Πέρασε ο νέος σωφρονιστικός κώδικας μόνο με τις ψήφους της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα», με τους βουλευτές της ΝΔ να είναι οι μόνοι που ψήφισαν υπέρ της αρχής, την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε, παρά το γεγονός ότι ο νέος σωφρονιστικός κώδικας περιλαμβάνει σειρά βελτιωτικών αλλαγών, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τις προτάσεις και παρατηρήσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και αρμόδιων φορέων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «το νομοσχέδιο υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό τις αρχές του κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσαρμόζεται στις αναγκαίες προσαρμογές και αλλαγές στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες», ενώ αναγνώρισε τη σημαντική συμβολή της αντιπολίτευσης με τις παραγωγικές προτάσεις που κατέθεσε και τόνισε ότι έγινε μία πολύ ουσιαστική συζήτησε με πνεύμα συναινετικό από όλους παρά τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν.

Κοινή ήταν η παραδοχή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι έγιναν πράγματι σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές, ωστόσο όπως υποστήριξαν, αυτές δεν αλλάζουν τον πυρήνα και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, που είναι η αυστηροποίηση των ποινών, η τιμωρητική αντίληψη, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κρατουμένων και η απουσία μέτρων για την ουσιαστική κοινωνική και οικονομική τους επανένταξη.

Σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού

«Πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού με ένα πλέγμα που διασφαλίζει την ισότητα στα δικαιώματα και στον τρόπο διαβίωσης των κρατουμένων, την απαγόρευση κάθε δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης, την προστασία των αδύναμων κρατουμένων, της ανηλικότητας και της μητρότητας των κρατουμένων γυναικών και την επικοινωνία με το οικογενειακό τους περιβάλλον με χρήση ηλεκτρονικών μέσων, καθώς και την αναβάθμιση των υγιεινών συνθηκών κράτησης και διατροφής», αντέτεινε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε «στη θέσπιση του ένδικου βοηθήματος για την προβολή, εξέταση, επανόρθωση από την αρμόδια αρχή των παραπόνων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στα σωφρονιστικά αλλά και στα αστυνομικά τμήματα». «Αυστηροποιούμε τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ημιελεύθερης διαβίωσης, μόνο για κρατούμενους που εκτίουν ποινή κάθαρξης για οικονομικά εγκλήματα και ταυτόχρονα επεκτείνουμε τη δυνατότητα έκτισης ποινής με βραχιολάκι», σημείωσε.

Διεθνής διαγωνισμός για τα βραχιολάκια

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, «είναι σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός για τα βραχιολάκια και αναμένεται προς το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί και να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και συνεπώς αυτό το μέτρο θα μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά για πολύ περισσότερους κρατούμενους από αυτούς που ισχύει σήμερα».

Αποκωδικοποιώντας τις νέες ρυθμίσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στις τακτικές και εκπαιδευτικές άδειες, στην κοινωνική επανένταξη και στην αυστηριοποίηση των ποινών για τους κρατουμένους με σοβαρά παραπτώματα και τον διαχωρισμό τους από τους άλλους καταδικασμένους με ελαφριές ποινές. Όπως είπε:

Προχωρούμε στην εξειδίκευση της δυνατότητας χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σε δημόσιες δομές με παράλληλη θέσπιση ελάχιστου χρονικού πλαισίου δοκιμασίας ως πρόνοια εγγυητικού χαρακτήρα.
Είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα με τίτλο «Εκπαίδευση και πιστοποίηση κρατουμένων».
Η Γενική Γραμματεία του υπουργείου ξεκινά να δημιουργήσει, στο πλαίσιο των κονδυλίων
ΕΣΠΑ, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της μελλοντικής επανένταξης των αποφυλακισμένων δίνοντας τη δυνατότητα, σε πάνω από 5.000 κρατούμενους, κατάρτισης και πιστοποίησης κατά τον χρόνο κράτησης τους.

Διευκολύνουμε σημαντικά την ένταξη αποφυλακισμένων στην οικονομική και κοινωνική ζωή μέσω της πρόσληψης τους κατά προτεραιότητα, στις κοινωνικές συν-επιχειρήσεις ή μονάδες που λειτουργούν υπό την εποπτεία της πολιτείας. Ενισχύουμε στο πλαίσιο αυτό το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Διευρύνουμε την πρόβλεψη κράτησης, ιδιαίτερα των επικίνδυνων κρατουμένων ή κρατουμένων με σοβαρά απείθαρχη συμπεριφορά, σε σωφρονιστικά καταστήματα αυξημένης ασφαλείας.
Κλείνοντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έδειξε τη στοιχειώδη τόλμη να αναγνωρίσει ότι οι διατάξεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών και τα προαπαιτούμενα που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχοντας το βλέμμα στις επόμενες εκλογές. «Νομίζω ότι το βλέμμα σας είναι στις επόμενες εκλογές. Στην ευθεία των εκλογών, ένα ισχυρό πολιτικό προβάδισμα έχει η κυβέρνηση και όχι η αξιωματική αντιπολίτευση, που ζει με την αγωνία να συσπειρώσει τον κόσμο της. Μόνο που το κάνει με εξαιρετικά παρωχημένο τρόπο. Με κλασικές αντιδεξιές κορώνες άλλων εποχών, για αυτό και δεν θα το καταφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εξορκίζετε την πιθανότητα ποινής της χώρας. Κάποιοι στη Κουμουνδούρου είναι προφανές ότι παρακαλούν να συμβεί. Δεν μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Το ίδιο κάνατε την περίοδο της πανδημίας, όταν κάποιοι προτιμούσαν να αναμένουν χιλιάδες θανάτους για να κατηγορήσετε τη κυβέρνηση. Το ίδιο κάνατε και με τη στάση σας στο θέμα των παράνομων μεταναστών, όπου από το καλοκαίρι θέλατε και επισήμως η ΕΛ.ΑΣ να κάνει τον βαρκάρη στους εγκληματίες Τούρκους διακινητές, που παίζουν με το πόνο δυστυχισμένων ανθρώπων. Δυστυχώς το ίδιο κάνετε και τώρα. Αντί να συνδράμετε υπεύθυνα σε μια μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος καταφεύγετε στη συκοφαντία», κατέληξε ο υπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έγινε καμία ουσιαστική αλλαγή στον πυρήνα και τη φιλοσοφία

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, υποστήριξε ότι «καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έγινε για να αλλάξει ο πυρήνας και η φιλοσοφία ενός αναχρονιστικού και υπέρμετρα σκληρού και άδικου σωφρονιστικού συστήματος» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει προς το δυσμενέστερο μεταβατικές διατάξεις».

Μίλησε ακόμα για «κατάργηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, αυστηριοποίηση των ποινών με τιμωρητική και όχι σωφρονιστική αντίληψη και άδικα και απάνθρωπα μέτρα για τους κρατούμενους». «Δεν μπορεί να είστε απαρέγκλιτοι σε ότι αφορά τις άδειες κρατουμένων. Η αυστηριοποίηση του θεσμού των αδειών πυροδοτεί κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε πολύ πίσω από τις ανάγκες των καιρών και πολύ φοβάμαι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε υπόλογοι στο Συμβούλιο της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Λάππας.

ΠΑΣΟΚ: Παραμένουν εγκληματικές διατάξεις

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, έκανε λόγο «για εγκληματικές διατάξεις που παραμένουν στο νομοσχέδιο, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, όπως είναι η κατάργηση του θεσμού της κοινωνικής επανένταξης, η αυστηριοποίηση των μεταγωγών και η περαιτέρω συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων».

«Παρά το ότι μετριάστηκε η υπέρμετρη αυστηριοποίηση για την εκτέλεση των ποινών απουσιάζει η πρόβλεψη του ευεργετικού υπολογισμού της ποινής και δυναμιτίζεται το ένδικο μέσο καθώς κριτήριο παραμένει το έγκλημα και όχι η συμπεριφορά του κρατουμένου», σημείωσε ο κ. Καμίνης.

Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεση της με τις προωθούμενες αλλαγές στο σωφρονιστικό κώδικα, εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να στρογγυλεύουν και να ωραιοποιούν την κατάσταση ωστόσο δεν αλλάζουν τη γενική αντιδημοκρατική λογική που διατρέχει το νομοσχέδιο».

Όπως υποστήριξε η κ. Κομνηνάκα «η κυβέρνηση αυστηριοποιεί τις ποινές, διατηρεί την τιμωρητική αντίληψη, συρρικνώνει περαιτέρω σειρά δικαιωμάτων των κρατουμένων – συνδέοντας τα με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν, αγνοώντας την συμπεριφορά τους – και δεν προβλέπει κανένα μέτρο για την ουσιαστική επανένταξη τους».

«Εμείς θεωρούμε ότι το τρίπτυχο πρέπει να είναι ουσιαστική πρόληψη – σωφρονισμός όχι τιμωρία – κοινωνική επανένταξη. Τίποτα από αυτά δεν προωθεί το νομοσχέδιο, για αυτό και το καταψηφίζουμε», κατέληξε η κ. Κομνηνάκα.

«Όταν λέμε ισόβια πρέπει να είναι ισόβια»

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, επέμεινε στην αυστηριοποίηση των ποινών για σοβαρά ειδεχθή εγκλήματα και επανέλαβε ότι «όταν λέμε ισόβια πρέπει να είναι ισόβια», και δήλωσε ότι το κόμμα του «καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί δεν δίνει καμία λύση».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εντελώς παραπλανητικό», υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος αλλά παραμόρφωση του και ούτε είναι εκσυγχρονιστικό αντίθετα είναι εντελώς αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό». Με τη σειρά της, η ανεξάρτητη βουλευτής, Αγγελική Αδαμοπούλου, έκανε λόγο για «φθηνό, λαϊκίστικο αντιπερισπασμό της κυβέρνησης, που φροντίζει να οικοδομήσει την πολιτική της στο σλόγκαν του 1960, νόμος και τάξη, δηλαδή στο πιο αναχρονιστικό και αποτυχημένο σύστημα».

Τέλος, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, έδωσε έμφαση στη σύμπνοια που υπήρξε και τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν από όλους και τόνισε ότι παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες έγιναν βήματα μπροστά και όλοι συμφωνούν ότι το γενικό πλαίσιο του νομοσχεδίου κινείται στη σωστή κατεύθυνση. ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Εκδήλωση Κατρίνη στον Πύργο με 800 άτομα και Γερουλάνο

«Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει τις γκρίνιες», ανέφερε χαρακτηριστικά.Ότι ο Μιχάλης Κατρίνης είναι ένας πολύ ισχυρός πόλος στην Ηλεία, δεν χρειάζεται να σας...

Στέφανος Κασσελακης: Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε δωρεάν δημόσια παιδεία, όπως λέει και το Σύνταγμα

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε δωρεάν δημόσια παιδεία, όπως λέει και το Σύνταγμα Για τα πανεπιστήμια για να είναι δωρεάν η δημόσια παιδεία...

Κώστας Κυρανακης: Γιατί ευχαρίστησε προσωπικά την Κιμπερλι

Μια ακόμη θετική εξέλιξη για τον ελληνικό σιδηρόδρομο Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μπαίνουν ξανά στην τρενοεπισκευή και στην συμπαραγωγή, χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του Πάνου Ξενοκώστα...

Νίκος Παππας: “Φρένο χρέους” στο Σύνταγμα; Μετωπική με τη ΝΔ

Η συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για το λεγόμενο «φρένο χρέους», στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, δεν είναι τεχνική Είναι ο πυρήνας της...

Ο Στέφανος Κασσελακης στο Mega

Συνέντευξη του Στεφανου Κασσελακη στο Mega

Αποκαλυπτική συνέντευξη του Πάνου Καμμενου στο κανάλι Open

Η συνέντευξη του Πάνου Καμμενου στο κανάλι open https://youtu.be/J2uOQpq1TVA?si=0fSLDQa3xsZ-l9SR

Χάρης Δούκας: Κυβέρνηση και ΕΥΔΑΠ, πίνουν εις υγείαν των κορόιδων…

Έφτασαν οι νέοι λογαριασμοί νερού. Αυξημένοι για όλους τους δήμους έως και 32%.Η πρωθυπουργική υπόσχεση για το «φθηνότερο δυνατόν νερό», έκρυβε αυξήσεις.https://twitter.com/h_doukas/status/2018341287800262943?s=61Οι δήμοι καλούνται...

Γιωργος Καραμερος: Οι πλατφόρμες delivery αισχροκερδούν σε βάρος διανομέων, εστιατορίων και καταναλωτών

Η κυβέρνηση ελάχιστα αξιοποίησε τις καταγγελίες για τη μείωση των αποδοχών των διανομέων μέσω ενος "μυστικού" αλγόριθμουΚαθυστερεί να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2024/2831, που...

Δυναμική ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Καλαμάτα – Συναγερμός στο Μαξίμου για τις εξελίξεις

Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την εορταστική εκδήλωση στην Καλαμάτα όπου του απονεμήθηκε το κλειδί της πόλης.«Να...

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Το άμεσο σχόλιο μου στο σημερινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη περί αναθεώρησης του Συντάγματος περιλαμβάνει τρία σημεία:Πρώτον, ο σεβασμός του Συντάγματος προηγείται...

Αποχώρησε από το τελευταίο κόμμα στο οποίο ανήκε ο Νίκος Μπιστης

Είναι πλεόν επίσημο, αφού πριν απο λίγη ώρα ο Νίκος Μπίστης και άλλα 9 στελέχη της «Νέας Αριστεράς» ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα το τέλος...

Αχταρμάς Μητσοτακη για την συνταγματική αναθεώρηση

Σήμερα ανοίγουμε τον διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάνοντας πράξη μία ακόμα θεσμική μας δέσμευση. Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θέλησα να έχω πρώτα τις...

Κώστας Καραμανλής στην Καλαμάτα: Και ενίοτε να ακούμε τους πιο έμπειρους, αντί να τους διαγράφουμε, κυριολεκτικά ή μεταφορικά

Κώστας Καραμανλής στην Καλαμάτα: Κυρίες και Κύριοι,Κρατώ στα χέρια μου αντίγραφο της ιστορικής διακήρυξης «προειδοποίηση της Μεσσηνιακής Συγκλήτου προς τις ευρωπαϊκές αυλές». Είναι το πρώτο...

Ο Φαραντούρης ζητά πράξεις εθνικής κυριαρχίας πριν οποιοδήποτε διάλογο

Για το ζήτημα της επικείμενης επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα τοποθετήθηκε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νικόλας...

Νικόλας Φαραντούρης: Φρένο στα funds – Στέγη για όλους!

Σας περιμένουμε το ερχόμενο Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο ξενοδοχείο Electra στην Αθήνα για να συζητήσουμε για την προστασία της στέγης απέναντι στη...

Ξαφνικά η κυβέρνηση «θυμήθηκε» την ατεκνία, που μαστίζει την χώρα μας, και αποφάσισε να στηρίξει την μητέρα

Και έτσι στα ξαφνικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη «θυμήθηκε» την ατεκνία, που μαστίζει την χώρα μας, και αποφάσισε να στηρίξει την...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μια πολύ δύσκολη εβδομάδα

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μια πολύ δύσκολη εβδομάδα. Όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές, η δημόσια συζήτηση αλλάζει τόνο και προτεραιότητες. Δεν είναι εύκολο να...

Κόλαφος ο ΣΕΑ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο αεροδρόμιο Καστελλίου: Μια ωμή παρέμβαση που βάζει οικονομικά συμφέροντα πάνω από την παγκόσμια κληρονομιά, αγνοώντας βραβεία...

Ο Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι υπογράφοντας σύμβαση για ραντάρ δίπλα στο μινωικό μνημείο Παπούρας, ενώ εκκρεμεί υπόθεση στο...

Κυριάκος Βελόπουλος: Οι τρεις ήρωες, Καραθανάσης, Βλαχάκος, Γιαλοψός, έδωσαν το αίμα τους αποδεικνύοντας στους Τούρκους ότι η Ελλάδα ΔΕΝ υποχωρεί και ΔΕΝ διαπραγματεύεται κυριαρχία!

Ίμια, 31 Ιανουαρίου 1996… Οι τρεις ήρωες, Καραθανάσης, Βλαχάκος, Γιαλοψός, έδωσαν το αίμα τους αποδεικνύοντας στους Τούρκους ότι η Ελλάδα ΔΕΝ υποχωρεί και ΔΕΝ διαπραγματεύεται...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πριν από 30 χρόνια, η αγάπη για την πατρίδα καθιστούσε αθάνατους στη συλλογική μας μνήμη τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα...

Πριν από 30 χρόνια, η αγάπη για την πατρίδα καθιστούσε αθάνατους στη συλλογική μας μνήμη τους Χριστόδουλο Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκο και Έκτορα Γιαλοψό. Σήμερα, η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ