν θα ενίσχυε την υποστήριξή του στον Ράμα, μεταξύ άλλων το 2013, παίζοντας με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και χρησιμοποιώντας την επιρροή ορισμένων ανθρώπων που συνδέονται με θρησκευτικές κοινότητες για να εξασφαλίσει ψήφους υπέρ της αριστεράς.

Και παρά την αγάπη που έδειξε ο Ράμα ως Πρωθυπουργός στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την εξαιρετική υποστήριξη που του έδωσε η Γερμανία σε κάθε διάσταση, σε λιγότερο από δύο χρόνια, ο Έντι Ράμα, ίσως συνειδητοποίησε ή του είπαν, ότι πέρα ​​από ορισμένες αξίες δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, ότι πέρασαν τη θητεία του Πρωθυπουργού ή ότι δεν θα μπορούσε να πει κανείς ψέματα στην Ενωμένη Ευρώπη, από το ύψος του πολιτικού ηγέτη.

Και ο Ράμα από εκείνη τη στιγμή άλλαξε τελείως πορεία!

Από τον αναδυόμενο θιασώτη των αξιών που αντιπροσωπεύει ο άξονας Βερολίνο-Παρίσι-Βρυξέλλες, έχτισε μια ιδιαίτερη φιλία με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς  και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την τελευταία παρέμβαση στις εκλογές στην Αλβανία, ο Ερντογάν έκανε λίγους μήνες πριν τις 25 Απριλίου 2021, όταν χωρίς να πει λέξη στον Έντι Ράμα, ξεκίνησε την κατασκευή και τελείωσε το νοσοκομείο του Φίερ, που περήφανα λέει ότι χτίστηκε σε 68 μέρες και ήταν σαν δώρο εν ειρήνη, με εκλογικό αποτέλεσμα, δεδομένου του γεγονότος ότι στην Αλβανία οι ψήφοι αγοράζονται ακόμη και με ένα σακουλάκι αλεύρι.

Και μετά το νοσοκομείο που χτίστηκε στο Φίερ, την τρίτη θητεία του Έντι Ράμα ως πρωθυπουργός, ο Ερντογάν έρχεται στην Αλβανία στις 17 Ιανουαρίου, την ημέρα του θανάτου του Αλβανού εθνικού ήρωα και υπερασπιστή του Χριστιανισμού, αναγκάζοντας τον Έντι Ράμα να κρύψει τις προτομές του Σκεντέρμπεη από το γραφείο του, όπως και ο Φάτος Νάνο, στην πρώτη επίσκεψη του σημερινού Σουλτάνου στην Αλβανία.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην τελετή εγκαινίων του τζαμιού  Ετ’ Χεμ Μπέη, στο κέντρο των Τιράνων, κρύβονται οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Κοινότητας Αλβανίας,  το χειρότερο ακόμη και οι προσευχές γίνονται στα τούρκικα, καθώς ένας ανώτερος Τούρκος κληρικός στεκόταν δίπλα στον Ερντογάν. ….

Έτσι, ο Έντι Ράμα, ίσως όχι με τη θέλησή του, δεν εμφανίστηκε ως Πρωθυπουργός μιας κυρίαρχης χώρας, της οποίας οι πρόγονοι ήταν 500 χρόνια υπό τον τουρκικό ζυγό, αλλά ως βεζίρης διορισμένος από τον Σουλτάνο και διοικεί ένα βιλαέτι υπό την αιγίδα της Υψηλής Πύλης.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης για την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία

Όταν ο Γάλλος Προέδρος Emmanuel Macron επισκέφθηκε την Κύπρο στις 23 Απριλίου 2026 είχαμε αναφερθεί δημόσια, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης τύπου, στην πολυεπίπεδη στρατηγική...

Πως ναυάγησε το αρχικό σχέδιο των ΗΠΑ – Ισραήλ που προέβλεπε αλλαγή ηγεσίας στο ΙΡΑΝ

Έχει ξανά ειπωθεί πως το αρχικό σχέδιο των ΗΠΑ με το Ισραήλ που προέβλεπε αλλαγή ηγεσίας στο ΙΡΑΝτρεις ημέρες μετά την εξόντωση της ολιγαρχίας...

Παγκόσμιος τρόμος από τον σεισμό Μαμούθ 7,8 ρίχτερ στις Φιλιππινες – Δεκάδες νεκροί

Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό μαμούθ των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε τις Φιλιππίνες σήμερα...

Τουρκία: Ο υπουργός των Εσωτερικών θέλει να αναλάβει Νομάρχης στην Ιερουσαλήμ επειδή, όπως λέει, η γη εκεί είχε κατακτηθεί από Οθωμανούς

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη μετέδωσε αποσπάσματα από ομιλίες Τούρκων που επεκτείνουν την Τουρκία όπου οι ίδιοι θέλουν! Και όπως οι ίδιοι ορέγονται....

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στοχοποίησε ένα πετροχημικό εργοστάσιο στο νοτιοδυτικό Ιράν

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα πετροχημικό εργοστάσιο στη χώρα υπέστη ζημιές σε επίθεση σήμερα το πρωί και ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι στόχευσε...

Η πλήρης αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε τον Ντόναλντ Τραμπ να φύγει έξαλλος από τη συνέντευξή του με την Κρίστιν Γουέλκερ

Εδώ είναι η πλήρης αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε τον Ντόναλντ Τραμπ να φύγει έξαλλος από τη συνέντευξή του με την Κρίστιν Γουέλκερ.

Πόλεμος Ιράν: Τέλος λοιπόν δεν φαίνεται να έρχεται και φήμες θέλουν τον Τραμπ να βρίσκεται δυσκολευόμενος μεταξύ Ισραήλ και Ερντογάν

Στον Περσικό Κόλπο και συγκεκριμένα στην ατέρμονη διαμάχη μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ όποιος αντιλαμβάνεται το τι να συμβαίνει αυτή την στιγμή, δεν θα προέρχεται από...

Αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ για την επίθεση στη Βηρυτό

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως «απάντηση» στα σημερινά ισραηλινά πλήγματα κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό Σειρήνες ηχούν σε όλο...

Σοβαρότατη αποκάλυψη από την Τέλεγκραφ προκαλεί νέο κύμα οργής στη Βρετανία

Σοβαρότατη αποκάλυψη από την Τέλεγκραφ προκαλεί νέο κύμα οργής στη Βρετανία Η «αντιρατσιστική» πολιτική που άφησε ελεύθερο δολοφόνοΣτις 13 Ιουνίου 2023, ο Valdo Calocane, ένας...

Χαμός με τον Ντόναλντ Τραμπ: Έφυγε απο συνέντευξη με την Kristen Welker λέγοντας της ότι είναι ψεύτρα και διεφθαρμένη

Ο Trump κόβει απότομα τη συνέντευξη, την κοιτάζει στα μάτια, την αποκαλεί ψεύτρα («You’re crooked») και φεύγει θυμωμένος «Οι εκλογές σε αυτή τη χώρα είναι...

Γαλλία και Κύπρος θα υπογράψουν τη Δευτέρα αμυντική συμφωνία

Γαλλία και Κύπρος θα υπογράψουν τη Δευτέρα αμυντική συμφωνία που επιτρέπει στο Παρίσι να σταθμεύσει στρατεύματα στην μαρτυρική Μεγαλόνησο, σύμφωνα με το Politico.Είθε και...

Ηχηρο μήνυμα από τον Ισραέλ Κατς στην Τουρκία: Η Ιερουσαλήμ δεν είναι η Κωνσταντινούπολη και το Κράτος του Ισραήλ δεν είναι μια καταρρέουσα Σταυροφορική...

Σε ανάρτηση του ο ισραηλινός υπουργός αναφέρει: Προς τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών, που ονειρεύεται να διαχειρίζεται την Ιερουσαλήμ και εκτοξεύει απειλές, του λέω τα εξής:Η...

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά πυραύλων εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Κουβέιτ και στο Μπαχρέιν

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται σε πολλαπλά μέτωπα, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και αποκλιμάκωση...

Ποιοι εμπόδισαν μαζική επιχείρηση της Μοσάντ και των ΗΠΑ για την ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν

Η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post» αποκάλυψε τον «λόγο» πίσω από τη χρήση του «δικαίου βέτο» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά μιας κουρδικής...

Έντι Ράμα: «Αν δεν ήταν ο Τζάρεντ Κούσνερ, κανείς δεν θα νοιαζόταν για το περιβάλλον!»

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα απέρριψε την αυξανόμενη αντίδραση κατά του σχεδιαζόμενου έργου πολυτελούς τουρισμού στο νησί  Σάσων/Σαζάν, υποστηρίζοντας ότι οι διαμαρτυρίες είχαν...

Στην αναδίπλωση του νεοοθωμανικού αφηγήματος και της θεωρίας περί «ζωτικού χώρου» προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Στην αναδίπλωση του νεοοθωμανικού αφηγήματος και της θεωρίας περί «ζωτικού χώρου» προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι η πολιτική και πνευματική επιρροή της Τουρκίας...

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Μολδαβίας και ΗΠΑ

Η Δημοκρατία της Μολδαβίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας που θα επιτρέψει την ανάπτυξη κοινών έργων στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης...

Πακιστανός αξιωματούχος μεταφέρει μήνυμα υψηλού πολιτικού και στρατιωτικού επιπέδου στο Ιράν

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Μόχσιν Νάκβι, βρίσκεται στην Τεχεράνη, μεταφέροντας μηνύματα υψηλού πολιτικού και στρατιωτικού...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στη Βουλγαρία να μην φορολογούνται όλοι οι πολίτες με τον ίδιο φόρο

Η σύσταση αποτελεί μέρος της έκθεσης των Βρυξελλών αυτής της εβδομάδας, μετά την οποία κατέστη σαφές ότι η Επιτροπή σκοπεύει να κινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος...

Γαλλία: Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών η Μπερναντέτ Σιράκ

Η Μπερναντέτ Σιράκ, χήρα του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ πέθανε το βράδυ της Παρασκευής (05/06) σε ηλικία 93 ετών, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ