Καταδρομική επίσκεψη του Ρουβίκωνα στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ανάρτηση της συλλογικότητας:

 

Και η τελευταία υπόσχεση του νέου καπιταλισμού, το κάστρο της οικονομικής σταθερότητας του ευρώ, της Ε.Ε. και της παγκοσμιοποίησης έπεσε.

Την ίδια ώρα που χάνεται ένα προπαγανδιστικό θεμέλιο της καθεστωτικής αφήγησης, αυτό του τέλους των εθνικών πολέμων στα όρια της Δύσης, επανέρχεται άλλη μια ξεχασμένη συνθήκη, ο πληθωρισμός. Η διαρκής δηλαδή απομείωση της αξίας της δουλειάς μας, των πόρων μας, των αναγκών που μπορούμε να καλύψουμε κάθε μήνα με τα διαθέσιμα χρήματα. Εκεί που το θέμα ήταν η αύξηση των μισθών, τώρα η αύξηση δεν είναι παρά μετριασμός της χασούρας.

48D4F196 2865 4180 AB51 1CB8AA6CD176

Ήδη, στην Ελλάδα τα ανακοινωμένα στοιχεία δείχνουν πως ο έως τώρα πληθωρισμός, στο 9,4% αυτή τη στιγμή, έχει καλύψει πλήρως τις ανακοινωμένες από την κυβέρνηση αυξήσεις στον βασικό μισθό. Ενώ αν μετρήσουμε αυτές τις αυξήσεις ως τι πραγματικά θα πάρει στο χέρι ο εργαζόμενος, τότε η αύξηση του βασικού δεν ήταν παρά η επικύρωση της μείωσής του.

Η φιλελεύθερη στροφή του καπιταλισμού, παγκόσμια και στην Ελλάδα, τις τελευταίες δεκαετίες «αγόρασε» την καταστροφή του κοινωνικού κράτους σε μεγάλο βαθμό «πουλώντας» την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που απειλούσε από τα νώτα τα μικρά εισοδήματα. Για το ελληνικό κράτος η Ε.Ε. και το ευρώ δεν ήταν παρά οι αναγκαίοι στυλοβάτες αυτής της πολυδιαφημισμένης υπόσχεσης. Υπόσχεση που όντως το σύστημα κράτησε για καιρό. Αλλά τώρα η υπόσχεση καταπατήθηκε. Ολοκληρώνοντας την καταπάτηση όλου του στρατηγικού πακέτου υποσχέσεων του νέου καπιταλισμού, αυτό το πακέτο που ανταλλάχθηκε με πρωτοφανή κοινωνική ειρήνη για τόσα χρόνια.

Δεν υπάρχει κανένα χαρτζηλίκι πλέον για τους πολλούς από την κοινωνική ειρήνη, κανένας αντίλογος δεν μπορεί να αρθρωθεί για ποιο λόγο κράτος και αφεντικά θα πρέπει να νοούνται ως κοινωνικοί εταίροι με τους εργαζόμενους και όχι ως θανάσιμοι αντίπαλοι. Αντίπαλοι σε ένα αγώνα που στις συνέπειές του περιλαμβάνεται η άμεση πιθανότητα να ζήσουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά το 2022 χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, να μην μπορούν να πληρώσουν την στέγη τους έως και να μην έχουν να φάνε.

Αξίζει να σημειώσουμε το εξής. Στην προηγούμενη περίοδο του καπιταλισμού, τότε που το κράτος έπαιζε και τον ρόλο του αυτόνομου οικονομικού παράγοντα, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού ήταν κεντρικό μέτωπο στην ταξική πάλη. Ταυτόχρονα όμως οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες είχαν κερδίσει κατακτήσεις σε άλλα μέτωπα. Αυτές οι κατακτήσεις ξηλώνονται από τότε αδιάκοπα, κυβέρνηση με την κυβέρνηση, χρόνο με τον χρόνο, νομοσχέδιο με το νομοσχέδιο. Και αφού ξηλώθηκαν τα πάντα, επιστρέφει και η ακρίβεια.

Αυτή ακριβώς είναι η θέση που βρισκόμαστε. Θέση δεινή.

Το κεφάλαιο κατακρατά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των πόρων μας ενώ παράλληλα κάθε προστατευτικό πλαίσιο σε επίπεδο νόμων και δικαιωμάτων έχει αφαιρεθεί. Αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν οι δυνάμεις του αγώνα μονότονα τόσα χρόνια είναι πλέον γεγονός.

Δεν μπορεί κανείς φυσικά ούτε να αγνοεί, ούτε να αποσυνδέσει το φαινόμενο της ακρίβειας από το συνολικό περιβάλλον καπιταλιστικής κρίσης, τόσο οικονομικής, όσο και κρίσης φερεγγυότητας.

Προφανώς ούτε και από τον πόλεμο μπορεί να το αποσυνδέσει, ούτε από τις συνθήκες πανδημίας. Ούτε από το σοκ των διακυβευμάτων και των κινδύνων που πόλεμος και πανδημία φέρνουν.

Η γενικευμένη κοινωνική αμηχανία έχει όλες τις δικαιολογίες του κόσμου. Πρέπει να καταλάβουμε όμως ότι η αμηχανία μας κρατά πίσω γιατί δεν υποκαθιστά την επιλογή ανάμεσα στην παραίτηση και την ανάληψη δράσης. Η αίσθηση ματαιότητας, ότι οι αντιδράσεις μας είναι «εκ φύσεως» μικρές για να επηρεάσουν μια παγκόσμια υγειονομική κρίση ή έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι βαρίδι όταν το θέμα είναι αν έχεις ή όχι ηλεκτρικό σπίτι σου ή αν συμπληρώνεις με την οικογένειά σου τον απαραίτητο καθημερινό αριθμό θερμίδων.

Ξημερώνουν χειρότερες μέρες. Τίποτα και κανείς, ούτε καν οι πολιτικοί ή τα καθεστωτικά φερέφωνα στα ΜΜΕ, δεν τολμούν να υπονοήσουν μια επικείμενη αναστροφή αυτής της κρίσης.

Στο σημείο που είμαστε, το αντιλαμβάνονται όλοι, είναι μονόδρομος η απόσπαση κεφαλαίων και πλούτου από τα ανώτερα στρώματα και η, με τον ένα ή το άλλο τρόπο, επιστροφή τους στην κοινωνική βάση. Είναι όρος επιβίωσης.

Την ίδια ώρα η ιδιωτικοποιημένη αγορά ενέργειας επιμένει να μετρά κέρδη και ανταμείβει τους μετόχους της. Την ίδια ώρα δισεκατομμύρια επιμένουν να μοιράζονται από την Νέα Δημοκρατία προς κάθε πιθανή και απίθανη κατεύθυνση, από εξοπλισμούς στρατού και αστυνομίας μέχρι εργολαβίες του δημοσίου και απευθείας αναθέσεις.

Υπόσχονται βοήθεια και πιθανόν, αν δεν έχουν χάσει εντελώς το ένστικτο της επιβίωσης μέσα στην έπαρσή τους, να στήσουν επικοινωνιακά σόου «κοινωνικής πολιτικής». Ξέρουμε τι θα φιλοτιμηθούν να δώσουν με το ένα χέρι. Και ξέρουμε τι επιχειρούν να πάρουν με το άλλο.

Μήνες τώρα, μέσα στην πανδημία βλέπουμε τις πισώπλατες μαχαιριές στην εργατική τάξη. Όπως ο λογιστικός τρόπος μείωσης του ποσοστού ανεργίας ώστε αληθινοί άνεργοι να πετάγονται επισήμως στην ζούγκλα της μαύρης εργασίας ή ο επιθετικός αποκλεισμός των ανέργων από επιδόματα. Η πολιτική απόφαση είναι σαφής, φτηνή δουλειά με το ζόρι, σε άθλια εργασιακά περιβάλλοντα έντασης εργασίας. Αυτό είναι το σχέδιό τους, αυτή είναι η στόχευση κάθε κυβερνητικής παροχής. Να επιβιώσουμε οριακά δουλεύοντας πολλές ώρες για τα λιγότερα δυνατά χρήματα

Αυτά θα κάνουν αν δεν τους εκβιάσουμε να κάνουν διαφορετικά.

Και για την ώρα δεν τους εκβιάζουμε. Για την ώρα κάνουμε την πρώτη πρωτομαγιά χωρίς 8ωρο…

Δεν βρίσκουμε καθόλου αρνητικό το γεγονός ότι χιλιάδες εργαζόμενοι επιλέγουν να προστατέψουν στοιχειωδώς την αξία της εργατικής τους δύναμης και αρνούνται να πιάσουν δουλειά στις τουριστικές γαλέρες και στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Αν μη τι άλλο αυτό δείχνει πως μεγάλες ποσότητες κοινωνικής οργής σιγοβράζουν στο παρασκήνιο. Ούτε βρίσκουμε κακό το γεγονός ότι κόσμος προσπαθεί να μπλοκάρει με νομικό τρόπο αθλιότητες όπως η «ρήτρα αναπροσαρμογής».

Τίμια διαπραγμάτευση ανάμεσα σε εργάτη και αφεντικό όμως δεν μπορεί να υπάρξει. Αργά ή γρήγορα, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, ο κόσμος θα αναγκαστεί να δουλέψει για όλο και μικρότερες απολαβές. Από την άλλη οι συστημικές/νομικές μορφές αγώνα πάντα αποδεικνύονται φενάκες που δεν άξιζαν τις ελπίδες όσων επένδυσαν σε αυτές. Ολόκληρη η περίοδος των μνημονίων μας το δίδαξε αυτό.

Το ερώτημα «τι κάνουμε» ενάντια στην λαίλαπα της ακρίβειας που απειλεί πλέον την ικανότητα επιβίωσης μεγάλων κομματιών της βάσης απαντιέται σε δύο επίπεδα. Το ένα αφορά τις μακροχρόνιες επιλογές αγώνα και την απουσία της κοινωνικής βάσης ως δύναμη έστω στο πολιτικό πεδίο σήμερα. Δεν έχουμε ισχυρό συνδικαλισμό βάσης, η σύγχυση και η αμηχανία κυριαρχούν στις συνειδήσεις, οργανωτικά και ιδεολογικά, συλλογικά και ατομικά, ο κόσμος της εργασίας συνεχίζει να είναι επικίνδυνα ανέτοιμος να απαντήσει την συντονισμένη απόπειρα των καπιταλιστών και των κρατικών ελίτ να κάνουν την οικονομική κρίση και τον πληθωρισμό εργαλείο ακόμα μεγαλύτερων κερδών.

Η εμπειρία των αντιμνημονιακών αγώνων, η μόνη συγκρίσιμη περίοδος μαζικής φτωχοποίησης (παρά τις εμφανείς διαφορές) στην πρόσφατη ιστορία, μας εμφανίζει τις πρώτες προτεραιότητες και σε αυτό το ακόμα πιο παλιό μέτωπο της ταξικής πάλης που λέγεται πληθωρισμός.

Άμεσα λοιπόν είναι ανάγκη να κινηθούμε σε τρεις άξονες.

  1. Αλληλεγγύη

Που σημαίνει ενδυνάμωση, συντονισμό και διασπορά των αυτοοργανωμένων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, την συγκέντρωση και διανομή προϊόντων, τις συλλογικές κουζίνες, τα κοινωνικά ιατρεία ακόμα και πρωτοβάθμιας φροντίδας των πιο αδύναμων. Αλληλεγγύη όμως σημαίνει και την συγκρότηση συνεργείων για την επανασύνδεση του ρεύματος στα σπίτια των φτωχών ή και ότι άλλο είναι αναγκαίο για την επιβίωση όσων είναι στη βάση της κοινωνική πυραμίδας.

  1. Άρνηση πληρωμών

Ειδικά για το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό και των λογαριασμών ΔΕΚΟ αλλά και για χρέη των προλετάριων προς τις τράπεζες και την εφορία, η άρνηση πληρωμών είναι ένα ορθό πρόταγμα. Κανείς δεν μπορεί να αφήσει την οικογένειά του να πεινάσει για να πληρώσει τα bonus των επιχειρηματικών παρασίτων στην ιδιωτικοποιημένη αγορά ενέργειας. Κανείς δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να μπει σε αυτό το δίλημμα. Οσο ταχύτερα πληγούν οι εισπράξεις των εταιρειών τόσο ταχύτερα θα φτάσουμε στο εκβιαστικό αδιέξοδο που θα υποχρεώσει το κράτος να εγγυηθεί τους πόρους που θα εξασφαλίσουν τροφή, στέγη και ηλεκτρικό σε όλους, ό,τι και να συμβεί.

  1. Κινητοποιήσεις

Το πιο σημαντικό όμως από όλα, αυτό που δίνει νόημα και προοπτική τόσο στην αλληλεγγύη, όσο και και στην άρνηση πληρωμών, είναι ο πολλαπλασιασμός της συλλογικής μας δύναμης στο δρόμο. Πρέπει να καταγράψουμε μαζικές, μαχητικές διαδηλώσεις που θα πείσουν την εξουσία ότι έχει να χάσει πολλά και γρήγορα αν δεν λύσει το πρόβλημα που η ίδια και οι επιλογές της δημιούργησαν. Χωρίς τον δρόμο και την υλοποίηση της συλλογικής μας αποφασιστικότητας, τίποτα δεν μπορεί να γίνει ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα.

Εχει έρθει η ώρα να ξεπεράσουμε την συλλογική αμηχανία και να πάρουμε αποφάσεις. Εδώ και καιρό δεν απειλείται κάποιο «παντεσπάνι», αλλά το «ψωμί», το πραγματικό ψωμί για τον καθένα και την καθεμιά. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε και στους τρεις άξονες με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θα ενδυναμώσουμε τις δομές αλληλεγγύης και θα συμμετέχουμε στην πρώτη γραμμή στον σχηματισμό πρωτοβουλιών ενεργού προστασίας των συνθηκών επιβίωσης της βάσης. Θα προπαγανδίσουμε την άρνηση πληρωμών και θα στηρίξουμε έμπρακτα όσους την επιλέγουν από τα αντίποινα του κράτους. Θα βγούμε και θα καλέσουμε στον δρόμο μαζικά και μαχητικά.

Ξέρουμε πως η μάχη αυτή θα πάρει καιρό.

Ξέρουμε ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για την καθημερινότητα των εργαζόμενων και των ανέργων.

Ξέρουμε ότι από καιρό κράτος και κεφάλαιο ετοιμάζονται με νέους νόμους και πολλαπλασιασμό των δυνατοτήτων καταστολής και κοινωνικού ελέγχου.

Ξέρουμε όμως ότι αν δεν τους βάλουμε το μαχαίρι στον λαιμό θα μας σύρουν σε μια δυστοπία που ούτε οι πιο απαισιόδοξες «προφητείες» των αντισυστημικών αναλύσεων είχαν προβλέψει.

Ως Ρουβίκωνας, μπροστά στην απειλή προς την τάξη μας είμαστε αποφασισμένοι να πάμε όσο μακριά χρειαστεί. Η κοινωνική ειρήνη έφαγε τα ψωμιά της. Η κοινωνική βάση θα παλέψει για την ζωή της ή θα βιώσει πρωτοφανή δυστυχία.

Κλείνοντας, να στείλουμε τους χαιρετισμούς και την αλληλεγγύη μας στον μεγάλο αγώνα των απεργών εργατών της COSCO, μια κρίσιμη μάχη που είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζόμενων να κερδηθεί.

Ρουβίκωνας

Αναρχικοί/ές από τις γειτονιές της Ελευσίνας

ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Στέφανος Κασσελακης: Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε δωρεάν δημόσια παιδεία, όπως λέει και το Σύνταγμα

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε δωρεάν δημόσια παιδεία, όπως λέει και το Σύνταγμα Για τα πανεπιστήμια για να είναι δωρεάν η δημόσια παιδεία...

Κώστας Κυρανακης: Γιατί ευχαρίστησε προσωπικά την Κιμπερλι

Μια ακόμη θετική εξέλιξη για τον ελληνικό σιδηρόδρομο Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μπαίνουν ξανά στην τρενοεπισκευή και στην συμπαραγωγή, χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του Πάνου Ξενοκώστα...

Νίκος Παππας: “Φρένο χρέους” στο Σύνταγμα; Μετωπική με τη ΝΔ

Η συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το λεγόμενο «φρένο χρέους», στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, δεν είναι τεχνική Είναι ο πυρήνας της...

Ο Στέφανος Κασσελακης στο Mega

Συνέντευξη του Στεφανου Κασσελακη στο Mega

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Πάνου Καμμενου στο κανάλι Open

Η συνέντευξη του Πάνου Καμμενου στο κανάλι open https://youtu.be/J2uOQpq1TVA?si=0fSLDQa3xsZ-l9SR

Χάρης Δούκας: Κυβέρνηση και ΕΥΔΑΠ, πίνουν εις υγείαν των κορόιδων…

Έφτασαν οι νέοι λογαριασμοί νερού. Αυξημένοι για όλους τους δήμους έως και 32%.Η πρωθυπουργική υπόσχεση για το «φθηνότερο δυνατόν νερό», έκρυβε αυξήσεις.https://twitter.com/h_doukas/status/2018341287800262943?s=61Οι δήμοι καλούνται...

Γιωργος Καραμερος: Οι πλατφόρμες delivery αισχροκερδούν σε βάρος διανομέων, εστιατορίων και καταναλωτών

Η κυβέρνηση ελάχιστα αξιοποίησε τις καταγγελίες για τη μείωση των αποδοχών των διανομέων μέσω ενος "μυστικού" αλγόριθμουΚαθυστερεί να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2024/2831, που...

Δυναμική ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Καλαμάτα – Συναγερμός στο Μαξίμου για τις εξελίξεις

Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την εορταστική εκδήλωση στην Καλαμάτα όπου του απονεμήθηκε το κλειδί της πόλης.«Να...

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Το άμεσο σχόλιο μου στο σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη περί αναθεώρησης του Συντάγματος περιλαμβάνει τρία σημεία:Πρώτον, ο σεβασμός του Συντάγματος προηγείται...

Αποχώρησε από το τελευταίο κόμμα στο οποίο ανήκε ο Νίκος Μπιστης

Είναι πλεόν επίσημο, αφού πριν απο λίγη ώρα ο Νίκος Μπίστης και άλλα 9 στελέχη της «Νέας Αριστεράς» ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα το τέλος...

Αχταρμάς Μητσοτακη για την συνταγματική αναθεώρηση

Σήμερα ανοίγουμε τον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάνοντας πράξη μία ακόμα θεσμική μας δέσμευση. Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θέλησα να έχω πρώτα τις...

Κώστας Καραμανλής στην Καλαμάτα: Και ενίοτε να ακούμε τους πιο έμπειρους, αντί να τους διαγράφουμε, κυριολεκτικά ή μεταφορικά

Κώστας Καραμανλής στην Καλαμάτα: Κυρίες και Κύριοι,Κρατώ στα χέρια μου αντίγραφο της ιστορικής διακήρυξης «προειδοποίηση της Μεσσηνιακής Συγκλήτου προς τις ευρωπαϊκές αυλές». Είναι το πρώτο...

Ο Φαραντούρης ζητά πράξεις εθνικής κυριαρχίας πριν οποιοδήποτε διάλογο

Για το ζήτημα της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλας...

Νικόλας Φαραντούρης: Φρένο στα funds – Στέγη για όλους!

Σας περιμένουμε το ερχόμενο Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο ξενοδοχείο Electra στην Αθήνα για να συζητήσουμε για την προστασία της στέγης απέναντι στη...

Ξαφνικά η κυβέρνηση «θυμήθηκε» την ατεκνία, που μαστίζει την χώρα μας, και αποφάσισε να στηρίξει την μητέρα

Και έτσι στα ξαφνικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη «θυμήθηκε» την ατεκνία, που μαστίζει την χώρα μας, και αποφάσισε να στηρίξει την...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μια πολύ δύσκολη εβδομάδα

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μια πολύ δύσκολη εβδομάδα. Όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές, η δημόσια συζήτηση αλλάζει τόνο και προτεραιότητες. Δεν είναι εύκολο να...

Κόλαφος ο ΣΕΑ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο αεροδρόμιο Καστελλίου: Μια ωμή παρέμβαση που βάζει οικονομικά συμφέροντα πάνω από την παγκόσμια κληρονομιά, αγνοώντας βραβεία...

Ο Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι υπογράφοντας σύμβαση για ραντάρ δίπλα στο μινωικό μνημείο Παπούρας, ενώ εκκρεμεί υπόθεση στο...

Κυριάκος Βελόπουλος: Οι τρεις ήρωες, Καραθανάσης, Βλαχάκος, Γιαλοψός, έδωσαν το αίμα τους αποδεικνύοντας στους Τούρκους ότι η Ελλάδα ΔΕΝ υποχωρεί και ΔΕΝ διαπραγματεύεται κυριαρχία!

Ίμια, 31 Ιανουαρίου 1996… Οι τρεις ήρωες, Καραθανάσης, Βλαχάκος, Γιαλοψός, έδωσαν το αίμα τους αποδεικνύοντας στους Τούρκους ότι η Ελλάδα ΔΕΝ υποχωρεί και ΔΕΝ διαπραγματεύεται...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πριν από 30 χρόνια, η αγάπη για την πατρίδα καθιστούσε αθάνατους στη συλλογική μας μνήμη τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα...

Πριν από 30 χρόνια, η αγάπη για την πατρίδα καθιστούσε αθάνατους στη συλλογική μας μνήμη τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό. Σήμερα, η...

Νίκος Δένδιας για τα Ιμια: Η Ελλάς τιμά τους νεκρούς της

30 χρόνια από την κρίση στα Ίμια τιμάμε τη μνήμη του Αντιναυάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση ΠΝ, του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου ΠΝ και του Πλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ