Η Πολιτική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα για το κόστος δανεισμού των ΜμΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πολιτική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα στο FORMedia Radio 99,8 fm και στον Αποστόλη Γκόγκα για το κόστος δανεισμού των ΜμΕ

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ
Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων για τις επιχειρήσεις ,από 3,11% που ήταν τον Ιούνιο,εκτοξεύθηκε σε 4,40% τον Νοέμβριο Η Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθεί να παρηγορήσει τις επιχειρήσεις λέγοντας ότι το πραγματικό επιτόκιο δανεισμού είναι αρνητικό , εάν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός.

Οι Τράπεζες για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσθέτουν ένα ασφάλιστρο,μία επιπλέον επιβάρυνση στα επιτόκια, λόγω υψηλού ρίσκου γι αυτές τις κατηγορίες.Τα νέα δάνεια των ΜμΕ είναι μία ποσοστιαία μονάδα και πλέον (1%+) ακριβότερα από τον μέσο όρο.

Κατηγορίες επαγγελμάτων με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση όπως οι Αγρότες, οι μικροί επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση με ακόμα μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τον δανεισμό τους.
Τον Ιούνιο πχ το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων αυτής της κατηγορίας ήταν 4,98%, σχεδόν δύο μονάδες υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο . Ως τον Νοέμβριο, είχε αυξηθεί στο 6,42%.
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
Όσο για τα νέα στεγαστικά δάνεια η πτώση της ζήτησης δανείων είναι τόσο μεγάλη, που τον Νοέμβριο οι Τράπεζες προέβησαν σε μειώσεις επιτοκίων.
Οι Τράπεζες βέβαια δεν χάνουν από την μείωση διότι οι εγκρίσεις νέων δανείων έχουν παγώσει.
Τα νέα στεγαστικά προγράμματα που προωθούν οι Τράπεζες είναι για την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ