Μαυρίκιος: Με το θάνατό του έκλεισε η τελευταία περίοδος της κλασικής αρχαιότητας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Φλάβιος Μαυρίκιος Τιβέριος Αύγουστος (λατινικά: Flavius Mauricius Tiberius Augustus, 539 – 27 Νοεμβρίου 602) ήταν αυτοκράτορας του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους και ηγεμόνευσε στον Βυζαντινό θρόνο από το 582 έως το 602.

Φωτογραφία: By Classical Numismatic Group, Inc. http://www.cngcoins.com, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=347695

Γεννημένος στην Καππαδοκία. Ήταν αρχηγός του στρατού και γαμπρός του Τιβερίου που τον έστεψε μια μέρα πριν πεθάνει. Πολύ ικανός. Με στρατιωτικές & διπλωματικές ικανότητες. Το λάθος του ήταν η υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Σκοτώθηκε (μαζί με τους γιους του) από τον Φωκά, μετά από την ανταρσία των στρατευμάτων της Θράκης.

Ο Μαυρίκιος σαν ένας από τους τελευταίους αυτοκράτορες που η επικράτειά του είχε κάποια ομοιότητα με την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία των περασμένων αιώνων. Με το θάνατό του κλείνει η τελευταία περίοδος της κλασικής αρχαιότητας.

▼ Ενέργειες & Γεγονότα

• Ίδρυσε τα Εξαρχάτα της Ραβένας και της Αφρικής
• Οι Σλάβοι συνέχισαν την εισβολή τους στα νότια Βαλκάνια και έφθασαν στην Πελοπόννησο
• 584- Η Κόρδοβα κατελήφθη από τους Βησιγότθους
• Οι Άβαροι πολιόρκησαν τη Θεσσαλονίκη (586), την Αδριανούπολη(587) και έφθασαν προ των πυλών της ΚΠολης

▼ Θρησκεία

Ανεκτικός απέναντι στους Μονοφυσίτες, αν και Ορθόδοξος. Συγκρούσθηκε με τον Πάπα Γρηγόριο όταν αποδέχτηκε τον τίτλο «Οικουμενικό» για το πατριαρχείο ΚΠόλεως

▼ Πόλεμοι

• 586 – Πολιορκία της Θεσ/νίκης από Σλάβους.
• 586- Νίκες επί των Περσών. Το 590 βοήθησε τον Χοσρόη να ανακτήσει το θρόνο του με αντάλλαγμα ειρήνη και νέα εδάφη.
• Πολλές εκστρατείες στα Βαλκάνια. Απώθησε Αβάρους και Σλάβους. Μάχη του Βιμινακίου (601). Νίκη επί των Αβάρων. Η συνοριογραμμή του Δούναβη έγινε ασφαλής.

▼ Συναυτοκράτορες

– Θεοδόσιος (590): Γιος του

▼ Στάσεις, Συνωμότες & Σφετεριστές

Φωκάς: Ο στρατός στη Θράκη στασίασε όταν για οικονομικούς λόγους διατάχθηκε να διαχειμάσει στη Δακία, βορείως του Δούναβη. Ο Φωκάς, ένας από τους αρχηγούς της εξέγερσης, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και άρπαξε το στέμμα

▼ Γενική Κατάσταση

Πολλές απειλές και οικονομικά προβλήματα. Συνεχείς πολεμικές επιχειρήσεις. Η Ανατολή είναι βασικά ασφαλής. Οι κτήσεις σε Ιταλία και Ισπανία υπό πίεση. Η γενική κατάσταση είναι καλή αλλά εύθραυστη.

▼ Αξιολόγηση

Από τους καλύτερους αυτοκράτορες. Αντιμετώπισε τις εξωτερικές απειλές, νοικοκύρεψε τα οικονομικά, έκανε μεταρρυθμίσεις. Οι αποφάσεις του δεν ήταν πάντα δημοφιλείς. Έκανε μοιραία λάθη στον χειρισμό της εξέγερσης που του κόστισε το θρόνο και τη ζωή του.

Πηγή: https://byzantium.gr/gremperors.htm

ΔΗΜΟΦΙΛΗ