ΣΑΒΒΑΤΟ, 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2026
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώην βουλευτής από το Ποτάμι στο κύκλωμα με τις απατες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Πρόσθεσε το olympia.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την απάτη «καρουζέλ» ύψους 35 εκατ. ευρώ. Εγκέφαλοι στο κύκλωμα ήταν ο πρώην βουλευτής με το Ποτάμι και πρώην πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καραθανάσης, ο οποίος άφησε στα… κρύα του λουτρού τα εργοστάσια ζάχαρης Royal Sugar σε Ημαθία και Σέρρες.

Ο Χατζηδημητρίου εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς δεν είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του, όπως ήταν υποχρεωμένος ως βουλευτής, το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής στο ξέπλυμα τον βοήθησε ο Καραθανάσης. Για ανταπόδοση ο πρώην βουλευτής τον διευκόλυνε με δάνεια που δεν δικαιούνταν να λάβει, διότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Στο σχετικό πόρισμα 400 σελίδων της Αρχής αποκαλύπτεται ότι στην απάτη εμπλέκονται και μέλη της οικογένειας Καραθανάση, και ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Ο επιχειρηματίας φέρεται να είχε δημιουργήσει, από κοινού με συγγενικά του πρόσωπα, εταιρείες φαντάσματα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες. Μέσω εικονικών συναλλαγών είτε εισέπραττε ΦΠΑ που δεν δικαιούνταν είτε δεν κατέβαλλε τον αναλογούντα φόρο.

Η ζημία ύψους 35 εκατ. ευρώ δεν είναι εις βάρος των ελληνικών αλλά και των ευρωπαικών ταμείων. Η απώλεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια και το τμήμα αυτό της δικογραφίας εξετάζουν οι Ευρωπαίοι Εισαγγελείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *