Έφυγε απο τη ζωη μια απο τις μεγαλύτερες Ελληνίδες συγγραφείς, πεθανε η Αγγελική Βαρελλά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολυαγαπημένη μικρών και μεγάλων, η πάντα γλυκομίλητη και ευγενής κυρία της παιδικής λογοτεχνίας Αγγελική Βαρελλά, έφυγε από κοντά μας. Θα τη θυμόμαστε πάντα για την αγάπη της για τα παιδιά, το πλούσιο συγγραφικό της έργο, την ανιδιοτελή προσφορά της στη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και στην προώθηση της φιλαναγνωσίας. Κυρία Αγγελική, το χαμόγελό σας θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην καρδιά και στο μυαλό μας.

Καλό ταξίδι 🖤

C26E69D3 E14A 4F37 95F8 0F12046810C6

η Αγγελική Βαρελλά, ένας άγγελος. την πρωτοσυναντήσαμε με τη Ρίτα τότε που ξεκινούσαμε την δημοσιογραφία σε ένα θέμα για τα αναστενάρια. μετά βυθιστήκαμε στα παραμύθια της, γνωρίσαμε τον γιο της, συντηρητή έργων τέχνης και τη νύφη της, Νένα Βενετσάνου, την αγαπήσαμε τόσο που να ματώνει η καρδιά μας, τώρα που έφυγε, ίσως κακώς, ένας άγγελος πάντα γυρίζει στους ουρανούς, διότι αυτό ήταν η Αγγελική Βερελλά, ένας άγγελος των παραμυθιών επί της γης.

Καλό δρόμο γλυκιά μου Αγγελική στη γέφυρα του ουράνιου τόξου. Καινούργιες εικόνες για νέες εμπνεύσεις, όπως θα έλεγες. Με μπόλικη “αδρεναλίνη” σαν τις βόλτες που σε πήγαινα με το αυτοκινητάκι μου και με πείραζες με το αστείρευτο χιούμορ σου.
(στις φωτο τέτοια εποχή πέρυσι, δουλεύοντας στο μπαλκόνι σου … )
Καλό δρόμο Αγγελική Βαρελά ΜΑΣ…

Εφυγε απο τη ζωη, πλήρης ημερών σε ηλικία 92 ετών η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αγγελική Βαρελλά

Η Αγγελική Βαρελλα γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο περιγράφει η ίδια στο βιβλίο της «Με το χαμόγελο στα χείλη». Το πρώτο της βιβλίο ήταν το «Η Ελλάδα και εμείς». Το βιβλίο της «Φιλενάδα, φουντουκιά μου» έχει πάρει Έπαινο Βραβείου Janusz Korczack, ενώ το βιβλίο της «Καλημέρα, Ελπίδα» έχει τιμηθεί με βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ήταν πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είχε διαρκή σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) για το παιδί και το παιδικό βιβλίο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μεταξύ άλλων βιβλίων της (από τις εκδόσεις Πατάκη, Ψυχογιός και Μεταίχμιο) είναι τα «Γελαστός και Αγέλαστος», «9 τηλεφωνήματα κι ένας λαγός», «Τι κάνεις είσαι καλά», «Ποιος παίζει μπάλα στο ταβάνι μας», «Το ποδηλατάκι-ήλιος» και «Ο μικρός ποδοσφαιριστής».

{Αντίο στην Αγγελική Βαρελά}

Σκέφτομαι ότι οι ρίζες που μας στηρίζουν και δουλεύουν αδιάκοπα κι αθόρυβα μέσα στα σκοτεινά εργαστήρια της γης για να μας δώσουν δύναμη και ομορφιά, αυτές οι ρίζες είναι η σκλαβιά μας.

Φιλενάδα, φουντουκιά μου, εκδ. Πατάκη, συλλογή Χελιδόνια

✒️Η Αγγελική Βαρελλά ήταν Ελληνίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων που έφυγε σήμερα στα 92 της έτη. Καλό ταξίδι!

#Βαρελά #writer #author

Έφυγε από τη ζωή σήμερα η αγαπημένη συγγραφέας παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων ,η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΑ .
Είχα την μεγάλη τιμή και χαρά να τη γνωρίσω από κοντά όταν ήμουν πρόεδρος στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημ.Σχολείου της Νέας Ορεστιάδας . Είχε με θέρμη ανταποκριθεί στην πρόσκληση μας να έρθει στο σχολείο και να τη γνωρίσουν από κοντά οι μικροί μαθητές μας ,στην προσπάθεια που ξεκινήσαμε τότε για να αγαπήσουν οι μαθητές το λογοτεχνικό βιβλίο .Η απλότητα της ,το χαμόγελό της ,η καλοσύνη και η γλυκύτητα της μας κέρδισε όλους ,μικρούς και μεγάλους από την πρώτη στιγμή .Και μας ξανάρθε φέρνοντας μαζί της κι άλλη συγγραφέα (Βούλα Μάστορη)και μια εικονογράφο (Ευτυχία Δικαίου ) χωρίς να υπολογίσει την κούραση ενός τόσο μακρινού ταξιδιού .Η χαρά της ήταν που βρισκόταν ανάμεσα σε παιδιά της μεθορίου και μίλαγε και γελούσε κι έπαιζε μαζί τους και τους μετέδιδε την αγάπη της για το βιβλίο .Δεν έχω ξεχάσει τις συζητήσεις που κάναμε μαζί ,τα τηλεφωνήματα ,τις συμβουλές της ,την αγάπη και το χαμόγελο και τολμώ να πω τη φιλία που απλόχερα μου έδωσε .
Θα τη θυμάμαι πάντα .
Εκεί ,στη γειτονιά των αγγέλων ,η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΑ από απόψε θα κατοικεί και θα είναι το πιο γλυκό αστέρι ….
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ αγαπημένη μας

96D2DFEE 1880 4129 AF5D 5B949A3C3D4D

…Είναι αδύνατο να βρίσκεται έστω και ένας εκείνη τη μέρα που να μη θέλει με όλη του την ψυχή να νικήσει στο μαραθώνιο Έλληνας. O μαραθώνιος είναι υπόθεση ελληνική. Έλληνας πρέπει να τον κερδίσει.

Πέντε και είκοσι ακούγεται ο κρότος του τηλεβόλου. Πώς ανατριχιάζει η θάλασσα όταν την ταράζει ξαφνικά ο άνεμος; Πώς γίνεται όταν συγκινείσαι με τη θωπεία της πασχαλιάτικης αύρας; Πώς γίνεται όλος εκείνος ο κόσμος να είναι ενωμένος μ’ έναν πόθο και μια ευχή;

Σηκώνονται όλοι όρθιοι. Δε φωνάζουν. Περιμένουν. Με αγωνία. Με μια καρδιά ν’ ανασαίνει στον ίδιο ρυθμό. Με δυο μάτια να βλέπουν προς την είσοδο.

— Είναι Έλλην!

O αριθμός 17 υψώνεται στο κοντάρι. Είναι ο αριθμός της φανέλας του Λούη.

— Και βέβαια είναι Έλλην! Έλλην! Είναι Έλλην!

Την ανυπομονησία τη διαδέχεται η ξέφρενη χαρά, ανοίγει ο δρόμος να περάσει ο νικητής, ο κόσμος χειροκροτεί, αλαλάζει, κουνάει μαντίλια, πετάει καπέλα, υψώνει σημαιάκια, κλαίει και δίνει φιλιά…

📕Καλημέρα,Ελπίδα
✏️Αγγελική Βαρελά 1930 – 9 Αυγούστου 2022

Σήμερα που χάλασαν ακόμα μια πλατεία στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, σε μια Αθήνα που κόβουν συνεχώς δεντρα αντί να τα προστατεύουν και να τα πολλαπλασιάζουν, πώς έτυχε και σήμερα έφυγε απο τη ζωή η συγγραφέας που είχε γράψει ενα βιβλίο για ενα δεντρο που αγαπήθηκε όσο λίγα. “Φιλενάδα, φουντουκιά μου”, εκεί που τα παιδιά αγωνίζονται να σώσουν απο τις μπουλντόζες ενα δεντρο στη γειτονιά τους, μια αγριοφουντουκιά. Σήμερα έφυγε απο τη ζωή η Αγγελική Βαρελλά που ειχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη το 1930, μεγάλωσε στην Αθήνα και εγραψε υπεροχα βιβλία για παιδιά.
Το βιβλίο της “Φιλενάδα, Φουντουκιά μου” που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1982, είχε κερδίσει έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ