Τσιμένι: Ένα μπαχαρικό με πολλά ονόματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσιμένι, μοσχοσίταρο ή ελληνικός σανός (foenum graecum) είναι μερικά από τα πολλά ονόματα του φυτού που καρυκεύει με το χαρακτηριστικό άρωμά του τα περισσότερα φαγητά των λαών της Ανατολής.

Από τον Ορέστη Δαβία

Υπάρχει ιθαγενές στη χώρα μας ένα πολύτιμο φυτό που διαθέτει πλήθος ονομάτων, όπως μοσχοσίταρο, τριγωνίσκος, τηντιλίδα και αρκετά άλλα ακόμη. Οι περισσότεροι πάντως το γνωρίζουν ως τσιμένι, λέξη που δανειστήκαμε από την τουρκική.

Η μετρίου ύψους μονοετής αυτή πόα μπορεί να καμαρώνει για το μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο στην ιστορία της, σήμερα όμως εμείς χρησιμοποιούμε πια τους σπόρους της μόνο για να καρυκεύουμε με το χαρακτηριστικό άρωμά τους τον παστουρμά. Κι όμως, υπήρχαν εποχές όπου οι ελληνικοί αγροί κάλυπταν την τεράστια ζήτηση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας για τους σπόρους και το ξερό χόρτο της. Τούτο άλλωστε υπογραμμίζει η αγγλική ονομασία «fenugreek» που προέρχεται από τη λατινική «foenum graecum», δηλαδή «ελληνικός σανός».

Στην αρχαιότητα οι αλεσμένοι σπόροι του μοσχοσίταρου θεωρούνταν ορεκτικοί και τονωτικοί, αφού είναι πλούσιοι σε σίδηρο και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Τα τελευταία χρόνια, επίσης, διαπιστώθηκε επιστημονικά πως η τακτική κατανάλωση των σπόρων του μοσχοσίταρου βοηθά στη διατήρηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στα επιθυμητά όρια.

Δεν είναι όμως ιατρικής φύσης θέματα αλλά το άρωμά του ο κυριότερος λόγος που σας προτρέπω να δοκιμάσετε το μοσχοσίταρο στη μαγειρική σας. Δεν σας είναι ολότελα άγνωστο, βέβαια, καθώς δίνει τη χαρακτηριστική νότα στο κάρι, στο οποίο όμως κατά κανόνα περιέχεται σε βαθμό υπερβολής. Αν όμως μάθετε να κάνετε σωστή και μετρημένη χρήση των σπόρων του, είμαι βέβαιος πως θα το λατρέψετε.

Όταν τους προμηθευτείτε, κατά προτίμηση ολόκληρους, θα πρέπει να θυμάστε πως χρειάζονται προσεκτικό καβούρδισμα σε χαμηλή φωτιά για λίγα μόλις λεπτά. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί το ζεστό άρωμά τους αλλά και η γεύση τους,που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καμένη ζάχαρη και σέλινο. Είναι επίσης έτσι πολύ πιο εύκολο να τους κοπανίσετε στο γουδί ή να τους τρίψετε στη μηχανή του καφέ, αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε τη σκόνη τους. Σε όποια συνταγή κι αν τους προσθέσετε, να το κάνετε με φειδώ για να μην πικρίσει. Χρησιμοποιήστε τους σε σούπες, ομελέτες, σαλάτες με κρεμμύδια ή πατάτες, σε σάλτσες με γιαούρτι και σε λεμονάτα φαγητά.

Από τις χώρες και τους λαούς που αγάπησαν το τσιμένι και το μεταχειρίζονται πολύ στη μαγειρική τους, ξεχωρίζουν πρώτοι απ’ όλους οι Άραβες, που το ονομάζουν «χίλμπε». Το ίδιο όνομα έχει και μια συνήθως καυτερή σάλτσα, σπεσιαλιτέ της Υεμένης, που ταιριάζει με όλα σχεδόν, από σούπες και ψαρικά μέχρι φαλάφελ και νερόβραστα λαχανικά. Για να την παρασκευάσουν, μουλιάζουν τους σπόρους για δύο μερόνυχτα σε νερό, μετά τους αλέθουν και ανακατεύουν τον αφρώδη χυλό που προκύπτει με άλλα μυρωδικά και καρυκεύματα. Οι κοπανισμένοι σπόροι νοστιμίζουν επίσης τις λεπτές αιγυπτιακές καλαμποκόπιτες, αυξάνοντας ταυτόχρονα την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, αλλά και το χρόνο διατήρησής τους. Στην Ινδία η σκόνη του μοσχοσίταρου δεν λείπει συνήθως από το μαγείρεμα των οσπρίων, κάνοντάς τα νόστιμα και πιο εύπεπτα. Στην ίδια χώρα είναι επίσης πολύ αγαπητά τα πικάντικα και πικρούτσικα φύλλα του, που μαγειρεύονται σαν το σπανάκι, νοστιμίζουν πιάτα με πατάτες ή προστίθενται ψιλοκομμένα στη ζύμη της λεπτής πίτας που ονομάζεται «νάαν».

Δεν θα τα βρείτε, φυσικά, στην ελληνική αγορά, αλλά για όποιον διαθέτει κήπο η καλλιέργεια του μοσχοσίταρου είναι πολύ απλή υπόθεση. Ακόμη πιο εύκολο και χωρίς να χρειάζεται γνώσεις κηπουρικής είναι να διατηρήσετε μουσκεμένους τους σπόρους του σ’ ένα βάζο ή στην κατάλληλη συσκευή που κυκλοφορεί στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Σε λίγες μόλις ημέρες θα έχετε στη διάθεσή σας τα νοστιμότατα φύτρα τους, που ταιριάζουν πολύ σε σάντουιτς, σαλάτες και ομελέτες.

* Από τη wikipedia:
Η Τριγωνέλλα η Ελληνική (Trigonella foenum-graec) ή αλλιώς Τριγωνίσκος, Τήλιδα, Τήλις, τηντιλίδα, τηντιλίνα, τήλι, χόρτο των Ελλήνων, Ελληνικό σανό, Ελληνικός σανός, μοσχοσίταρο, (το) αιγόκερας, (το) βούκερας, γραικόχορτο, ελληνικό τριφύλλι, νυχάκι, στροφίλι, χέλμπα ή τσιμένι (αγγλ. fenugreek), είναι ένα ετήσιο φυτό της οικογένειας των Χεδρωπών ή Φαβίδων (Fabaceae), με φύλλα που αποτελούνται από τρία μικρά αντωοειδή προς επιμήκη φυλλάδια. Καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο ως μια ημίξηρη καλλιέργεια και οι σπόροι του είναι ένα κοινό συστατικό στα φαγητά της Ινδικής υποηπείρου.

olivemagazine ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Θρήνος για τον ποδοσφαιριστή του Αστέρα Ισιάγκα Σιλά: Έφυγε από τη ζωή η συζύγος του Ντουσού Κεϊτά

Στην Τύνιδα μετά από σύντομη ασθένεια άφησε την τελευταία της πνοή η σύζυγος του ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολης Ισίγια Σιλά Η Ντεσού Κεϊτά, είχε παντρευτεί...

Κίνηση ΜΑΤ από τον Γιώργο Μαζωνάκη: Θα καταθέσει μήνυση κατά του 21χρονου

Μήνυση κατά του 21χρονου Στέφανου Παπαδόπουλου αναμένεται να καταθέσει την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου ο Γιώργος Μαζωνάκης Ο νεαρός τραγουδιστής προχώρησε σε μήνυση την περασμένη Πέμπτη...

Αλεξανδρινό – «Δώρο στο Χριστό» (ένα συγκινητικό διήγημα)

Εδώ και πολλά χρόνια ο κόσμος γιόρταζε τα Χριστούγεννα με περισσότερη κατάνυξη Σ’ ένα μακρινό χωριό, λοιπόν, ο παπάς έκανε κάθε χρόνο μια φάτνη στη...

Γιατί λέμε τα κάλαντα παραμονές των εορτών;

Τα κάλαντα είναι ευχετήρια και εγκωμιαστικά άσματα που ψάλλουν τα παιδιά (τελευταία και οι μεγάλοι) τις παραμονές μεγάλων εορτών, όπως είναι τα Χριστούγεννα (24...

Τα Χριστούγεννα όσοι «έφυγαν» σου λείπουν πιο πολύ

Τα Χριστούγεννα, για πολλούς, είναι οι πιο ωραίες μέρες του χρόνου κι όχι άδικα Στολισμένα σπίτια, στολισμένες βιτρίνες, φωτάκια κοσμούν τους δρόμους ολάκερης της πόλης,...

Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Κάποιοι θα τα φτιάξουν και κάποιοι θα τ’ αγοράσουν, πάντως μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα, αλλά και χριστόψωμο και δίπλες, δεν θα λείψουν από τα σπίτια...

Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Εδέσματα της Ελλάδας

Στην Ελλάδα η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μία από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές Για τους Έλληνες όμως τα Χριστούγεννα, πέρα από την σημασία της θρησκείας,...

Σάλος με τον τελικό του GNTM: Μεγάλη Νικήτρια η Ξένια

Η Ξένια είναι η μεγάλη νικήτρια του φετινού GNTM στο Star

Κεραυνοί του Μαριου Ηλιόπουλου: Καθαρίστε τα ακάθαρτά και αφήστε τα συγχαρητήρια

Σχετικά με την χθεσινή «συγχαρητήρια» ανακοίνωση της ΕΠΟ για την μεγάλη επιτυχία της ομάδας μας, η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει:Τα υποκριτικά, τυπικά κλισέ - συγχαρητήρια-...

Μόλις πέντε μηνών βρέφος, πέθανε ενώ κοιμόταν μαζί με τους γονείς του στο κρεβάτι τους

Μία ακόμη τραγωδία ήρθε στο φως της δημοσιότητας, καθώς ένα βρέφος ηλικίας μόλις πέντε μηνών πέθανε, ενώ κοιμόταν μαζί με τους γονείς του στο...

Η ιστορία του Καρυοθραύστη – Συνώνυμο των Χριστουγέννων

Ο Καρυοθραύστης είναι από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες ιστορίεςΤο παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του γερμανού Ε. Τ. Α Χόφμαν έγινε...

59χρονος εργάτης σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν μετά από πτώση από ύψος 20 μέτρων

Εργατικό ατύχημα στην περιοχή της Ελασσόνας όπου ένας 59χρονος έχασε την ζωή πέφτοντας από ύψος 20 μέτρων Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, όλα έγιναν όταν ο...

Χαμός στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά με τον ευρωβουλευτή Νίκο Παππα

Συγγνώμη για την πράξη του ζήτησε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας για πρώτη φορά μετά το επεισόδιο με δημοσιογράφο στο Στρασβούργο Ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής τόνισε...

Κόλαφος για τις αυξήσεις στο νερό ο Ευάγγελος Αντωναρος: Σκοπεύουν να ιδιωτικοποιησουν και το νερό σε μια χώρα σαν την Ελλάδα

Μας κοροϊδεύουν ψιλό γαζί και προετοιμάζουν στο Μαξίμου, βάζοντας μπροστά την ΕΥΔΑΠ, δραστικές αυξήσεις στην τιμή του νερου Και κανείς (ούτε στην αντιπολίτευση) δεν τολμά...

Έσβησε αθόρυβα στα 91 του χρόνια ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, Πίτερ Αρνέτ

Ο δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής, βραβευμένος με Πούλιτζερ Πίτερ Αρνέτ, πέθανε σε ηλικία 91 ετών Γεννημένος το 1934 στο Riverton της Νέας Ζηλανδίας, αργότερα απέκτησε...

Ποια στάση θα κρατήσει ο Σκαι: Τι θα γίνει με τον Γιώργο Μαζωνάκη και την Ελενα Παπαρίζου και τα live του The Voice

Ο ΣΚΑΪ τίθεται στο πλευρό του Γιώργου Μαζωνάκη, όσον αφορά στην υπόθεση της καταγγελίας σε βάρος του δημοφιλούς τραγουδιστή, τονίζοντας πως συνεχίζεται κανονικά η...

Αποθεώθηκε ο Γιώργος Μαζωνάκης στην πρεμιέρα του στο νυχτερινό κέντρο – Το μήνυμα που έστειλε φορώντας μια ρόμπα

«Είμαι ο Γιώργος Μαζωνάκης ο αληθινός» - Πρεμιέρα για τον τραγουδιστή λίγες ώρες μετά τη μήνυση για ανήθικες προτάσεις Όπως διαβάζουμε στο bovary.gr λίγο μετά...

Ωκεανίδες

Όταν ο Αιδωνεύς, δηλαδή ο Άδης, άρπαξε την Περσεφόνη, εκείνη έπαιζε και μάζευε λουλούδια στο ανθισμένο λιβάδι της Νύσας, περιτριγυρισμένη από μια ομάδα Ωκεανίδων...

Το στεφάνι – Η αγάπη των Ελλήνων για το περιττό

  «Φτιάξε στεφάνια, Δίκα εσύ, τα τρυφερά βλαστάρια / και κρέμασέ τα στα μαλλιά με τ΄απαλά σου χέρια / στις Χάριτες τις αθάνατες αρέσουν τα...

Μέντης Μποσταντζόγλου (Μπόστ), ο άνθρωπος πού επέβαλε τό δικό του, μοναδικό, ύφος στόν χωρο του Πολιτισμου

Πέρασαν τριάντα χρόνια από τό 1995, οπότε μας άφησε γιά πάντα ο Μέντης Μποσταντζόγλου (Μπόστ), ο άνθρωπος πού επέβαλε τό δικό του, μοναδικό, ύφος...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ