Άλλο ένα μνημείο της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης αναγκάζεται να υποκύψει στις εθνικιστικές βουλές της Άγκυρας: Η Τουρκία σταματά τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαρία ΖαχαράκηΑνταποκρίτρια στην Τουρκία
Τέλος στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα βάζει η Τουρκία κι η «Κυρά του Πόντου» δεν θα ανοίξει ξανά για θεία λειτουργία σε μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας.

Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, άλλο ένα μνημείο της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης αναγκάζεται να υποκύψει στις εθνικιστικές βουλές της Άγκυρας.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που μίλησαν στο Ethnos.gr, η Άγκυρα αποφάσισε, αρχής γενομένης από φέτος, την επ’ αόριστον μη παροχή της άδειας για την τέλεση της θείας λειτουργίας στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα τον Δεκαπενταύγουστο, υποδεικνύοντας την εφεξής τέλεσή της στις 23 Αυγούστου, στα 9ήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Ο εθνικισμός «κλείνει» την Παναγία Σουμελά

Επιδεικνύοντας τη διάθεση να επιβάλλει το δικό της τρόπο διαχείρισης της ιστορίας, ακόμη και της χριστιανικής, η Τουρκία θέτει πλέον σοβαρά εμπόδια στη θρησκευτική ελευθερία των Ορθόδοξων Χριστιανών. Η απόφαση της αναστολής της άδειας επ’ αόριστον προέκυψε μετά τις έντονες αντιδράσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκία, οι οποίοι χρησιμοποιώντας -από πέρυσι ήδη- το βήμα των τουρκικών ΜΜΕ, θυμήθηκαν… περιέργως ότι η 15η Αυγούστου είναι η επέτειος της Άλωσης της Τραπεζούντας το 1461 κι εξέφρασαν τη έντονη δυσαρέσκειά τους για την άδεια που δίδεται εδώ και 10 χρόνια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να τελεί τη θεία λειτουργία στη Σουμελά. Η σύμπτωση αυτή, δηλ. η θεία λειτουργία σε ένα απαράμιλλης αξίας θρησκευτικό μνημείο, που συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, κατά τους κύκλους αυτούς, «υποσκάπτει» τη δική τους εθνική επέτειο και της στερεί την αίγλη, που της αναλογεί.

Θυσία της λατρείας στον βωμό της Άλωσης

Κρατικοί παράγοντες, ενισχυμένοι επίσης από την έκθεση του Ιδρύματος Ιστορίας της Τουρκίας (Turk Tarih Kurumu), που επιβεβαίωσε, κατόπιν σχετικού αιτήματος, την 15η Αυγούστου ως ημερομηνία της Άλωσης της Τραπεζούντας, αποφάσισαν λοιπόν φέτος την οριστική μετάθεση της τέλεσης της θείας λειτουργίας στη Σουμελά στις 23 Αυγούστου, μακριά από την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς εορτασμούς για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Υπό πίεση το Φανάρι

Η Άγκυρα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, δεν πρόκειται, επομένως, να παράσχει ξανά άδεια για θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο, παρά μόνο για τις 23 Αυγούστου, γεγονός που η αποδοχή του από το Φανάρι φέρεται να είναι αποτέλεσμα της ανάγκης να μην απεμποληθεί το κεκτημένο. Η Παναγία Σουμελά, που για αιώνες αποτέλεσε το σύμβολο της ορθόδοξης πίστης για τον απανταχού Ελληνισμό, γίνεται πλέον αντικείμενο πολιτικών και εθνικιστικών αντιπαραθέσεων, με την Άγκυρα να επιβάλλει τους δικούς της όρους στον εορτασμό μιας τόσο σημαντικής χριστιανικής γιορτής, όπως είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η κυβίστηση Σουμελά και η πολιτική αδυναμία Ερντογάν

Η απόφαση αυτή αποκαλύπτει παράλληλα ότι η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αντινομία. Ενώ ήταν εκείνη που άνοιξε τη λατρεία στη Μονή Σουμελά, μια απόφαση που είχε χαρακτηριστεί ως δείγμα καλής θέλησης και ελληνοτουρκικής εξομάλυνσης, η ίδια κυβέρνηση επανέρχεται τώρα να ακυρώσει μία δική της απόφαση.

Το ερώτημα είναι εύλογο: γιατί η κυβέρνηση Ερντογάν επιλέγει τώρα να πάρει πίσω αυτή την απόφαση; Η απάντηση είναι πολυδιάστατη και συνδέεται άρρηκτα με τις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.

Η κυβέρνηση, που προσπαθεί να ανακτήσει την υποστήριξη της κοινής γνώμης μετά την αποτυχία στις δημοτικές εκλογές, δεν είναι πλέον κραταιά δύναμη, βρίσκει τον εαυτό της πιεσμένο από εσωτερικούς πολιτικούς παράγοντες, που είτε πριν δεν είχαν την ίδια φωνή και επιρροή στην κοινή γνώμη, είτε αντιτίθενται στην εξομάλυνση με την Ελλάδα. Αυτοί οι κύκλοι, είτε εκπροσωπούν εθνικιστικές απόψεις, είτε είναι απλώς πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης και χρησιμοποιούν την «αναστολή» της θείας λειτουργίας ως εργαλείο για να επιτεθούν στην κυβέρνηση και να διευρύνουν την πολιτική τους απήχηση στην κοινή γνώμη με ευαίσθητα θέματα που την αγγίζουν.

Η εν λόγω απόφαση αποκαλύπτει σε κάθε περίπτωση την επιρροή των ακραίων εθνικιστών στην τουρκική πολιτική σκηνή, που επιχειρούν να καλλιεργήσουν μια παραπλανητική αντίληψη στην κοινή γνώμη, αμφισβητώντας ακόμη και την ημερομηνία της εορτής Κοίμησης της Θεοτόκου. Ισχυρίζονται ότι η ημερομηνία της 15ης Αυγούστου, καθιερωμένη γιορτή για την Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία, έχει επινοηθεί από το Φανάρι για να εορτάζεται η συγκεκριμένη θρησκευτική γιορτή στη Σουμελά. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι απλώς μια επίθεση στη θρησκευτική ιστορία, αλλά και ένα επικοινωνιακό λαϊκό αφήγημα για την υπονόμευση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας φαίνεται να βρίσκεται, επομένως, σε μια δίνη, προκειμένου να μαζέψει πίσω τις χαμένες ψήφους και τις πολιτικές συμπάθειες, γεγονός που επηρεάζει τις αποφάσεις της σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας. Η ακύρωση της λειτουργίας στον Δεκαπενταύγουστο, όπως επίσης και η παύση οποιασδήποτε πλέον συζήτησης για άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που βγήκε στο προσκήνιο μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, δείχνει την πολιτική της αδυναμία να διαχειριστεί το εσωτερικό πολιτικό κόστος και την αναγκαστική προσαρμογή της στις εσωτερικές πιέσεις.

Η απόφαση, βέβαια, απλώς να μεταφερθεί η θεία λειτουργία σε μια διαφορετική ημερομηνία κι όχι να ακυρωθεί εντελώς, ίσως φανερώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντιφατικά συμφέροντα: από τη μία πλευρά να ικανοποιήσει τις εθνικιστικές δυνάμεις που την πιέζουν και από την άλλη να διατηρήσει τη σχέση με την ορθόδοξη κοινότητα, που έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Αν και η εσωτερική πολιτική πίεση δεν συνιστά επαρκή δικαιολογία για τη συγκεκριμένη απόφαση, που θίγει στο έπακρο τα θρησκευτικά δικαιώματα της χριστιανικής κοινότητας, αλλά και του απανταχού Ποντιακού Ελληνισμού, φαίνεται, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, να λειτουργεί ως κύριο κίνητρο πίσω από την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης.

«Η Αθήνα δεν σέβεται τα θρησκευτικά δικαιώματα»!!

Στον απόηχο αυτής της εξέλιξης και επιβεβαιώνοντας το ρόλο των ισχυρών εθνικιστικών κύκλων της Τουρκίας στο να μην δοθεί άδεια τέλεσης Θείας Λειτουργίας τον 15 Αύγουστο στη Σουμελά, φίλα προσκείμενα στην τουρκική κυβέρνηση ΜΜΕ, όπως το Haber Global, κάνουν ένα ακόμη βήμα, ασκώντας κριτική στη κυβέρνηση της Αθήνας ότι εκείνη «δεν επιτρέπει τη θρησκευτική λατρεία στην τουρκική μειονότητα», επιχειρώντας να αναδείξουν την Ελλάδα ως παραβάτη της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Ο Δεκαπενταύγουστος για τη χριστιανοσύνη είναι αποδεκτός ως ‘η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου’ και ταυτόχρονα είναι επίσης γνωστός ως η ημερομηνία της κατάκτησης της Τραπεζούντας. Παρόλο που ανακοινώθηκε ότι η προγραμματισμένη λειτουργία στη Μονή Σουμελά αναβλήθηκε για τις 23 Αυγούστου λόγω του γεγονότος ότι συμπίπτει με την εορτή του 15ου Αυγούστου, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης διαμαρτυρήθηκαν, τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναρίου Βαρθολομαίος θα ηγηθεί της λειτουργίας, όπως και πέρυσι, οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα έφεραν στην επικαιρότητα το γεγονός ότι δέχονται πιέσεις από την Αθήνα», αναφέρει το ρεπορτάζ του Haber Global.

Σε δηλώσεις του στο Haber Global, ο Σαλίχ Μερίτς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ρούμελης της Μαύρης Θάλασσας, σε μια προσπάθεια να απαξιώσει την οικουμενική υπόσταση του Πατριαρχείου, ισχυρίστηκε ότι ο τίτλος του «Οικουμενικού» δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τον Σουλτάνο Μωάμεθ τον Πορθητή, υποβαθμίζοντας έτσι τη διεθνή διάσταση και την ιστορική σημασία του Πατριαρχείου.

Η Τουρκία έκανε άνοιγμα

Ο Μερίτς υποστηρίζει πάντως ότι η ορθόδοξη λειτουργία που τελείται στη Σουμελά αποτελεί μια υποχρέωση εκπορευόμενη από τη Συνθήκη της Λωζάνης. «Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έκανε μεγάλα βήματα προόδου όσον αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες. Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αποκατασταθεί σχεδόν 300 εκκλησίες. Από την άλλη πλευρά, είναι εξίσου σημαντικές και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης που αφορούν την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν επιτρέπει στον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA) να εισέλθει στη χώρα. Εμποδίζει τον Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας και Συντονισμού να αποκαταστήσει ιδρύματα, τζαμιά και ιστορικά μνημεία στην Ελλάδα. Επιπλέον, έχει απαγορεύσει την είσοδο στην χώρα στον πρόεδρο των Τούρκων του εξωτερικού και των συγγενικών κοινοτήτων”. Απ’ την άλλη πλευρά, η Τουρκία συνεχίζει να αποκαθιστά τις εκκλησίες στη χώρα μας».

Οθωμανική παράτα στην Τραπεζούντα

Η φετινή ακύρωση της θείας λειτουργίας στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο φαίνεται πάντως ότι αναπληρώθηκε άμεσα με εθνικιστικές εορταστικές εκδηλώσεις και παρελάσεις για την Άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς. Η εντυπωσιακή προβολή και η ευρεία κάλυψη από κοινωνικά δίκτυα και τοπικά ειδησεογραφικά κανάλια, έλαβε χαρακτήρα αντιπερισπασμού με τις τοπικές αρχές να προσπαθούν να αναδείξουν την επέτειο της Άλωσης με έντονο εθνικιστικό πρόσημο. Οι εικόνες από τις εκδηλώσεις έδειχναν ομάδες ανθρώπων ντυμένων με παραδοσιακές οθωμανικές στολές να συμμετέχουν σε πομπές με σημαίες, παρελάσεις και αναπαραστάσεις της Άλωσης.

ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αραβική πηγή: Συνομιλίες για τα πυρηνικά μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης την Παρασκευή στο Ομάν

Μια αραβική πηγή δήλωσε στην αμερικανική ιστοσελίδα Axios ότι οι συνομιλίες για τα πυρηνικά μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν αναμένεται να πραγματοποιηθούν...

Ο Έπσταϊν παρομοίαζε τα κορίτσια με γαρίδες

Ο Έπσταϊν παρομοίαζε τα κορίτσια με γαρίδες και είπε «πετάς το κεφάλι και κρατάς το σώμα»Έλεγε ότι το νησί του είναι ενυδρείο με παιδιά,...

Σε πάρτι με τον Επστάιν και ο τούρκος Οζ που μολύνει την αμερικανική πολιτική σκηνή

Σε πάρτι με τον Επστάιν και ο τούρκος Οζ που μολύνει την αμερικανική πολιτική σκηνή Πέφτουμε απ’ τα σύννεφα που ο Τούρκος απατεώνας αποδεικνύεται και...

Δολοφονήθηκε ο Σαίφ αλ Ισλάμ, γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι

Ο Σαίφ αλ-Ισλάμ, γιος του πρώην ηγέτη της Λίβυης Μουαμάρ Καντάφι, δολοφονήθηκε στη δυτική πόλη Ζιντάν, σύμφωνα με το λιβυκό τηλεοπτικό κανάλι Al-Ahrar Σύμφωνα με...

Νόμπελ ανωμαλίας στα αρχεία Επστάιν!

Ο Thorbjørn Jagland, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, υπήρξε πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ από το 2009 έως το 2015 Υπό την ηγεσία του απονεμήθηκαν ορισμένα...

Βρετανία: Έκαναν δικαστή τον «Αχμέτ»

Βρετανία - Έκαναν δικαστή τον «Αχμέτ» Ο Αχμέτ δικάζει τον παιδοβιαστή «Μουχάμεντ».Τι περιμένατε να συμβεί;Ο Δικαστής Amjad Nawaz ΔΕΝ επέβαλε ποινή φυλάκισης σε έναν 70χρονο...

Φάκελοι Επστάιν: Σχέδιο κερδοσκοπίας από εμβόλια και πανδημίες, χρόνια πριν τον COVID – Παρέα με τον Μπιλ Γκέιτς!

Εντέλει φαίνεται ότι δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας, αλλά για πραγματική συνωμοσία… Τα έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τον «θησαυρό» του Έπσταϊν φέρονται να περιλαμβάνουν...

Μάχη στα Δερβενάκια – Η στρατηγική ιδιοφυία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυία του Θεόδωρου ΚολοκοτρώνηΦωτογραφία: Μάχη στα στενά των Δερβενακίων (πίνακας...

Βόμβες Τραμπ: Ο Έπσταϊν συνωμότησε εναντίον μου για να χάσω τις εκλογές

Ο Τραμπ για τα αρχεία του Έπσταϊν: «Ο Έπσταϊν συνωμότησε εναντίον μου για να πολεμήσει άσχημα ώστε να βεβαιωθώ ότι θα χάσω τις εκλογές, αυτό...

Το πολύ περίεργο ταξίδι Ερντογάν σε Ριάντ και Κάιρο

ΣπΤο πολύ περίεργο ταξίδι Ερντογάν σε Ριάντ και Κάιρο, πρωτεύουσες που δεν έχουν καμία ιδιαίτερη σχέση με την Τεχεράνη μια Τεχεράνη που βρίσκεται σε πολύ...

Ο Τραμπ βλέπει σοβαρά το διάλογο με το Ιράν ή αναζητά κάλυψη για αιφνιδιαστική επίθεση;

Για τρίτη φορά από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο πριν από ένα χρόνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να καταλήξει σε πυρηνική...

Η διάδοση πλαστών βίντεο για την υπόθεση Επστάιν, ισοδυναμεί με οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος

Για παράδειγμα, το συγκεκριμένο βίντεο που υποτίθεται ότι απεικονίζει τον Τραμπ με τον Επστάιν και μικρά κορίτσιαείναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ.Πήραν ένα...

Ο Αμερικανικός Στρατός κατέρριψε ιρανικό drone που πλησίαζε «επιθετικά» το αεροπλανοφόρο

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε την Τρίτη ένα ιρανικό drone που πλησίασε «επιθετικά» το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln στην Αραβική Θάλασσα δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με...

Νέα βόμβα από τους Financial Times για Επσταιν και τη δικηγόρο της Goldman Sachs, Κάθι Ρούμλερ

Νέα βόμβα από τους Financial TimesΗ κορυφαία δικηγόρος της Goldman Sachs, Κάθι Ρούμλερ,ζήτησε τη βοήθεια του Τζέφρι Έπσταϊν για να εξασφαλίσει μια κορυφαία θέση...

Πώς έγινε το Σαμποτάζ στο γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό: Τρύπησαν σωλήνες, έριξαν αμμοχάλικα στον κινητήρα

Στον οικισμό Κοπτερό της Ροδόπης συνελήφθη ο 55χρονος Έλληνας πολίτης που καταζητούνταν από τις γερμανικές Αρχές για απόπειρα σαμποτάζ σε πολεμικά πλοία του γερμανικού...

Ρουμανία: Μιλάμε για το απόλυτο αίσχος, το απόλυτο σκάνδαλο…

Ξεκάθαρο πραξικόπημα στην Ρουμανία! Το TikTok δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «δεν βρήκε κανένα στοιχείο» για συντονισμένη «ρωσική εκστρατεία» για την ενίσχυση του υποψηφίου Calin...

Βουλγαρία: Σε καλύβα βουνού πυροβόλησαν στο κεφάλι τρία άτομα – Υποψίες για παιδεραστές

Το βουλγαρικό Υπουργείο Εσωτερικών αναζητά άτομα που συνδέονται με μη κυβερνητική οργάνωση. Ελέγχεται η συμμετοχή ανηλίκων και νεαρών στην οργάνωση. Τα τρία πτώματα που βρέθηκαν κοντά...

Ένα ακόμη κουρδικό προπύργιο έπεσε στη Συρία

Μονάδες του συριακού υπουργείου Εσωτερικών εισήλθαν στη βορειοανατολική πόλη Χασάκα τη Δευτέρα για πρώτη φορά από την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ τον...

250.000 παιδιά βιάστηκαν τα τελευταία 25 χρόνια από (κυρίως) ισλαμιστές στη Βρετανία…

«Ανάγκαζαν τα παιδιά να διαβάζουν στίχους από το κοράνι ενώ τα βίαζαν ομαδικά»…250.000 παιδιά βιάστηκαν τα τελευταία 25 χρόνια από (κυρίως) ισλαμιστές στη Βρετανία…Η...

Απίστευτο! Ο Μακρόν χτυπά ευθέως τον Μασκ!

Η μονάδα ηλεκτρονικού εγκλήματος της εισαγγελίας του Παρισιού και η Ιντερπόλ διεξάγουν αυτή τη στιγμή έφοδο και έρευνες στις εγκαταστάσεις του Χ στη Γαλλία.Προφανώς τα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ