Η πρώτη κοινή εκδήλωση Ελλάδας – Πολωνίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι γεγονός! Παρέμβαση – καταπέλτης από τον Προκόπη Παυλόπουλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συμμετείχε στην Ημερίδα, που οργάνωσαν στην Αθήνα το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Πολωνίας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, με θέμα: «Η Δικαιοσύνη μετά την σύγκρουση: Άνοιγμα των νομικών οδών».

Στην ομιλία του, για την «αρνητική στάση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αναφορικά με τις νόμιμες αξιώσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας, η οποία πλήττει ευθέως την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα», ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Ξεκινώ τονίζοντας, για πολλοστή φορά, ότι είναι η ίδια η έννοια της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας –μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, που είναι παντελώς ξένη σ’ εμάς, τους Έλληνες– η οποία θεμελιώνει, στο ακέραιο, τις αξιώσεις της Ελλάδας ως προς το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις για τα θύματα και τις υλικές καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας. Και τούτο διότι η Δικαιοσύνη της Ιστορίας, προκειμένου το μήνυμα «Δεν ξεχνάμε, Ποτέ ξανά» να καταστεί πράξη, απαιτεί από τους θύτες να ολοκληρώσουν την «συγγνώμη» τους αποδίδοντας και στην Ελλάδα αυτό που δικαιωματικώς της ανήκει. Πράγμα που σημαίνει πως αν η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εννοεί και αναγνωρίζει, στο ακέραιο, τις ευθύνες της για το ναζιστικό παρελθόν της οφείλει, αμέσως, να πράξει έναντι της Ελλάδας εκείνο, το οποίο επιβάλλει τόσον η Ιστορική διαδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, ιδίως δε ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός. Και επ’ αυτού υπενθυμίζω τις βασικές μας θέσεις -που είναι και Εθνικές μας Θέσεις, αφότου συντελέσθηκαν τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας κατά της Ελλάδας και του Ελληνικού Λαού- ως προς τις ως άνω αξιώσεις μας. Διευκρινίζεται, ευθύς εξ αρχής, ότι έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικά, από νομική άποψη, θέματα. Ήτοι:

Ι. Πρώτον, με το κατοχικό δάνειο προς την Γερμανία, το οποίο συνήφθη υποχρεωτικώς –ορθότερα με καταναγκαστικό και εκβιαστικό τρόπο- μεταξύ της κατοχικής Ελληνικής κυβέρνησης και της Γερμανίας, προς συντήρηση των στρατευμάτων κατοχής. Εδώ πρόκειται, λοιπόν, από νομική σκοπιά για ενοχή εκ συμβάσεως. Άρα, η αντίστοιχη εκ της συμβάσεως απαίτηση της Ελλάδας είναι ενδοσυμβατικής -και όχι αδικοπρακτικής- προέλευσης.

Α. Σε αυτήν την απαίτηση προστίθενται ποσά, τα οποία προκύπτουν από συναφείς προς την δανειακή σύμβαση αιτίες, όπως είναι ιδίως οι τόκοι υπερημερίας λόγω μη έγκαιρης εξόφλησης.

Β. Για την απαίτηση αυτή δεν τίθεται ούτε θέμα παραγραφής ούτε θέμα παραίτησης. Τίθεται μόνο ζήτημα συνολικού υπολογισμού της ως σήμερα. Ας σημειωθεί, ότι η Ελληνική θέση γίνεται νομικώς τόσο περισσότερο ισχυρή, όσον η αποπληρωμή του δανείου είχε αρχίσει ήδη από την κατοχική περίοδο.

ΙΙ. Και, δεύτερον, με τις αποζημιώσεις λόγω ανθρώπινων θυμάτων και υλικών καταστροφών στην Ελλάδα από τα στρατεύματα κατοχής.

Α. Επισημαίνεται, πριν απ’ όλα, ότι το 1946, στην Διάσκεψη των Παρισίων, είχε προσδιορισθεί ένα –κατά προσέγγιση- ποσό τέτοιων αποζημιώσεων προς την Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. δολαρίων. Κυρίως δε επισημαίνεται μ’ έμφαση ότι το 1953, με την Συμφωνία του Λονδίνου, δεν «χαρίσθηκαν» στην Γερμανία οι οφειλές της λόγω πολεμικών αποζημιώσεων, όπως η γερμανική πλευρά «τεχνηέντως» φαίνεται να διατείνεται.

1. Η Συμφωνία αυτή απλώς έθεσε «σε αδράνεια» τις οφειλές της Γερμανίας ως την υπογραφή, κατά το Διεθνές Δίκαιο (Δίκαιο του Πολέμου), «Συμφώνου Ειρήνης» μεταξύ της τελευταίας και των Δυνάμεων που νίκησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται νομικώς για ένα είδος «αναβλητικής αίρεσης» (lato sensu), σχετικά με την εξόφληση των υποχρεώσεων της Γερμανίας, επειδή τότε θεωρήθηκε ότι αυτή δεν διέθετε –πρωτίστως λόγω της διαίρεσής της σε Δυτική και Ανατολική- την κατά το Διεθνές Δίκαιο απαιτούμενη πολιτειακή υπόσταση για ανάληψη και εκπλήρωση συναφών υποχρεώσεων.

2. Τούτο –ήτοι η ικανότητα σύναψης «Συμφώνου Ειρήνης»- επήλθε το 1990. Όταν, μετά την επανένωση της Γερμανίας, η τελευταία απέκτησε ενιαία, νομικώς, πολιτειακή υπόσταση και κυριαρχία. Ειδικότερα, το 1990 υπογράφηκε το λεγόμενο «Σύμφωνο 2 + 4» μεταξύ της ενωμένης πλέον Γερμανίας και ΗΠΑ, ΕΣΣΔ, Γαλλίας και Αγγλίας.

3. Γίνεται δε σήμερα, γενικώς και επισήμως, δεκτό –de facto δε το έχει αποδεχθεί και η Γερμανία, αφού στην βάση αυτή στηρίζει την εν γένει κυριαρχία της- ότι το ως άνω Σύμφωνο επέχει την θέση του «Συμφώνου Ειρήνης» που προβλέπει, κατά το Διεθνές Δίκαιο, η προαναφερόμενη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953. Και τούτο διότι μόνον έκτοτε η Γερμανία μπορούσε να υπογράψει ένα τέτοιο «Σύμφωνο», δεδομένου ότι μόνο τότε, κατά τα προλεχθέντα, απέκτησε την ενότητά της και την ενιαία κυριαρχία της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

4. Το «Σύμφωνο 2 + 4» καλύπτει, λόγω της νομικής φύσης του αλλά και γενικότητάς του, και τα μη συμβαλλόμενα πλην όμως «παθόντα» από την γερμανική κατοχή Κράτη, όπως η Ελλάδα. Είναι δηλαδή νομικό κείμενο γενικής εφαρμογής.

Β. Η από Ελληνικής πλευράς νομική βάση των αποζημιωτικών απαιτήσεων κατά της Γερμανίας βρίσκει σταθερό έρεισμα κυρίως στις διατάξεις του άρθρου 3 της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907, οι οποίες κωδικοποίησαν και τις ως τότε διατάξεις του Δικαίου του Πολέμου.

1. Κατά τις διατάξεις αυτές: «Ο εμπόλεμος όστις ήθελε παραβιάσει τας διατάξεις του Κανονισμού θα υποχρεούται, αν συντρέχει λόγος, εις αποζημίωσιν, θα είναι δε υπεύθυνος δια πάσας τας πράξεις τας διαπραχθείσας υπό των προσώπων των μετεχόντων της στρατιωτικής του δυνάμεως». Επέκεινα, οι διατάξεις των άρθρων 46 και 47 του «Κανονισμού Νόμων και Εθίμων του Πολέμου στην ξηρά», ο οποίος είναι προσαρτημένος στην Δ΄ Σύμβαση της Χάγης του 1907, καθιερώνουν και τις δύο θεμελιώδεις αρχές του Δικαίου του Πολέμου, ήτοι τις αρχές της προστασίας του σεβασμού του Ανθρώπου και της ατομικής ιδιοκτησίας.

2. Όλες αυτές τις αρχές επικαιροποίησε η απόφαση του Διεθνούς Στρατιωτικού Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, το 1946. Αυτό είχε αποδεχθεί, έναντι της Ελληνικής Κυβέρνησης, επισήμως, το 1965, ο τότε Καγκελάριος Λούντβιχ Έρχαρτ. Ο ίδιος δε είχε μιλήσει για επανορθώσεις ύψους 500 εκ. γερμανικών μάρκων.

ΙΙΙ. Από τα όσα εκτέθηκαν προκύπτει ότι οι ως άνω αξιώσεις μας, από τις οποίες ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουμε παραιτηθεί, είναι πάντα νομικώς ενεργές –πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες.

Α. Και ο κοινός μας Ευρωπαϊκός Νομικός Πολιτισμός, ως μέρος του εν γένει κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που συντίθεται από τις διατάξεις αλλά και από τις θεμελιώδεις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Νομιμότητας, επιβάλλει την σχετική απόφαση να την λάβει αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου, εν προκειμένω, Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, κυριολεκτικώς, Εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη. Πολλώ μάλλον όταν την θέση αυτή ενισχύει, πλέον, καταλυτικώς η πρόσφατη γνωμοδότηση (2019) της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου (Bundestag). Η οποία αφενός αναγνωρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής των αξιώσεων στην Ελλάδα. Και, αφετέρου, προτρέπει, «expressis verbis», την γερμανική πλευρά ν’ αποδεχθεί την προσφυγή Ελλάδας και Γερμανίας στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και κατά τούτο, μόνο προβληματισμό προκαλεί η από 18.10.2019 απόρριψη της, από τον Ιούνιο του ίδιου έτους, πλήρως τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας -αλλά και μεταγενέστερες, άμεσες ή έμμεσες, απορρίψεις-αναφορικά με την προοπτική προσφυγής σε αρμόδιο δικαιοδοτικό Forum, για την οριστική επίλυση της σχετικής διαφοράς ως προς τις αξιώσεις της Ελλάδας αναφορικά με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Β. Η προαναφερόμενη άρνηση της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με το ν’ αγνοεί όλα τα κατά τ’ ανωτέρω, πλήρως τεκμηριωμένα, νομικά επιχειρήματα, εμφανίζεται παντελώς αναιτιολόγητη, δοθέντος ότι έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση και προς την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή Νομιμότητα. Επιπλέον, η άρνηση αυτή είναι άκρως αντιφατική και υποκριτική, αφού δεν είναι νοητό και αποδεκτό, από πλευράς συνεπούς διεθνούς συμπεριφοράς, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από την μια πλευρά να επιχειρεί, σε πολλές περιπτώσεις, να «παραδώσει μαθήματα» σεβασμού, εκ μέρους άλλων Κρατών, της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας. Και, από την άλλη, ν’ αρνείται την συμμόρφωσή της προς αυτές, όταν μάλιστα πρόκειται για θύματα και ζημίες προερχόμενες από το εφιαλτικό ναζιστικό της παρελθόν, το οποίο έχει, δημοσίως και διεθνώς, καταδικάσει και αποκηρύξει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο. Υπό τις συνθήκες αυτές είναι βέβαιο ότι με την προαναφερόμενη συμπεριφορά της η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας υποσκάπτει, «εκ των έσω», την αξιοπιστία της και το κύρος της, σ’ Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Όπως είναι λοιπόν αυτονόητο, η Ελλάδα δεν αποδέχεται, ούτε πρόκειται ν’ αποδεχθεί, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την άρνηση αυτή. Πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά -και όχι μόνο- επιχειρήματά της.»

ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Χαμός στην ΕΡΤ με τις αποκαλύψεις του Κυριακου Βελόπουλου: Πουλάνε στον Ελληνικό Στρατό… τουρκικά προϊόντα!

Βόμβες του Κυριακου Βελόπουλου στην εκπομπή “NEWSROOM” στη ΕΡΤ "Τσίπρα είσαι δολοπλόκος, φθονερος και δεκανίκι του Μητσοτάκη"🔹Πουλάνε στον Ελληνικό Στρατό... τουρκικά προϊόντα!🔹Μητσοτάκη δολοφονείς τους αγρότες,...

Αλέξης Τσίπρας – Ολόκληρη η ομιλία στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιθάκη»: Χρειαζόμαστε συλλογικό όραμα για την αλλαγή

Με την ομιλία παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώνεται η παρουσίαση του βιβλίου του “Ιθάκη”, μέσα στο κατάμεστο θέατρο Παλλάς, στο κέντρο της...

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε στον εξώστη του Παλλας τους βουλευτές που πήγαν στην παρουσίαση του βιβλίου

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Αντώναρο: Η ταξιθεσια στην πολιτική, κι όχι μόνο, λέει συνήθως πολλά. Δεν έχει απλά συμβολική σημασία. Δείχνει συχνά, αν όχι παντα,...

Δειτε live την παρουσιαση του βιβλιου “Ιθακη” του Αλεξη Τσιπρα

Στο Παλλας ο Αλεξης Τσιπρας παρουσιαζει αποψε το βιβλιο του, Ιθακη 

Πολιτικο “χαστουκι” στον Στεφανο Κασσελακη απο την Ευα Σιδερα: Αποχωρει απο το Κινημα Δημοκρατιας μετα την προθεση του να συνεργαστει με την Νεα Δημοκρατια

Αποχωρώ από το Κινημα Δημοκρατιας Η μόνη σκέψη μου είναι πως οι πολίτες αυτής της χώρας θα μπορούν να έχουν ένα καλύτερο αύριο με προοπτική...

Στεφανος Κασσελακης: Στον Φάρο Τυφλών Ελλάδος

Επισκέφθηκα τους χώρους εργασίας των ωφελούμενων, τους χώρους άθλησης, δημιουργίας και το Μουσείο Αφής Ένα από τα μόλις πέντε μουσεία αφής σε ολόκληρο τον κόσμο.Ξέρετε...

Θοδωρης Ζωτος για Στεφανο Κασσελακη: Τι θέλει να πει ο ποιητής; Συγκυβέρνηση με ΝΔ αλλά χωρίς Μητσοτάκη;

Αν κάτι μάθαμε σήμερα, είναι ότι η ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει το μοναδικό μέρος στον πλανήτη όπου μπορείς να χτίσεις ολόκληρο αφήγημα πάνω στο...

Κτηνοτρόφος έσπασε τα κοντέρ! «Κέρδισε» 6.000 δελτία λαχείου αξίας 300.000 – Ο πιο τυχερός Έλληνας στην ιστορία του… ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε κλίμα έντασης συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις αντιπαραθέσεις γύρω από τις καταγγελίες για...

Κυριακος Βελοπουλος: Κάτω τα χέρια από τους αγρότες!

O κύριος Χρυσοχοίδης χαρακτήρισε «θέμα εθνικής ασφάλειας» το να μην κλείσουν τα λιμάνια οι αγρότες Όταν όμως πουλούσαν σε ιδιώτες τα λιμάνια, επικαλέστηκαν το εθνικό...

ΒΟΜΒΑ: Ερώτηση Φαραντούρη τινάζει στον αέρα funds και servicers – Kαταγγέλλει παραβίαση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων

Με νέα - 3η κατά σειρά - γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν - επανήλθε σήμερα ο ευρωβουλευτής και συντονιστής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, Νικόλας...

Πανος Καμμενος: Η διεφθαρμένη Ευρώπη καταρρέει – Ανώτατα στελέχη σε Ουκρανία Βρυξέλλες συλλαμβάνονται

Σε αναρτηση του ο Πανος Καμμενις αναφερει: Η συμφωνία για λήξη του πολέμου είναι κοντά με την διαμεσολάβηση Τράμπ .Η διεφθαρμένη Ευρώπη καταρρέει. Ανώτατα στελέχη...

Κεραυνοι Βελοπουλου: Κύριε Μητσοτάκη, οι αγρότες δεν είναι ούτε “Φραπέδες”, ούτε “Χασάπηδες”, ούτε κλέφτες, ούτε απατεώνες

Στοχεύεις λάθος, βάζοντας τους αστυνομικούς των χιλίων ευρώ να χτυπούν τους αγρότες Δώσε στους αγρότες αυτά που τους ανήκουν και όχι από τον προϋπολογισμό.Βάλε τους...

Η συνεντευξη χείμαρρος του Στεφανου Κασσελακη στον Νικο Χατζηνικολαου για την πιθανοτητα συνεργασιας με τη ΝΔ

Η συνεντευξη του Στεφανου Κασσελακη στον Νικο Χατζηνικολαου https://twitter.com/skasselakis/status/1995411757628600648?s=61

Ο Χαρης Δουκας εναντιον οσων στο Πασοκ ονειρευονται συγκυβερνηση με ΝΔ και Μητσοτακη

Προσκλητήριο 1. Αποφασίζουμε στο Συνέδριο, συλλογικά, ένα μεγάλο ΟΧΙ σε οποιοδήποτε σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.2. Ξεκινάμε σήμερα ένα μεγάλο προσκλητήριο διαλόγου και δράσης με...

Νέο σκάνδαλο, που «ακουμπάει» και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή τη φορά με «μαϊμού» εταιρείες γεωργικών συμβούλων

Την κομπίνα εκατομμυρίων αποκάλυψε η εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» Επιτήδειοι που παρίσταναν τους συμβούλους για αγρότες και κτηνοτρόφους, τσέπωσαν περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ! Όπως αποκάλυψε ο...

Πανος Καμμενος: Μόνος δρόμος MAKE GREECE GREAT AGAIN με ΗΠΑ

Σε αναρτηση του ο Πανος Καμμενος αναφερει: Mercedes-Benz, BMW και η Volkswagen μετακομίζουν στην Κίνα,η Airbus σήμερα καταρρέει στα χρηματιστήρια οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμπλέκονται με...

Υμνοι βουλευτη του Πασοκ για την εργατικότητα του Αδωνι Γεωργιαδη

Σε αναρτηση του ο βουλευτης Πετρος Παππας αναφερει:  Θέλω να ευχαριστήσω τον Αδωνι Γεωργιαδη  για το παραγωγικό Debate που είχαμε. Ο ίδιος, εμφανίζεται να με...

Κυριακος Βελοπουλος στους Ελληνες αστυνομικους: Μη χτυπάτε τους αγρότες δεν είναι εχθροί των Ελλήνων

Καλούμε την ελληνική αστυνομία να κάνει ό,τι έκαναν Γάλλοι και Ιταλοί αστυνομικοί : μη χτυπάτε τους αγρότες δεν είναι εχθροί των Ελλήνων Ο θρασύς κύριος...

Χαρης Δουκας: Στη Βασιλίσσης Όλγας το έργο έχει ουσιαστικά σταματήσει – Έχει στοιχειώσει

Σύμφωνα με την ανάδοχο εταιρεία, από τα 6 εκ. που κόστισε, τα 2,5 εκ. ακόμη παραμένουν απλήρωταΚάποιοι, τελικά, θέλουν το έργο να μην τελειώσει...

Η εγκατάλειψη της αγροτικής οικονομίας, από την κυβέρνηση και οι ρηξικέλευθες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Το ανεκδιήγητο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με το ανερυθρίαστο φαγοπότι των αγροτικών και κτηνοτροφικών ευρωπαϊκών ενισχύσεων, από κομματικά στελέχη της Νέας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ