Συνέντευξη με τον κοινοτάρχη του Φυλακίου Έβρου Χρήστο Τυρμπάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυλάκιο Έβρου – προβλήματα – παράνομοι μετανάστες: Ο κοινοτάρχης μιλάει για όλα, αποκλειστικά στον Γιώργο Βενετσάνο

Έξω από την Αθήνα συμβαίνουν σημεία και τέρατα, η μαρτυρία του κοινοτάρχη του φυλακίου στον Έβρο τον κ. Τυρμπάκη Χρήστο είναι χαρακτηριστική για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και πως τους βλέπει η ελληνική πολιτεία. Μάλιστα είναι τέτοια η κατάσταση, που πολλοί από εμάς ίσως να τα διαβάσουμε για πρώτη φορά.

Κύριε κοινοτάρχη, πως είναι η περιοχής σας από πληθυσμό;          

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το δημογραφικό, η περιοχή του Έβρου ειδικά από Διδυμότειχο και πάνω είναι σε καθεστώς πληθυσμιακήςερημοποίησης. Πρέπει οπωσδήποτε ο τόπος να μπολιαστεί με νέο αίμα Ελλήνων για πολλούς και ευνόητους λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στον Δήμο Τριγώνου υπάρχουν 17 χωριά και μόνο ένα σχολείο στα Δίκαια και αυτό προβληματικό. Σκεφθείτεμόνο ότι ακόμη και οι συνταξιούχοι μας πάνε να ζήσουνστην Βουλγαρία, γιατί εδώ η ζωή με τα λίγα χρήματαπου παίρνουν είναι αβίωτη.

Γεωργικές εκτάσεις από όσο γνωρίζω υπάρχουν,επιχειρήσατε να αλλάξετε καλλιέργειες οι οποίες να είναι πιο προσοδοφόρες;                                      

 Όντως η περιοχή μας διαθέτειγεωργικές εκτάσεις, οι οποίες όμως είναι ασύμφορεςπρος εκμετάλλευση. Επιχείρησαν με ειδικές καλλιέργειεςσπαραγγιού και πατάτας και στην μια περίπτωσηχτυπήθηκαν στις τιμές από τις εισαγωγές της Ολλανδίαςκαι στην δεύτερη περίπτωση από της Αίγυπτου, αποτέλεσμα; Όσοι νέοι δουλεύαν τα χωράφια έφυγανστο εξωτερικό για καλύτερη τύχη, μια και εδώ πήγαιναναπό το κακό στο χειρότερο και όσοι έχουν μείνει,νοικιάζουν τεράστιες εκτάσεις στην γειτονικήΒουλγαρία, από οπού ότι παράγουν έχει το μισό κόστοςαπό ότι στην Ελλάδα.

Η περιοχή σας είναι γνωστή για την φέτα Έβρου, τελευταία όμως δεν εντοπίζεται εύκολα στην αγορά,μήπως γνωρίζεται γιατί;

Πιθανόν να οφείλεταιστο ότι έκλεισαν μονάδες που την παρήγαγαν, εξ αιτίαςτης έλλειψης κτηνοτροφίας, που είναι απόρροια της λειψανδρίας.

Η πολιτεία όπως μου είπατε περί άλλων τυρβάζει σε σχέση με τα αγροτικά στην περιοχή σας, έχετε σκεφθεί η ΤΑ ή η Περιφέρεια, με δικές τους πρωτοβουλίες να προσκαλέσει νέους ανθρώπους, που θέλουν να απασχοληθούν με καλλιέργειες πέρα και έξω από τις συνηθισμένες ή ακόμη να προχωρήσετεκαι σε πειραματικές σε συνεργασία με τα αρμόδια ΤΕΙ;

                                                                                                                                               Θα ήταν μια εξαιρετικά καλή και τολμώ να πω εθνική λύση, η οποίαθα ενίσχυε με νέους ανθρώπους την περιοχή μας.Δυστυχώς η της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορούναπό μόνοι τους, χρειάζεται και η επικούρειά του κρατικού μηχανισμού αλλά…

Ακούσαμε στις ειδήσεις ότι οι κάτοικοι στην περιοχήσας ξεσηκωθήκαν για την δομή παράνομωνμεταναστών και προσφύγων. Ενοχλούν τόσο πολλή ή υποπτευόσαστε άλλους λόγους, που σας κάνουν να αντιδράτε τόσο έντονα;

Εκείνο το οποίο βλέπουμε είναι ότι μας οδηγούνσταδιακά, α) να γίνει το πέταλο του Έβρου αποθήκηταλαιπωρημένων ψυχών, β) οδηγούμαστε με μαθηματικήακρίβεια σε αντικατάσταση του ντόπιου πληθυσμού, γ) όλη η περιοχή πάει να μεταβληθεί σε γκρίζα ζώνη.

Βλέπουμε στις ειδήσεις να σηκώνονται πανάκριβοι φράχτες για να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση. Καλυτέρα όμως να μας τα πείτε από πρώτο χέρι εσείς που τα ζείτε.

Παρά τα μέτρα που πάρθηκαν εξακολουθεί η χώρα να δέχεται παράνομες εισβολές και αυτό γιατί απο τις Καστανιές και πάνω τα σύνορα είναι ξέφραγο αμπέλι. Εγώ προσωπικά έπεσα πάνω σε μεγάλη ομάδα 200 ατόμων περίπου, οι οποίοι είχαν και απειλητικέςδιαθέσεις. Παράλληλα καθημερινά έχουμε κυνήγι λάθροδιακινητών.

Αινήσιο Δέλτα ή γκιαούραντας, σε εκείνη την περιοχή πως πάνε τα πράγματα;  

Κοιτάξτε εκείείναι ένα σημείο που φυλάσσεται σχετικά καλά, χάρηστις καλύβες των ψαράδων, οι οποίοι λειτουργούν και ως φύλακες ειδοποιώντας έγκαιρα αστυνομία και στρατό,για να προβούν στην απαραίτητη αποτροπή παραβίασηςτων συνόρων μας. Παρά όμως αυτές τις προσπάθειεςπολιτών και στρατού, αραιά και που κατορθώνουν μικροομάδες να μπαίνουν.

Όταν ξεκινήσατε τις διαμαρτυρίες ο αρμόδιος υπουργός φέρεται να είπε ότι: «άμα θέλω μπορώ να σας φέρω και 10.000». Τα έργα που γίνονται στην περιοχή σας για πόσους είναι;

Κανένας δεν είναι σε θέση να ξέρει. Έχουν ήδη κλείσει 36 στρέμματα και για την ώραχρησιμοποιούν περίπου τα 7, στα υπόλοιπα δεν ξέρουμετι ετοιμάζουν, ενώ έχουμε ακούσει ότι ακόμη και στρατόπεδα θα τα κάνουν δομές.

Δυστυχώς από ότι φαίνεται θα είμαστε οι τελευταίοι των Μοϊκανών, αυτή την στιγμή που μιλάμε υπάρχουν χωριά με μόνο 40 κατοίκους και αλλά που έχουν μόνο έναν! Όπως σας ξαναείπα, όπως το πάνε θα μετατρέψουν όλη την περιοχή σε αποθήκη ψυχών και αυτό γιατί πιστεύουμε, ότι λόγο τουρισμού θέλουν  να μεταφέρουν οτι υπάρχει στα νησιά στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εθνική μας ασφάλεια και άμυνα.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω και ένα παράπονο, η επίσημη κρατική ραδιοφωνία δεν ακούγεται, ταπώνεται οπως λέμε από τους Τούρκους, μια και πάνω στις Ελληνικές συχνότητες έχουν ρίξει εσκεμμένα δικούς τους ραδιοσταθμούς με τεράστια ισχύ, που τους κάνει να ακούγονται ακόμη και πέραν της Θεσσαλονίκης.

Προσπαθώ και εγώ και άλλοι που διατηρούμε ραδιοφωνικό σταθμό, να ακουστεί η φωνή των Έβριτών μας, αντιμετωπίζουμε όμως δυσκολίες, λόγω του ότι στην γειτονική Ανδριανούπολη η Τουρκία διατηρεί πάρκο κεραιών, που δημιουργεί προβλήματα, ενώ οι βουλγαρικοί σταθμοί εκπέμπουν με μεγάλη ισχύ.Παράλληλα με αυτά, οι δικοί μας σταθμοί αντιμετωπίζουν και έναν άλλο εχθρό, αυτή την φορά από την μέσα πλευρά των συνόρων, αυτόν της κατακόρυφης αύξησης του ρεύματος, που μπορεί να οδηγήσει στην σιωπή όλων μας.

Κύριέ Τυρμπάκη ειλικρινά σας ευχαριστώ και θέλω να σας πω ότι σας βλέπω ως πραγματικό Ακρίτα και εσάς και τους υπολοίπους που φυλάτε τον τόπο μας. Ελπίζω, ευελπιστώ, θέλω, αυτά τα άκρος ανησυχητικά που μας είπατε, να τα διαβάσουν οι υπεύθυνοι και να κάνουν τις κατάλληλες ενέργειες, έτσι ώστε να ξαναζωντανέψει ο νομός Έβρου στο σύνολο του.                      

Προσωπικά θέλω να κάνω μια δημόσια έκκληση στην ελληνική πολιτεία για προστασία όσων ακόμη υπάρχουν στον Έβρο μας και έχουν τοπικούς ραδιοσταθμούς, ας βρεθεί μια φόρμουλα να πληρώνουν λιγότερο ρεύμα,αλλά να έχουν μεγάλη ισχύ, έτσι ώστε η φωνή τους, η φωνή της Ελλάδος να ακούγεται ξεκάθαρη. Εδώ διασπαθίζονται χρήματα για άλλα και άλλα, ας κάνουνκαι μια παραχώρηση σε αυτούς τους πολίτες, που με τηνενεργό παρουσία τους φυλάνε Θερμοπύλες.

Γιώργος Βενετσάνος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ