Δημοσίευμα των Financial Times εμπλέκει στην εξαγορά διυλιστηρίου από τον καταδικασμένο Μπένι Στάινμετζ συγγενικό πρόσωπο του πρωθυπουργού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times για την εξαγορά διυλιστηρίου στην Ιταλία από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά και χρηματισμό σε Ρουμανία και Ελβετία, ενώ παράλληλα εμπλέκει στην εξαγορά και την Αλεξία Μπακογιάννη, ανιψιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ρουμανικές αρχές, είχε συλληφθεί το 2020 στην Λάρνακα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Ιταλία αρνήθηκαν να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, η Αλεξία Μπακογιάννη συνόδευε τον διαβόητο επιχειρηματία στα ταξίδια που έκανε σε Ρώμη και Μιλάνο πριν ένα χρόνο προκειμένου να διαπραγματευτεί την προσφορά ύψους 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι η ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού «έχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας υπήρξε επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbreak.gr, υπάρχει εμπλοκή και πασίγνωστου Έλληνα εφοπλιστή στην υπόθεση εξαγοράς του διυλιστηρίου. Στο άρθρο των Financial Times πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά στο όνομα του, γεγονός που προκαλεί εντύπωση.

Aναλυτικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα

Με τίτλο «Ο καταδικασμένος μεγιστάνας ορυχείων Μπένι Στάινμετζ συνδέεται με το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ιταλίας», οι FT αναφέρουν στο δημοσίευμα:

Η εταιρεία που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση για να αναλάβει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας από τον Ρώσο ιδιοκτήτη της έχει δεσμούς με το στέλεχος ορυχείων Beny Steinmetz, καταδικασμένου για διαφθορά.

Οι δεσμοί μεταξύ του Γαλλο-ισραηλινού δισεκατομμυριούχου και της GOI Energy, η οποία αγόρασε το διυλιστήριο της Σικελίας από τη Lukoil νωρίτερα φέτος με την υποστήριξη του εμπόρου εμπορευμάτων Trafigura, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πώληση και την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου που η Ρώμη θεωρεί στρατηγικό.

Ο Steinmetz, ο οποίος καταδικάστηκε για διαφθορά στην Ελβετία και τη Ρουμανία, ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 για να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, σύμφωνα με τέσσερα άτομα με γνώση των συναντήσεων και επικαλούνται οι Financial Times.

Ο Steinmetz συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη σε αυτά τα ταξίδια, σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που μίλησαν στους FT. H Αλεξία Μπακογιάννη, γράφει το δημοσίευμα, είναι ανιψιά του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας υπήρξε επίσης για λίγο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

Ένα ίδρυμα της οικογένειας Steinmetz είναι επίσης επενδυτής στο Argus New Energy Fund, τον μεγαλύτερο μέτοχο της GOI Energy, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που χρησιμοποίησε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει τη συναλλαγή.

Ένας άλλος σύνδεσμος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, Michael Bobrov, ο οποίος κατέχει μερίδιο στην κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Steinmetz στο Ισραήλ.

Η αναγκαστική πώληση του εργοστασίου της Σικελίας, που αντιπροσωπεύει το 1/5 της ικανότητας διύλισης της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε καθώς η ΕΕ ετοιμαζόταν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών θαλάσσιων και πετρελαϊκών προϊόντων τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Η Ρώμη «έβαλε μπροστά τα μεγάλα μέσα», τα οποία της δίνουν το δικαίωμα να ασκεί βέτο σε συμφωνίες ή να επιβάλλει αιτιάσεις για την αγορά στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων.

Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Giorgia Meloni ενέκρινε την πώληση στην GOI Energy αφού η εταιρεία κατάφερε να υπεκεράσει την προσφορά της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Crossbridge και τον ελβετικό έμπορο εμπορευμάτων Vitol. Πρόσφερε επίσης ισχυρότερες διαβεβαιώσεις σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις λειτουργίες, ανέφερε τότε η κυβέρνηση.

«Το διυλιστήριο ISAB είναι ένα κρίσιμο μέρος του συστήματος διύλισης της Ιταλίας, αντιπροσωπεύοντας το 30% της προμήθειας ντίζελ και το 20 % της συνολικής χωρητικότητας», δήλωσε ο Viktor Katona, αναλυτής στον πάροχο δεδομένων Kpler. «Όταν το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης καταλήγει να πωληθεί σε μια ως επί το πλείστον άγνωστη εταιρεία, αυτό σίγουρα προκαλεί ανησυχία».

Τον Σεπτέμβριο, ο Steinmetz συνελήφθη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε το 2020 και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά σε υπόθεση απάτης σε ακίνητα. Το 67χρονο στέλεχος αφέθηκε ελεύθερος αυτόν τον μήνα αφού το κυπριακό ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση έκδοσης.

Ο Steinmetz είπε ότι η δίκη και η ποινή στη Ρουμανία είχαν πολιτικά κίνητρα. Η Ιταλία και η Ελλάδα αρνήθηκαν επίσης να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης του Βουκουρεστίου.

Ο δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε για ακόμα μια κατηγορία για δωροδοκία το 2021, από ελβετικό δικαστήριο μετά από υπόθεση εξόρυξης που αφορούσε την απόκτηση κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος της Γουινέας. Ο Steinmetz άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Γόνος μιας επιχειρηματικής δυναστείας διαμαντιών, ο Steinmetz επέκτεινε την οικογενειακή περιουσία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Η BSG Resources δραστηριοποιείται σε 25 χώρες με δραστηριότητες που καλύπτουν εξόρυξη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και μέταλλα.

Η GOI Energy είπε ότι «ένα ίδρυμα του οποίου [οι τελικοί πραγματικοί ιδιοκτήτες] περιλαμβάνουν μέλη της οικογένειας του κ. Steinmetz (αλλά όχι τον κ. Steinmetz) είναι μειοψηφικός επενδυτής στο ταμείο Argus, όπως προφανώς έχει αποκαλυφθεί πλήρως στις ιταλικές αρμόδιες αρχές».

Ωστόσο, ανέφεραν ότι ο Steinmetz δεν ήταν επενδυτής στην GOI Energy.

Οι γαμπροί του Steinmetz, Ohad και Eder Schwartz, κατέχουν από κοινού την Green Oil Israel με έδρα το Ισραήλ, η οποία λειτουργεί το διυλιστήριο Bazan που βρίσκεται στον κόλπο της Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά αρχεία. Ο Bobrov κατέχει επίσης το 50% των μετοχών στο διυλιστήριο Bazan, δείχνουν τα αρχεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, το ιταλικό υπουργείο βιομηχανίας είπε ότι οι χρυσές δυνάμεις έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν την ενεργειακή ασφάλεια, προσθέτοντας: «Έγιναν εις βάθος μελέτες για τους εμπλεκόμενους χρηματοδότες/επενδυτές. . . καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ της Green Oil (Israel) Ltd. . . και μέλη της οικογένειας Steinmetz».

 

Η GOI Energy είπε ότι τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τις συναντήσεις του Steinmetz στην Ιταλία με τους δικηγόρους της GOI Energy τον Δεκέμβριο του 2022 ανέφεραν ότι ο Steinmetz «δεν εκπροσωπεί με κανέναν τρόπο την GOI Energy». Εκπρόσωπος του Steinmetz στο Ισραήλ, που αναφέρθηκε στους Financial Times από την Μπακογιάννη, δεν μπόρεσε να σχολιάσει.

Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρωταρχικός στόχος της Ρώμης ήταν να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψουν κρυφά Ρώσοι επενδυτές ή ρωσικό αργό πετρέλαιο στο διυλιστήριο.

Η Ιταλία «παρηγορήθηκε» από το γεγονός ότι σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας με τη GOI Energy το αργό και το κεφάλαιο κίνησης για το διυλιστήριο προμηθεύεται από την Trafigura. Ο Bobrov εργάστηκε στο παρελθόν για την Trafigura ως επικεφαλής των επιχειρήσεων του εμπόρου στο Ισραήλ. Η Trafigura αρνήθηκε να σχολιάσει, σε αίτημα των FT.

Ένας Ιταλός που εξέτασε την κυπριακή προσφορά είπε: «Μας παρηγορούσε το γεγονός ότι το κυπριακό ταμείο δεν είχε καμία σχέση με τους Ρώσους και ότι ο Steinmetz είχε ιστορικό παρόμοιων επιχειρήσεων καθώς η οικογένειά του και ο Bobrov κατέχουν επίσης το διυλιστήριο Bazan στο Ισραήλ».

Τα αρχεία της κυπριακής εταιρείας δείχνουν ότι το 76 % της GOI Energy ανήκει στην Argus New Energy Fund, του οποίου οι μέτοχοι είναι δύο δικηγόροι με έδρα τη Λευκωσία. Ο Bobrov κατέχει το 20%.

Το υπόλοιπο 4% κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ της Completicos Holdings, της οποίας μέτοχος είναι η Αλεξία Μπακογιάννη, και του Itzik Gur, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Ο Gur είναι ένας Ισραηλινός υπήκοος που καταχωρίστηκε ως «συνεργάτης» του Steinmetz σε κλήτευση δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης . Δεν ήταν ωστόσο δυνατή η επικοινωνία με τον Gur για κάποιο σχόλιο.

Η GOI Energy ανέφερε ότι η Μπακογιάννη, ο Bobrov και ο Gur ήταν «όλοι ανεξάρτητοι επιχειρηματίες. . . με ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο πελατών, συνεργασιών και συνεργασιών», καταλήγει το δημοσίευμα. ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει δημογραφική καταστροφή: Συγκλονιστικό το ρεπορτάζ του Reuters

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια πλήρους κλίμακας πολέμου, ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί από τα 42 εκατομμύρια που ήταν πριν από τον πόλεμο...

Νεαρή Αλεβίτισσα απήχθη στην Ταρτούς της Συρίας

Νεαρή Αλεβίτισσα απήχθη στην Ταρτούς της Συρίας Η Ζεϊνέ Ισά Μαχμούντ, μια νεαρή Αλεβίτισσα, απήχθη από συμμορίες του Τζολάνι στην Ταρτούς.Οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον των...

Κατάρ: Ο ύπουλος και επικίνδυνος εχθρός που λαδώνει πολιτικούς και ΜΜΕ – Ποιοί ελληνόφωνοι τα έχουν τσεπώσει;

Κατάρ: Ο ύπουλος και επικίνδυνος εχθρός που λαδώνει πολιτικούς και ΜΜΕ για να προωθήσει το ολέθριο σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, άρα και της Τουρκίας. Ποιοί...

Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την Ευρώπη: «Η Ευρώπη θα τα πάει μια χαρά με λιγότερα αμερικανικά στρατεύματα»

Ο ανώτερος διοικητής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Άλεξους Γκρίνκιουιτς, δήλωσε ότι η Ευρώπη «δεν χρειάζεται τόσα πολλά αμερικανικά στρατεύματα» και «θα τα πάει μια...

Οι Γερμανοί δεν θέλουν να υπηρετήσουν στον Στρατό – Διαδηλώσεις σε 90 πόλεις

Ενώ η Ομοσπονδιακή Βουλή συζητά σήμερα την πιθανή επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης, μαθητές σε περίπου 90 πόλεις διαδηλώνουν κατά των σχεδίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Με...

Οι ιταλοι ομομασαν ένα νέο οχηματαγωγό πλοίο Grande Istanbul για να τιμήσουν την Τουρκία

Η ιταλική ναυτιλιακή εταιρεία Grimaldi Group πρόσθεσε ένα νέο οχηματαγωγό πλοίο επόμενης γενιάς στον στόλο της, ονομάζοντας μάλιστα το επιβλητικό πλοίο «Grande Istanbul» για...

Τροποποιημένα τρόφιμα – Τι σημαίνουν οι νέοι κανόνες γενετικής μηχανικής για τους πελάτες των σούπερ μάρκετ

Τα τρόφιμα που τροποποιούνται με ορισμένους τρόπους χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές γενετικής μηχανικής δεν θα χρειάζεται πλέον να επισημαίνονται Τι σημαίνει αυτό για τους καταναλωτές; Απαντήσεις...

Η επίσκεψη Μακρον στην Κίνα και οι ισορροπίες στον πόλεμο στην Ουκρανία

Σύμφωνα λοιπόν με ότι διαβάζεται στα ΜΜΕ σχετικά με την Ουκρανία, ο μόνος που μιλάει, και μιλάει πολύ, πάρα πολύ, είναι ο πρόεδρος Τραμπ Ένας...

Γερμανικό Δικαστήριο αποκαλύπτει το δολοφονικό ψέμμα Μπάιντεν για τον αγωγό Nordstream

Δικαστήριο στη Γερμανία έρχεται να διαλύσει ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα της κυβέρνησης Μπάιντεν Από τον Jonathan Turley - The Hill(Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο George...

Εξωφρενικές αποκαλύψεις από το Σπίγκελ για μυστική τηλεδιάσκεψη Ζελένσκι – Ευρωπαίων: Πρόσεξε Βολοντιμίρ, ο Τραμπ θα σε προδώσει!

Ο Μακρόν προειδοποίησε τον Ζελένσκι σε εμπιστευτική τηλεδιάσκεψη άλλους Ευρωπαίους ηγέτες ότι υπήρχε «η πιθανότητα οι ΗΠΑ να προδώσουν την Ουκρανία σε εδαφικά ζητήματα,...

34χρονη γυναίκα βιάστηκε μέχρι θανάτου στα σκαλιά εκκλησίας στο Νάσβιλ, δημόσια, κάτω από τα φώτα του δρόμου…

Δράστης; Ο Μουχάμεντ Μουχάμεντ Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της; Ένας 39χρονος Σομαλός, επαναλαμβανόμενος παραβάτης με πολλαπλές ταυτότητες και 16 προηγούμενες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, άσεμνη...

Γαλλία: Προειδοποίηση για ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νούνιες απέστειλε τηλεγράφημα στους νομάρχες σε όλη τη χώρα, ζητώντας αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις χριστουγεννιάτικες αγορές λόγω...

Οι πληροφορίες για νέα πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Κομισιόν ολοένα και πληθαίνουν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει την πιο έντονη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών για την λογοδοσία της ΕΕ, καθώς η έρευνα για απάτης στις Βρυξέλλες...

Η Κίνα και η Βουλγαρία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας

Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η δημιουργία νέων συνεργασιών στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας συζητήθηκαν σε επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε από την Κίνα και...

Έχουμε πλέον την πλέον πολύωρη πτήση στην ιστορία: Θα ξεκινά από τη Σαγκάη και θα καταλήγει στο Μπουένος Άιρες

Η China Eastern Airlines εγκαινίασε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απευθείας πτήση στον κόσμο η οποία ξεκινά από τη Σαγκάη και καταλήγει στο Μπουένος Άιρες!! Η...

Ενοχλήθηκαν με τον Δένδια οι Τούρκοι

Σφοδρή ενόχλησις από τίς δηλώσεις του «θά κλείσουμε τό Αιγαιο μέ πυραύλους» καί από τήν αεράμυνα μέσω της «Ασπίδος του Αχιλλέως»  Εκπαίδευσις όλους τούς Έλληνες...

Προαναγγελία στρατιωτικής κλιμάκωσης από τον Ρώσο Πρόεδρο

Πούτιν: Η Ρωσία θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας με τη βία, εκτός εάν οι ουκρανικές δυνάμεις αποσυρθούν Ο Ρώσος Πρόεδρος...

Ο ΟΗΕ υιοθετεί δύο ψηφίσματα: Τερματισμός της κατοχής της Παλαιστίνης και των Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου δύο ψηφίσματα που ζητούν τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης και των Υψιπέδων...

Στριμώχνει σκληρά τον Ζελένσκι ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ για την Ουκρανία: «Ξέρετε, όταν ήμουν σε αυτό το γραφείο και μίλησα για το ότι δεν θα είχαν «γερό...

Τελείως διαφορετική εικόνα για την συνάντηση στο Κρεμλίνο έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ

Η ερώτηση του δημοσιογράφου: Ο Στιβ Γουίτκοφ και ο Τζάρεντ Κούσνερ ήταν εκεί χθες το βράδυ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μπορείτε να μας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ